Havi 600 ezer fixszel az ember könnyen viccel

A magyarok harmada nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott minimális összeget sem.

Az egyszemélyes magyar háztartásoknak ahhoz, hogy szűkösen, de meg tudjanak élni, havonta minimum 250 ezer forintra van szükségük. Ahhoz azonban, hogy ezt kényelmesen, gondtalanul tegyék, már 600 ezer forint kell.

A magyarok körében tovább nőtt a pesszimizmus az elmúlt negyedévben – derült ki az Egyensúly Intézet szubjektív szegénységi trendeket vizsgáló 2023. szeptemberi közvélemény-kutatásából, amit a hirklikk.hu szemlézett.

A negyedévente megismételt vizsgálatban mindig ugyanazt az öt kérdést teszik fel, így térképezik fel a magyarok gazdagodásának vagy szegényedésének trendjét.

Az őszi – szeptemberi – szegénységi kutatás adatai szerint a magyarok harmada nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott minimális összeget.

15 százalékról 21 százalékra nőtt azok aránya, akik már bevételcsökkenésre számítanak. A társadalom harmada gondolja azt, hogy nem lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy legalább minden második napon húst vagy halat egyen.

A magyar társadalom 41 százalékának problémát jelentene egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás kifizetése, de még meg tudná oldani saját erőből, addig csak a magyarok 27 százaléka tudna gond nélkül megbirkózni egy ilyen váratlan kiadással. 100 főből 28-an egyáltalán nem tudnák kifizetni.

Az Egyensúly Intézet negyedéves szegénységkutatása megmutatta, hogy a magyaroknak nehézséget okoznak a szokásos kiadások, a rezsi- és élelmiszerköltségek fedezése. Kiderült, hogy a háztartások 60 százaléka, azaz tízből hatan, csak kisebb-nagyobb nehézséggel képesek fedezni háztartásuk szokásos költségeit.

A legfrissebb eredmények szerint jellemzően havi nettó 250 ezer forint kellene a szűkös megélhetéshez, nem történt változás június óta. A másik két kategóriában komolyabb változás van: az átlagosnak tartott életvitelhez már havi nettó 400 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig havi nettó 600 ezer forintra lenne szükség.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos élethez havi nettó 50 ezer, a gondtalan élethez pedig nettó 100 ezer forinttal többre van szükség, mint nyár elején. Ehhez képest a megkérdezettek 29 százaléka nem visz haza többet havi nettó 250 ezer forintnál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód