Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Crex, crex! Ez nem nyelvtörő, ezt a hangot hallatja az év madara

A Magyar Madártani Társaság az év hüllőjét is megválasztotta.

1979-től, hagyományosan az év elején választja meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év madarát és hüllőjét. A madaraknál egy mini velociraptorra emlékeztető, „láthatatlan tyúk”, a haris nyert.

Ez a Magyarországon fokozottan védett madár leginkább a nedves gyepek, mezők élőlénye. Az év madarának választása pedig olyan szempontból is kapóra jött neki, hogy a természetvédők nem csak több figyelmet terelnek rá, de az élőhelyeket veszélyeztető gazdákkal fel is veszik a kapcsolatot. Az egyik legnagyobb ellensége ugyanis a harisnak a kaszálás. Bár röpképes állatról van szó, mégis inkább szaladva szeret közlekedni, a mezők szántásánál pedig rengeteg esik közülük áldozatul a kaszatárcsáknak. Bizonyos módszerekkel pedig minimálisra csökkenthető a harispusztítás.

Haris kakas éneklés közben
web

Hariskakasnak lenni jó-e?

A kérdést azért tesszük fel, mert a haris poligám, vagyis többnejű. Egy kakashoz így több tojó is tartozik, amelyeknél mind ugyanaz a hím gondoskodik a fészekaljról. A haris papa pedig aztán, mint aki jól végezte dolgát, a párzás után továbbáll, a tojóra bízza a fiókák felnevelését.

A haris egyébként az Őrségben is szép számmal megtalálható, erről árulkodik ez a videó is:

A haris jellegzetes crex, crex hangadása olyannyira sajátja, hogy latin nevét is ez szolgáltatja. A kutatóknak nehéz dolga van a madár megfigyelésével, ugyanis a derékig érő fűben érzi magát otthonosan és biztonságban. Magát nem nagyon mutatja, csupán hangját hallatja. A kutatók pedig ez alapján szokták megbecsülni egy terület haris-állományát.

Haris akcióban
web

Harist egyébként most senki ne rohanjon keresni az Őrségbe, ugyanis télen Afrikába költözik. Április végén érkeznek majd csak vissza a „láthatatlan tyúkok”.

Kockás sikló, az év hüllője

Cuki vagy sem, ő az év hüllője
web

Az MME nem csak az év madarát, de az év hüllőjét is megválasztotta, ez pedig a kockás sikló lett. Ez az a sikló, amivel a legtöbbször találkozhatunk a balatoni pancsolás közben - annyira, hogy még rokonánál, a vízisiklónál is gyakrabban láthatjuk a strandon vagy találkozhatunk vele csónakokban, vitorláson vagy éppen nyaralóban meghúzódva. A Társaság most arra próbálja meg felhívni a figyelmet, hogy modernizáló életünkkel egyre kevesebb teret hagyunk az élővilágnak, így a kockás siklónak is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra