Hárfa-koncerttel elstartolt a Ják 800 – Körbefotóztuk az ünnepeltet

Nem különösebben érintenek meg a kerek évfordulók, apropónak persze jók, legyen miért tortát vágni, hosszas beszédeket tartani. A Ják 800-nak viszont súlya van, ráadásul az évfordulóra olyan programsorozattal készültek, ami itt ritkaságszámba megy. Ez nem Zsámbék, itt nem szokás csak úgy még templomi koncerteket sem tartani. A jáki templom ráadásul személyes ügyem is, nem csak azért, mert a bazilika szépsége, misztikus csendje miatt is költöztem annak idején épp ebbe a faluba, hanem mert Vas megye egyik, ha nem a legimpozánsabb műemléke. Egy olyan nevezetesség, amiről az ország másik végén is beazonosítanak bennünket: mert ez a templom a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szimbolikus alkotása.

Ják 800
Ják 800
Mészáros Zsolt

Mindig megcsodálom, hihetetlen, hogy 800 évvel ezelőtt, itt a pusztaságban, ezen a domboldalon miért gondolta úgy egy tehetős ember, Jáki Nagy Márton, hogy saját vagyonából egy bencés monostort kell alapítania. (Építhetett volna stadiont is - na jó, ez nem túl eredeti vicc.) Rácsodálkozom az erődszerű falakra: hogy lehetett ezt puszta kézzel, gépek nélkül... Tudom, évszázadok kellettek hozzá, hogy aztán pusztított tűzvész, vihar, az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani, de áll ma is. Nyolcszáz éve közössége van, és ez tényleg valami.

Ják 800
Ják 800
Mészáros Zsolt

A templom péntek este szellősen várta az ünnepi nyitányt, a padsorok közt többnyire idősebbeket (nőket) láttam, fiatalokat alig. Egy vörös zsinóros felöltős úr tartotta a bevezetőt (a nagy szentmisével és tűzijátékkal megfejelt ceremónia csak holnap este lesz), felolvasta Jáki Nagy Márton utódokhoz címzett fiktív levelét. Be ugyan nem mutatkozott, csak éreztette, ő is ide tartozik (később utánakerestem, ő lehet a fő szervező, Szelestey P. Attila, akinek felmenői a 13. században a Ják nemzetség taglaiként közeli rokonságba állhattak a templomalapítóval). Aztán átadta a terepet Vígh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznek, a zeneakadémia rektorának és Devecsery Lászlónak.

Ják 800
Ják 800
Mészáros Zsolt

Még nem hallottam élőben ennyire szépen hárfát szólni. A tér is élmény, az akusztika is jó, tényleg mintha angyalok szárnyai muzsikálnának – nem bántam meg az esti kiruccanást. A folytatásban a balogunyomi Belcanto kórus, a Botfai citerazenekar, a szombathelyi Madrigal kórus és a Savaria Szimfonikus Zenekar lesz, de én addigra hazajövök, írni.

Ják 800
Ják 800
Mészáros Zsolt

A folytatásban

Aki szeretne a templomünneplő programsorozatnak még részese lenni, nem maradt le semmiről. A java holnap kezdődik. Reggel 6 órakor gyülekeznek a környék labdarúgó csapatai, hogy egy 800 percnyi labdarúgó mérkőzéssorozaton mérjék össze tudásukat a jáki füves pályán. A futni vágyók 10.00 órakor rajtolnak a 800 méteres futóversenyen. A gyerekeket Devecsery László interaktív gyermekműsora várja a kultúrházban. A jáki közösségi pavilonnál egész nap (sőt vasárnap délutánig) kézműves kirakodóvásárt tartanak.

Ják 800
Ják 800
Mészáros Zsolt

Az eseménysorozat középpontjában a szombati ünnepi nagymise áll: 18.00 órai kezdettel Veres András megyéspüspök szentmisét celebrál, melyen részt vesz Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Korzenszky Richárd tihanyi perjel. Közreműködik a pannonhalmi Szent Márton Kamarakórus Áment Lukács vezényletével. Ezt követően hallgathatjuk meg Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész és Wolfgang Hamberger koncertjét, valamint a Bozsodi Quartett műsorát. 20.30 órától a Hunyadi Lászlóból és a Bánk bánból operaáriákat énekel Kiss B. Attila Liszt-díjas tenor.

A programsorozat itt Jákon egészen vasárnap délutánig hömpölyög, lesz még főző- és íjászverseny is, a részletek itt átböngészhetőek...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ördögkövek és szerelmi varázslás - A jáki templom titkai

Tudták, hogy a jáki templomot eredetileg nagyobbra tervezték? És azt, miért került oldalra a 12-ből két apostol?

Távolról így is tökéletes - Újítják a jáki templomot

A híres főbejáratra már nem jut pénz. De hol tart a felújítás? Körbejártuk, lefotóztuk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra