Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Tényleg sátánista, aki ma jelmezbe bújik és elmegy szórakozni, vagy akár csak egy horrorfilmet is megnéz?

Kezeket fel, ki tudja, hogy eredetileg mit is ünnepeltek meg október 31-én? És miért fontos, hogy a töklámpás minél ijesztőbb legyen?

Csak a szokásos: megint itt van október 31., azaz Halloween és mint minden évben, idén is sokan azzal töltik ezt a napot, hogy szépen egymásnak esnek a közösségi oldalakon. Ha valakinek ez kimaradt volna, akkor eláruljuk, arról megy ilyenkor vita, hogy mennyire számít pogány ünnepnek a Halloween. Tényleg sátánista lenne mindenki, aki ma jelmezbe bújik és elmegy szórakozni, vagy akár csak egy horrorfilmet is megnéz?

Honnan jött ez az egész Halloween?

A Halloween gyökerei a kelta hagyományokba nyúlnak vissza: ők október 31-ét tekintették az óév utolsó napjának, ezután már a sötét napok következtek, ez volt samhain ünnepe. Hitük szerint ilyenkor elvékonyodik a fátyol az emberi világ és a szellemvilág között, ezért ezen az éjen a gonosz szellemek el tudtak látogatni a mi világunkba, hogy aztán mindenféle bajt hozzanak szegény arra járókra.

A druidák ezen a napon a halál istenének mutattak be áldozatokat. Később a rómaiak is átvették a szokást, igaz eléggé nagyot csavartak rajta: ördögűzési rítusokat hajtottak végre október 31-én, ugyanis úgy gondolták, hogy ezen a napon kiűzhetik a rosszakaratú szellemeket a házaikból.

A kereszténység elterjedésével a keresztény ünnepeket a pogány szokásokhoz igazították, ezért lett november elseje mindenszentek, november másodika pedig a halottak napja. Mindenszentekkor az üdvözölt lelkeket ünnepeljük, halottak napján pedig azokat a szeretteinket, akik a tisztítótűzben várják a megváltást.

dentoncuups

Miért pont töklámpás és miért kell ijesztőnek lennie?

Eleinte nem tökből, hanem karórépából vagy más, vastagabb gyökerekből vájták. Minél ijesztőbb, annál jobb, ugyanis így elriasztja a gonosz szellemeket. Nem volt szabad hosszú utakra sem indulni, főként nem a sötétben, hacsak valaki nem akarta, hogy az ártó szellemek útközben elkapják. Ha mégis halaszthatatlan dolga akadt valakinek, az a töklámpást lampionként használva biztosíthatta azt, hogy elérje úti célját.

Angolul Jack O’ Lanternnek, azaz Jack lámpásának hívják a kifaragott töklámpásokat. De miért is? Egy ír rege szerint a részeges Jackért eljött az ördög, hogy elvigye magával a pokolba. Jack, aki iszákos volt ugyan, de bolond azért nem, megkérte az ördögöt, hogy utolsó alkalommal ugyan had egyen még egy almát a kedvenc fájáról. Az ördög nosza, fel is mászott a fára az almáért, csakhogy míg az ágak között volt, Jack egy keresztet vésett a fa törzsébe. Szegény ördög egészen addig fenn kuksolt a fán, míg meg nem ígérte, hogy soha nem viszi Jack lelkét a pokolra. Ekkor Jack levéste a keresztet, és az ördög gyorsan hazafüstölgött.

De aztán, mikor Jack meghalt, bizony elég csúnya helyzetbe került: mivel részeges volt és nem túl jó ember, esélye sem volt bejutni a Mennybe, az ördög pedig hallani sem akart róla. Jack végül addig kérlelte a pokol urát, míg az hozzávágott egy darab szenet. Jack, hogy megvédje a kialvástól, a szenet egy kivájt tök belsejébe helyezte, és mind a mai napig ennek a fényénél bolyongva keresi az utat a túlvilágra. Ezért is hívják angolul Jack O’ Lanternnek, azaz Jack lámpásának.

Mészáros Zsolt

Csokit vagy csalunk!

Ez a hagyomány Skócia környékéről származik. November elseje és másodika környékén ugyanis sokan jártak ajtótól ajtóig, hogy némi adományért cserébe imádkozzanak a ház népéért. Nyugat-Skóciában a gyerekek jelmezt is húztak és előadtak valamit, hogy a ház népét szórakoztassák. Az ügyesebb gyerkőcöket süteménnyel, diófélékkel és gyümölccsel jutalmazták.

Elég könnyű elképzelni, hogy amikor az ír, skót és angol bevándorlók megérkeztek Amerikába, ezt a sok hiedelmet mind hozták magukkal. Aztán ahogyan ezek kezdtek elterjedni, néhány előrelátó kereskedő ügyesen meglátta bennük a lehetőséget, és voilá: itt van a horrorisztikus Halloween, teli bolti cukorkával, drága jelmezzel és dizájner tökökkel.

Halloween Leesburg-ben
Mészáros Zsolt

Halloween ma

Az angolszász országok máig megtartották a Halloween hagyományát, aminek legjobban a gyerekek örülnek. Ilyenkor ugyanis a legfurább jelmezekbe öltözve járják az utcákat, mindenhova becsöngetnek, majd kapnak valamilyen édességet. A tinik inkább jelmezes házibulikat szerveznek, ahol mindenki csattrészegre issza magát. A felnőttek meg várják a gyermekeket, hogy édességeket adjanak nekik, különben reggelre körbetekerik a házat vécépapírral.

Ez persze teljesen érthető módon kecsegtető az európai gyerekek és fiatalok számára is, így bár kicsit torzítva, a 2000-es évek eleje óta Magyarországra is egyre több szokás szivárog be. Nálunk is vannak jelmezes bulik, néhány helyen a gyerekek is nyakukba veszik a környéket és cukorkát gyűjtenek, meg ott vannak persze a kifaragott tökök is, bár ezek nem éppen arról híresek, hogy a frászt hozzák az emberre és a szellemekre.

Az emberek nagy része azonban még mindig az ördögűző ősöket látja a töklámpások mögött, ezért úgy félnek tőle, mint a tűztől. Magyarországon pedig azért vált ki sokakban ellenszenvet a Halloween, mert az utána következő mindenszentek és halottak napja kapcsán kegyeletsértőnek, tiszteletlenségnek, pogányságnak, sőt akár sátánizmusnak is tartják, hogy sokan jelmezbe öltöznek, tököt faragnak, szórakozni mennek, legurítanak egy-két italt vagy horrorfilmeket néznek.

Halloween party a soproni Colossoban
Horváth Balázs

Ez pedig gyanítjuk, hogy nem is fog változni, úgyhogy találkozunk jövőre is újra a közösségi oldalak csataterein!

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?