Hamburger? Gírosz? Szusi? Önnek melyik külföldi konyha jön be leginkább?

Csak azért kérdezzük, mert szavazásunk eredménye alapján az látszik, hogy megkopóban a hagyományos magyar konyha népszerűsége.

Mindössze olvasóink egyharmada válaszolta, hogy „egyértelműen magyart” arra a kérdésünkre, hogy:

„Ha ön étteremben eszik vagy ételt rendel házhoz, a magyar vagy a külföldi konyhát részesíti előnyben?”

A szavazást Tartják magukat a hagyományos magyar éttermek vagy tarolnak a külföldi ízek? – Szavazzon! April 13. 11:10 a múlt hónap közepén indítottuk, miután a legnagyobb közösségi portálokon egy olyan térkép kezdett terjedni, amely kétfelé választotta Európát: egy kék színnel jelölt északira, ahol az emberek inkább a külföldi ételeket felszolgáló éttermeket részesítik előnyben, és egy piros délire, ahol a hazai ízek dominálnak.

Magyarországot a térkép készítői egyértelműen a kék zónában helyezték el, ott, ahol a külföldi ételek népszerűbbek, mint a hazaiak.

Facebook/Daily Updates On The Roman Empire

Szavazásunk részben igazolta is a térkép állítását.

Igaz ugyan, hogy a legnagyobb csoportot a magyar ételek kedvelői alkotják, de nem sokkal vannak kevesebben (33%) az ingadozók („mikor hogy”).

A válaszadók 10 százaléka mindig az idegen ízek mellett teszi le a garast, 9 százalék azok aránya, akik ha beülnek egy étterembe, akkor magyart, ha otthonra rendelnek, akkor külföldi ételt választanak. (Azt hittük, ők többen vannak.)

A vártnál kevesebben (14%) vannak azok is, akiknek nincs pénze étterembe menni. Ez utóbbi jó hír.

Pixabay.com

Habár olvasóink közül többen jelezték hozzászólásban, hogy nagyon nehéz megmondani, hogy egy-egy étel (pl. lecsó) mennyire tekinthető magyarnak vagy külföldinek, a szavazás végeredménye egyértelműen azt sugallja, hogy

megkopóban a hagyományos magyar konyha népszerűsége.

És most – felbuzdulván az előző szavazáson - már arra is kíváncsiak vagyunk, hogy vajon melyik idegen konyha a legnépszerűbb.

Kilenc nemzet konyháját tettük fel a listánkra, hivatalos statisztika híján azokat, amelyekről azt feltételezzük, hogy a legnépszerűbbek – és legelérhetőbbek - Magyarországon.

Tudjuk, hogy kissé szakmaiatlan összemosni a kínai és thai, görög és török konyhát, de Magyarországon a gyakorlatban nagyon nehéz szétszálazni őket (lásd a gyorséttermek kínálatát). A balkáni és a spanyol ételek részben a nyaralások miatt kerültek fel a listára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód