Tartják magukat a hagyományos magyar éttermek vagy tarolnak a külföldi ízek? – Szavazzon!

Szombathelyen is egyre több az idegen íz, de az esküvőkön még ritka a szusi.

Néhány napja bukkant fel az interneten az a térkép, amely az éttermek népszerűsége alapján két részre osztja Európát.

 • Egy kék színnel jelölt északira, ahol az emberek inkább a külföldi ételeket felszolgáló éttermeket részesítik előnyben,
 • és egy piros délire, ahol a hazai ízek dominálnak.
 • Facebook/Daily Updates On The Roman Empire

  Hiába kutakodtunk, nem találtunk semmilyen tudományos vizsgálatot vagy felmérést a térkép igazának alátámasztására, de a Facebook 1600 és a Reddit 840 kommentelője nem igazán vitatja a térkép igazát.

  A pirossal jelölt Olaszországban vagy a kékkel jelölt Angliában tényleg egyértelmű a helyzet, de számunkra izgalmasabb, hogy melyek a preferenciák Magyarországon.

  Országunkat a térkép készítői egyértelműen a kék zónában helyezték el, ott, ahol a külföldi ételek népszerűbbek, mint a hazaiak.

  Mivel nem léteznek hivatalos felmérések (mi legalábbis nem találkoztunk ilyennel), így arra kérjük olvasónkat, segítsenek tisztábban látni az ügyben!

  Szombathely, Uránia udvar. Aki külföldi konyhát keres, itt könnyen talál.
  Mészáros D. Zsolt

  De még mielőtt a szavazásra ugranának, néhány észrevétel.

 • Habár nincsenek adataink, tapasztalataink szerint az utóbbi években Szombathelyen is egyre erőteljesebb az idegen ízek térhódítása. Az olasz és kínai mellett egyre könnyebb mexikói, török, japán, indiai ételeket felszolgáló éttermeket találni.
 • Ne feledjük, hogy a gyorséttermek jó része amerikai eredetű ételeket (hamburgereket) kínál.
 • A pandémia óta sokkal többet rendelünk otthonról, mint korábban. A rendelések zöme nemzetközi étel (pizza, kebab stb.).
 • Budapesten már sokkal nehezebb hagyományos magyar éttermet találni, mint nemzetközit. És ez a trend érezhető a nagyobb vidéki városokban is.
 • Szombathelyi vendéglátósok azt mondták, a városban egyre nehezebb helyzetben vannak azok az éttermek, amelyek hagyományos magyar ételeket kínálnak. Korábbi vendégkörük kevesebbet jár étterembe, a fiatalok pedig már más ízélményre vágynak.
 • Ugyanakkor ennek némileg ellentmond, hogy láthatóan mégiscsak jól megy nem egy hagyományos magyar ételekre specializálódott helyi vendéglátónak.
 • A szakácsok arról számolnak be, hogy esküvőkön, családi eseményeken még ma is megkérdőjelezhetetlen a hagyományos magyar ételek népszerűsége.
 • Az otthoni főzés esetében szintén magabiztosan vezetnek a hazai ízek, de mielőtt szavazna, felhívjuk a figyelmet, hogy a kérdés – ahogy a térkép is – az éttermekre vonatkozik.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód