Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még nem állt teljesen feje tetejére a háziorvosi rendelés Szombathelyen, de van már jó néhány változás

A polgármester több rendeletet is hozott a koronavírus-járvány miatt. Mi most mutatjuk a részleteket!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos még március 24-én jelentette be egy sajtótájékoztatón, A világjárvány miatt szétszedik a szombathelyi háziorvosi rendszert 2020. March 24. 14:50 hogy „a háziorvosi alapellátásban külön ellátó egységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek”. Mindenki más pedig, akinek egyéb panaszai vannak és háziorvoshoz fordul, egy másik egységet hoznak létre, így őket fizikailag is elkülönítik a légúti megbetegedésben szenvedőktől.

Ezt a kormány által is javasolt lépést, tehát azt, hogy kétfelé kell választani a háziorvosi rendszert, egyelőre még nem kelett életbe léptetni Szombathelyen, mivel még nem indokolja a fertőzöttek és az ellátásra jelentkezők száma. Szombathelyen a tervek szerint a Kossuth utca 11-ben lenne a „koronavírus-rendelő”, Nemény András polgármester azonban elárulta március 30-i online fogadóóráján, Nemény András: A szombathelyi házi- és fogorosok egyelőre maradnak rendelőikben és a rendelési idő sem változik 2020. March 30. 18:47 hogy bár már megtették a szükséges előkészítő lépéseket, de egyelőre még nem kell használni az épületet.

Szombathely, Kossuth utca 11. - A tervek szerint ide kell majd menni a korona-vírus gyanúval.
Józing Antal

A koronavírus terjedése tehát alapjaiban megváltoztatta a háziorvosi rendelők működését is és bár egyelőre nem szedik szét a háziorvosi rendszert és e tekintetben minden marad a régiben, 2020. március 17-én az alábbiakat rendelte el Nemény András polgármester:

 • a rendelőkben kizárólag háziorvosi, gyermekorvosi (ideértve a szakdolgozókat is), védőnői jelenlét van és a háziorvosi ellátás csak sürgős szükségben, életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében vehető igénybe
 • orvosi ellátás kizárólag telefonon történt előzetes időpont egyeztetés alapján történhet, ennek hiányában a betegek ne jelenjenek meg a rendelőben
 • a beteg legfeljebb 1 kísérő mellett látogathatja a rendelőt
 • a váróban legfeljebb 4 fő tartózkodhat egyidejűleg
 • szülők, betegek a kérdéseikkel pontosan készüljenek fel (szükséges beutaló, illetve recept igényüket előre jelezzék)
 • 2 évnél idősebb gyermekek éves státuszvizsgálatát el kell halasztani a veszélyhelyzet utáni időpontra
 • az ellátottakat tájékoztatni kell arról, hogy semmiféle papír alapú dokumentációért ne menjenek be a rendelőbe (a receptfelírás e-recept formájában történik!)
 • a lejáró dokumentumok időtartama a veszélyhelyzetben meghosszabbodik (pl.: jogosítvány, közgyógyellátási igazolvány, szakorvosi javaslat)
 • peoplecreations / Freepik
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés
  Hirdetés
  Tovább az oldalra