Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hat ausztriai művészeti egyetem állt az SZFE mellé

Nyomatékosan tiltakoznak a magyar kormány autokratikus intézkedései ellen.

„Mi, az ausztriai művészeti egyetemek szenátusainak demokratikusan megválasztott, az egyetemeinken együttműködő polgárok valamennyi csoportját reprezentáló képviselői, szolidaritásunkat fejezzük ki a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival, lemondott szenátusával és rektorátusával és lemondásukat benyújtó tanáraival” – olvasható a 444-nek küldött, magyarra is lefordított közleményben.

Mint írják, nyomatékosan tiltakoznak a magyar kormány autokratikus intézkedései ellen, melyekkel szépen lassan felszámolják a magyarországi egyetemek autonómiáját, kifejezetten aggasztónak találják az SZFE demokratikusan megválasztott testületei jogköreinek elvonását. Úgy gondolják ők is, a művészet, a tudomány és az oktatás szabadsága vitathatatlan és nemzetközileg is feltétlenül garantálni kell.

A Bécsi Képzőművészeti Egyetem szenátusa is támogatja a SZFE tanárait és hallgatóit.
Enyugat.hu

„Nyomatékosan felszólítjuk a felelős minisztériumot, hogy haladéktalanul és maradéktalanul vonja vissza minden, a magyarországi egyetemek autonómiáját kiüresítő intézkedését. Az Európai Unió országainak kormányaitól pedig elvárjuk, hogy a magyar kormányra hatást gyakorolva elérjék, hogy a törvényes akadémiai testületek valamennyi hatáskörüket visszakapják” – írják közös közleményükben az alábbi hat egyetemet vezető szenátusok:

• Bécsi Zeneművészeti és Előadó-művészeti Egyetem (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien)

• Bécsi Képzőművészeti Akadémia (Akademie der bildenden Künste Wien)

• Bécsi Iparművészeti Egyetem (Universität für angewandte Kunst Wien)

• Grazi Zeneművészeti és Előadó-művészeti Egyetem (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz)

• Linzi Művészeti Egyetem (Universität für künstlerische und industrielle Gestaltung Linz)

• Salzburgi Mozarteum Egyetem (Universität Mozarteum Salzburg)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hírek

Tovább az oldalra