Erős magyar pálinkát a világnak! - Megnéztük, hogyan készül a hegyháti pálinka

Tudják Önök, hogy száz liter málnából két liter pálinka készül? Hogy a kereskedelmi célú pálinkát 80 százalékosra készítik, aztán hígítják? Hogy a gyümölcsöt öntözéssel is meg lehet védeni a fagytól? Egyáltalán, tudják Önök, mi az a pálinka?

Az egész úgy kezdődött, hogy kedvenc éttermünkben egy polcon hívogató pálinkásüvegeket láttunk. Kiderült, hegyháti pálinkáról van szó, mely híres a kitűnő minőségéről. Internetet és telefont ragadtunk hát, hogy megadjuk magunknak a lehetőséget: belépni a minőségi pálinkák szentélyébe.

Bérfőzés kisüstiben

Az út alig húsz percig tartott, Vasvár mellett, Győrvár határában működik a Vasi Hegyhát Pálinkaháza. Birkás István, a cég tulajdonosa a kapuban várt minket, gyorsan mondta is, egy szűk órája van ránk, mert jönnek a fináncok. Hiába, a pálinka jövedéki termék, nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rá.

Az udvaron műanyag tartályok, tűzifa hasábok, traktor, kézikocsik. Egy kisebb épületbe megyünk be, rögtön a pálinkafőző berendezéshez jutunk. Egy nagyobb, zárt üst, alatta zárt térben ég a tűz, mindenütt csövek, néhány kisebb tartály, a végén pedig egy kondérba folyik a víztiszta színű, kész pálinka. Gyorsan megtudjuk ez a régi berendezés, nevezhetjük kisüstinek is, jelenleg főként bérfőzésre használják.

Kétlépcsős lepárlásról van szó, a lényege, hogy a cefrét, azaz az összegyűjtött, megerjedt gyümölcsöt az üstbe töltik, és főzik. A szilárdanyag az üstben marad, onnan később kiöntik, az alkohol pedig gőz formájában távozik a csöveken, ezt alszesznek hívják. 25-30 százalékos alkoholtartalmú, és még vannak benne nemkívánatos anyagok is. Hőcserélős hűtés után kerül a finomító üstbe, itt megint csak főzik, a kész pálinka megint csak a hűtőcsövekbe kerül, aztán egy kondérba csöpög. Alkoholtartalmát desztillált vízzel állítják be, a megrendelő kívánsága szerint, általában 48 és 52 százalék közé.

Hozott anyagból dolgoznak

Az egész rendszer zárt, ezt írja elő a törvény, de kaptak engedélyt egy mintavevőre, amely az előpárlat, középpárlat, utópárlat minél tökéletesebb elválasztására szolgál.
A cégvezető megjegyzi, a bérfőzésben készült pálinka minősége nagyban függ a hozott anyagtól, tulajdonképpen nem is rajtuk múlik. Kérdezzük, milyen gyümölcsöt gyűjtenek össze a gazdák. Nem meglepő a válasz, körtét, szilvát, barackot, törkölyt, és vegyesen mindenfélét. Megegyezünk, hogy a törkölyre még visszatérünk.

Hegyháti pálinkaház
Itt készül a kisüsti...
Mészáros Zsolt

Egy elegáns helyiségbe lépünk, ez bemutatóteremként és kisker boltként is szolgál, itt bárki vásárolhat a palackozott pálinkából, ez azonban már a cég saját terméke. 2006 tavaszától, a megyében a pálinkafőzők közül elsőként kezdtek kereskedni is.

Áll itt a pálinka szólóban, sorozatban, díszdobozban, mi szemszájnak és megrendelőnek ingere. Vadászoknak üvegpuskában, cégeknek saját logóval. Közben azért beszélgetünk, megtudjuk, a vállalkozás gyümölcstermesztéssel is foglalkozik. Hat hektáron kajszibarackot, nyolc hektáron vilmoskörtét termesztenek, van egy kéthektáros tavuk, aminek vízét öntözésre használják.

Meglepődve halljuk, hogy a fagy ellen is lehet öntözéssel védekezni. Ezt tavasszal, a gyümölcsfák virágzásakor alkalmazzák, amikor éjszaka, hajnalban még fagy van. Ha nem tesznek semmit, a virágok elfagynak, és oda a termés. Ezért fentről, mikroszórófejen át ködszerű vízpermettel locsolják a fákat. A víz melegebb, mint a levegő, a virág pedig a párából elvonja a hőt, így életben marad. A lehűtött vízpermet pedig ráfagy. A cégvezető mosolyogva meséli, meseszerű a látvány, reggel fagypont fölött van a hőmérséklet, sehol sincs jég, csak a gyümölcsfákról lógnak a jégcsapok. Ezt sajnos, most nem tudjuk megnézni.

Plafonig érnek a tartályok

Átmegyünk a nagyobb épületbe, ahol a szánk is tátva marad, a következő helyiségben a plafonig érnek a fémtartályok. Birkás István meséli, 2007 elejére kinőtték a kisebb berendezést, fejleszteniük kellett, akkor építették ki azt a rendszert, ami már a saját termékeiket szolgálja. A tartályok nagy részében cefre van, oldalukon felirat jelzi tartalmukat. Irányított erjesztést alkalmaznak, ami röviden azt jelenti, ha túl meleg a cefre akkor hűtik, ha túl hideget akkor pedig melegítik. Tehát állandó hőmérsékletet tudnak biztosítani a cefre erjedéséhez.

Hegyháti pálinkaház
Plafonig érnek a tartályok
Mészáros Zsolt

A rendszert számítógép vezérli, programozható, folyamatosan szabályozható. Ha a cefre kiforr, átmeneti tartályokba kerül, összesen 180 ezer litert tudnak várakoztatni. A fal mellett három, egyenként 3300 literes, kisebb tartály áll, ezekben kész, palackozásra váró pálinka van. Mint a mesében…

A cégvezető nem sok időt hagy az álmélkodásra (hiába, jönnek a fináncok), átmegyünk a másik terembe. Több üvegablakos, számítógép vezérlésű berendezés fogad, kiderül, ez egy látványfőzde. Itt készül a kereskedelmi forgalomba szánt pálinka. Az üvegablakokon át látható, hogyan forr a cefre, hogyan közlekedik az alkoholos folyadék a csövekben.

Látványfőzde

Német technológia, de magyar berendezés, neve egylépcsős, oszlopos lepárló rendszer. A főzőüst 450 literes, ezt is fával fűtik, igaz, a tűzteret nem látjuk. Itt egy üstben készül a pálinka, ellentétben a régi, kétüstös berendezéssel, de a finomítás három lépcsőben történik. Az első liter még 90-95 százalékos alkoholtartalommal indul, és 80 százalékos alkoholnál fejeződik be a lepárlás.

Közben fotósunkat figyelmezteti a kezelő, hogy rövidesen egy liternyi pálinka folyik a tartályba. Így sikerül is lencsevégre kapni a kifolyó, 80 százalékos italt. Amit később 48 százalékra hígítanak desztillált vízzel, aztán palackoznak. Át is megyünk a palackozóba, ahol asszonyok ülnek a kis csap előtt, és töltik az üvegeket.

Aztán irány a tényleges pálinkaház. Az épület emeletén nagyobb, faburkolatú helyiség, hatalmas asztalokkal, bárpulttal. Leülünk, előtte Birkás István kérdezi, milyen pálinkát kóstolnánk meg. Fájó szívvel, de nemet kell mondanunk, délelőtt van, autót is vezetünk, meg sok munka vár még ránk. Így marad a beszélgetés.

Csak száz százalékos gyümölcsből…

Feltesszük a kérdést, mi is az a pálinka. Birkás látható örömmel magyarázza, hogy az Európai Unió döntése értelmében pálinkának csak az az alkohol számít, amit Magyarországon termelt gyümölcsből, Magyarországon állítanak elő. Kivéve Ausztria négy tartományát, ahol a kajszibarackból készített italt – és csak azt – pálinkának nevezhetik. Feltétel még, hogy száz százalékban gyümölcsből készüljön és semmiféle adalékanyag (cukor, méz, aroma, tiszta szesz) nem lehet benne.

Tehát nem szeszesital, nem gyümölcspárlat, hanem pálinka, legalábbis az, ami megfelel az előírásoknak. A mézes szeszesital sem pálinka, még ha egyébként meg is felelne a kritériumoknak. Olyan, mintha egy Mercedesbe Trabant motort szerelnénk – minősíti a mézes dolgokat a cégvezető.

Más színű a pálinka zárjegy

Hozzáteszi, a pálinka első osztályú, étkezési gyümölcsből készül, tehát nem a lehullott, hibás gyümölcsökből. Ő még abban is hisz, hogy a fán, természetes körülmények között kell beérnie, nem a földön, kamrában, szállítás közben. Az érés közben alakul ki ugyanis a cukor és aromatartalma.

Hegyháti pálinkaház
Minden cseppje kincs...
Mészáros Zsolt

Aztán beszélünk a fahordókban érlelt pálinkáról is, általában tölgy- vagy eperfa hordókat használnak, amelyek jellegzetes színt adnak az italnak. Ejtünk néhány szót a szeszesitalokról, amelyeket tiszta szeszből, aromából, esetleg mézből állítanak elő. Ami a fogyasztó megtévesztése, hiszen nem tudja megkülönböztetni az igazi pálinkától.

Ebben egyébként segíthet a zárjegy is. 2009. február 15-től ugyanis a pálinkákra ciklámen, rózsaszínű zárjegyet kell tenni, ami látványosan különbözik a szeszesitalok kék zárjegyétől. Megtudjuk azt is, hogy a pálinka kifejezés önmagában sem használható, elé kell tenni, milyen gyümölcsből készült. Tehát pálinka nem létezik, körtepálinka, szilvapálinka, barackpálinka viszont van.

Törköly, a préselt szőlőből

A Vasi Hegyhát Pálinkaházában egyébként több mint húszféle pálinkát készítenek. A körtét, vilmoskörtét, kajszibarackot maguk termesztik, a többihez vásárolják az alapanyagot. Mégpedig változatosat, csak a felsorolás kedvéért: törköly, fürtös meggy, cigánymeggy, alma, bodza, fekete szeder, fekete ribizke, birsalma, egres, galagonya, fekete berkenye, házi berkenye, vadkörte, málna, szilva, vadszilva, cseresznye, vadcseresznye, és rövidesen kökény.

Hegyháti pálinkaház
Sajna, egyik demizson sem a miénk...
Mészáros Zsolt

A málnára felkapjuk a fejünket, hiszen ebből a gyümölcsből valószínűleg nagyon sok kell. Igazunk van, megtudjuk, hogy a málna 90 százalékban vízből áll, ezért százliternyi málnából készül két liter pálinka. Ennek megfelelően az ára is borsos, de helye van a termékpalettán.

Rákérdezünk a törkölyre. Kiderül, az a szőlőpréselés után megmaradt szőlőhéjból és magból készül. Borásztól vásárolják, jó minőségű a szőlője, és már nincsenek benne a kacsok. A borásznak aranyérmes bora van, a szőlő törkölyéből készült törkölypálinka is aranyérmes lett.

Erős magyar pálinkát a világnak!

Aztán szóba kerül, hogy 37,5 százalékos alkoholtartalomtól lehet pálinkának nevezni a pálinkát, aminek házigazdánk nem örül, szerinte 45 százalékra kellene felemelni, akkor megmaradna a magyar pálinka különlegessége. Külföldön úgyanis úgy ismerik a magyar pálinkát, hogy az erősebb, mint az egyéb szeszesitalok. Meg is kellene tartani ezt a véleményt, hiszen hazánkban sok a kereskedelmi főzde, kicsi a magyar piac, bővíteni kellene azt kifelé.

Ránézünk az órára, itt az idő, érkeznek a fináncok, nekünk pedig mennünk kell. Az ajtóból visszanézünk, nem is lehet annyira rossz pálinkafőzdében dolgozni…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kiderítettük, mitől lesz toronyi a kenyér!

Íme a hozzávalók: liszt, víz, só, élesztő szükséges bele egy jókora adag elhivatottság, de a kitartással se spóroljunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód