Hende Csaba lett a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia tiszteletbeli elnöke

Egy kérdés maradt: most akkor épül kézilabdacsarnok Szombathelyen?

A mai sajtótájékoztató tulajdonképpen már január elején elkezdődött, amikor Pődör Zoltán, az SZKKA ügyvezető elnöke a klub honlapján újévi köszöntőjében – nem először – megemlítette, hogy a csapatnak égető szüksége lenne egy saját csarnokra:

Pődör Zoltán - SZKKA
szombathelyikezilabda.hu

„A gyerekek minőségi és magas színvonalú képzését azonban egyre jobban megnehezíti a folyamatos teremprobléma. A város teremkapacitása nagyon szűkös, ráadásul a kézilabdában használt vax miatt még nehezebb összeegyeztetni a teremhasználatot más sportágak képviselőivel. Emellett természetesen az NB I-es és utánpótlás mérkőzéseket is szeretnénk minőségi körülmények között rendezni, hogy kiszolgáljuk közösségünket és népes szurkolótáborunkat. Folyamatosan keressük a megoldást erre a problémára, ezért elkészítettünk egy életképes, finanszírozható és fenntartható csarnok-projektet. Álmunk egy olyan munkacsarnokból, kollégiumból és rehabilitációs központból álló létesítmény, amely nem csak az SZKKA, hanem az egész régió kézilabdájának az otthona lehetne.” - írta.

Vélhetően erre reagálva Czeglédy Csaba egy Facebook-posztban jelentette ki, saját csarnokot akarnak a szombathelyi kézilabda-csapatnak, a szombathelyi városvezetés pedig ingyen adná használatba Saját csarnokot akarnak a szombathelyi kézilabda-csapatnak January 19. 17:04 a szükséges területet.

Csarnok látványterv - SZKKA
szombathelyikezilabda.hu

(A csarnok látványtervét Lieb Roland Ferenc készítette.)

Egy csarnok megépítésére azonban a városnak pénze nincs, azt csak állami támogatással tudná tető alá hozni, és itt kerül képbe Hende Csaba, akinek a szerepvállalása az SZKKA élén emlékeket és kérdéseket vet fel, és egyben meglehetősen pikáns.

Ugyanis éveken keresztül ment a vita arról, miért kell Szombathelynek két női kézilabdacsapat. Ugyanis egy időben egy sem volt, aztán az egyetem segítségével elindult az SZKKA, majd a HVSE is indított egy női kézilabda szakosztályt.

Az SZKKA szép sikereket ért el, feljutottak az első osztályba, ami Európa egyik legerősebb bajnoksága. A HVSE kézilabdásai gyengébben szerepeltek, majd 2020 júniusában bejelentették , hogy nem indítanak csapatot a bajnokságban. A háttérben, természetesen politika is volt, az SZKKA nem volt az előző városvezetés kedvence, a fideszes városvezetés és Hende Csaba A szombathelyi női kézilabda miatt zuhant időspirálba Ungár Péter, Hende Csaba és Kocsis Máté 2020. September 20. 19:04 a HVSE csapatát támogatta.

Itt még Ungár Péter is beszállt a buliba, mondván, az SZKKA hiába nyújtott be TAO-pályázatot egy kézilabdacsarnok építésére, nem kapott támogatást. És megemlítette, hogy a HVSE kézilabdacsapatához "ezer szállal kötődik" a Fidesz.

Hende Csaba új szerepben...

Péntek délután 14:45-kor tartott sajtótájékoztatót a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia. Az eseményen jelen volt a klub ügyvezető-elnöke, Pődör Zoltán, valamint Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Pődör Zoltán és Hende Csaba
SZKKA/honlap

Hende Csaba köszöntőjét azzal kezdte, hogy felelevenítette fiatalkori emlékeit és sportélményeit, majd a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ügyvezető-elnöke Pődör Zoltán bejelentette, hogy a szülői munkaközösség Hendét javasolta tiszteletbeli elnöknek.

A politikus állítólag némi megfontolással, de elfogadta az új pozícióját, így ő lett a klub tiszteletbeli elnöke. Hende megerősítette, hogy támogatja azt a javaslatot, miszerint helyi kézilabdának szüksége van egy új csarnokra.

Hende lett a társadalmi elnök.
SZKKA/honlap

Pődör elmondása szerint a szurkolók és a szülők közössége kérte fel, hogy vegye fel a kapcsolatot Hende Csabával egy infrastrukturális fejlesztéssel kapcsolatban, hogy a segítségével megoldódhasson egy évek óta tartó égető probléma: megérdemelten saját otthona legyen az SZKKA-nak.

Pődör szerint a szülői munkaközösség és a szurkolók akaratából esett Hendére a választás
SZKKA/honlap

Egyébként az új csarnokra vonatkozó javaslatot Czeglédy Csaba az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje fogalmazta meg , amelyet önkormányzati képviselőként a jövő csütörtöki közgyűlésen fog indítványozni, kérve a többi képviselő és a városvezetés támogatását.

Az viszont nem tudtuk meg egyértelműen a sajtótájékoztatón, de utána sem, hogy ebben a felállásban milyen szerepe lesz - vagy lehet - Hendének egy új szombathelyi kézicsarnok megépültében. Majd kiderül, hallottuk, és ezek után kíváncsian várjuk a kiderülést.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is kommentálta a döntést Facebook oldalán:

„Hende Csaba lesz az SZKKA, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia társadalmi elnöke. Az SZKKA részéről nem minősítem magát a történetet, hiszen Mikszáth Kálmán is azt írta, hogy „a kényszerűség jó tanító.” A klub vezetésének a feladata az, hogy a klub túléljen, hogy ez egy jó döntés volt-e azt majd az idő eldönti. Én nem fogadnék rá, de ez nem az én dolgom.

Egy valamit azért ne felejtsünk el: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen. Répcelakon edzettek, folyamatosan anyagi gondokkal küzdöttek, pedig jól szerepeltek és feljutottak az NB1-be. Anno nyílt leveleket is váltottam az ügyben Kocsis Mátéval, a magyar kézilabdasport párttitkárával. Akkor ilyeneket írt, hogy „Senki nem vitatja, hogy az SZKKA-ban sok fiatal sportol, de a tárgyilagossághoz hozzátartozik, hogy őket javarészt a Haladásból vitte el Pődör Zoltán”, illetve, hogy „Hende Csaba felesége ugyanis díjazás nélkül, társadalmi munkában, egykori kézilabdázóként segítette a sportágat, és már semmilyen tisztséget nem visel, TAO támogatásokról pedig soha nem döntött”.

Most mégis Hende Csaba lesz az SZKKA társadalmi elnöke. A volt titkárnője, jelenlegi felesége Szaljai Mónika pedig szakmai és hazafias alapon vett részt a megyei kézilabdasport vezetésében. Az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik. Ez maga a földesúri mentalitás, az úrhatnám polgár színvonaltalansága és a görcsös ragaszkodás a hatalomhoz.

Egy dolog vigasztal ebben, amikor Hende Csaba megbukik szembe kell majd néznie azzal, hogy úgy volt politikai főhatalmassága Szombathelynek, hogy nem marad utána és politikai kiszolgálói után semmi. Semmi érdemleges. Nem volt egy hagyományteremtő gondolat, egy elegáns lépés. Semmi nem marad utánuk. Ennyit is érdemelnek.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport