Negyven éve még rácsos sorompó zárta le az utat, most már csak pusztulnak a nyugati határátkelők

Több kormányhatározat is született a nyugati határszélen álló határátkelőkről, de egyelőre minden maradt a régiben.

A ‘70-es évek végén, ‘80-as évek elején Rábafüzes nyugati szélén még vastag, rácsos sorompó zárta le az országhatáron átvezető utat. A sorompó mellett őrbódé állt, ha valaki legálisan akarta átlépni a magyar-osztrák határt, az ott szolgáló határőrök felnyitották, majd ismét lezárták a sorompót.

Azt tudtuk, hogy maga az országhatár arrébb van, a Szentgotthárd felé vezető bekötőút mellett 20-30 méterre húzódott az őrtornyokkal tagolt hármas kerítés, és maga a határvonal. A sorompótól olyan kétszáz méterre láttuk a határátkelő épületét, ahol a vámosok és az útlevélkezelők dolgoztak.

A belső határokon megszűnt az ellenőrzés

A ‘80-as években aztán elindult a forgalom, a sorompó eltűnt, az évtized végére nagy forgalmú határátkelő lett a rábafüzesi. 1986-ban felújították, bővítették, az épületben már pénzváltó és büfé is működött. 2007-től viszont üresen állt, mivel az Ausztria és Magyarország közötti határ schengeni belső határnak számít, így itt azóta nincs állandó ellenőrzés. A 2000-es évek közepén még naponta 30-40 ezer ember lépte át itt a határt kifelé, és ugyanennyi befelé. A jelenlegi forgalomról nincs adatunk.

Forgalom az osztrák-magyar határon
Enyugat.hu

Időnként (migránshelyzet, világjárvány) ideiglenesen ugyan visszaállítják az ellenőrzést, de az épület így is kihasználatlan, állapota folyamatosan romlik.

Az épület állami tulajdonban van, de közérdekű adatigénylésre volt szükség, hogy ezt megtudjuk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV). Öt évvel ezelőtt született egy kormányhatározat a schengeni belső határokon álló, egykor határátkelőként szolgáló épületekről. Az akkori terv szerint el kellett volna bontani Elbúcsúzhatunk öt Vas megyei határátkelőtől 2019. July 31. 06:54 ezeket, még pénzt is adott a kormány a munkára. Igaz, azt is jelezték, hogy mindez több évig is eltart majd.

A határozatban a bajánsenyei, a szentgotthárd-rábafüzesi, a bucsui, a bozsoki és a kőszegi határátkelő szerepelt.

Rábafüzesre lebontás várhat

Jó darabig nem is történt semmi, 2021 októberében aztán a kormány újabb határozatot hozott - tudtuk meg az MNV-től közérdekű adatigénylésünk révén. (Korábban hiába tettük fel kérdéseinket az állami vagyonkezelőnek, nem kaptunk választ.)

A kormányhatározat ismét megerősítette, hogy a schengeni belső határátkelőkön álló épületeket szükség szerint le kell bontani, ellenőrzőhelyeket kell kialakítani, a környezetet pedig akadálymentesíteni kell. De ennek a kormányhatározatnak a megvalósítása is késik.

A rábafüzesi határátkelő tehát állami tulajdonban van, így valószínűleg lebontás vár rá, csak nem tudni, mikor.

A rábafüzesi határátkelő
Forrás: googlemaps.com

Mi lesz a többi nyugati határátkelővel?

Állami tulajdonban van a bucsui határátkelő épülete is. Pár évvel ezelőtt többször is foglalkoztunk vele Még mindig kész életveszély a bucsui határátkelő - egy éve azt ígérték, hogy megjavítják a közvilágítást 2018. December 28. 17:32 , miután elromlott a közvilágítás az átkelőnél, és koromsötét fogadta a határon átkelőket. Pedig itt sem kicsi a forgalom, ingázók járnak erre főként, de ők már az új utat és átkelőhelyet használják.

A régi bucsui határátkelő
Kiss Tamás

Kőszegen is új határátkelő van az új út Terelőúton közelíthetjük meg a kőszegi határátkelőt szerdától 2020. April 07. 18:02 mellett. A régi átkelőhely épülete azonban már nem az államé. Az MNV három éve közölte, hogy árverésen értékesítették az épületet. Az új tulajdonos ki akarta adni az épületet, melyet elkerítettek, így gyalog sem lehet most megközelíteni.

Régi kőszegi határátkelő épülete
Mészáros D. Zsolt

A bozsoki határátkelő sem az államé - írta az MNV. Csak az országos közút feletti előtetők és ellenőrzőfülkék maradtak állami tulajdonban, a régi épületet eladta az MNV.

A bozsoki határátkelő
Forrás: googlemaps.com

A Vas megye nyugati határán lévő határátkelők nem használt épületeit már rég le kellett volna bontani, vagy hasznosítani. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő sikerrel értékesítette a kőszegi és a bozsoki épületeket, így azok már magánkézben vannak.

Továbbra is az államé viszont a rábafüzesi, a kőszegi és a bucsui átkelő. Ezek az épületek üresen állnak, és sorsukra várnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet