Hende Csaba szerint jogsértő a városvezetés megállapodása a kórházzal szemközti parkolókról

A politikusnak más elképzelése van, amit állítólag mindenki elfogad. Nemény András polgármester szerint a képviselő csak kifogásokat keres. (Frissítve!)

Ma késő délelőtt írta Facebook-posztjában Nemény András, Szombathely polgármestere, hogy aláírtak egy szándéknyilatkozatot arról, hogyan lehet megoldani, hogy a kórházzal szemközti, magántulajdonban lévő területen parkolók épüljenek az eredetileg oda tervezett lakóházak és üzletek helyett.

Mint írtuk Aláírták a megállapodást, parkolók lesznek a volt szombathelyi városi strand helyén 2022. February 23. 12:05 , a polgármester kijelentette, a tulajdonos gyakorlatilag átadta a területet, ahol a kórház építheti meg a parkolót, majd az önkormányzat által nyújtott támogatásból bérleti díjat fizet a terület után annak tulajdonosának. A végén megjegyezte, hogy várják Hende Csaba kiállását az ügy mellett.

Hende Csaba
Hende Csaba szerint jogsértő a délelőtt aláírt megállapodás
Mészáros D. Zsolt

Hende válaszára nem kellett sokat várni, nagyjából az említett poszttal egyidőben érkezett egy meghívó a déli órákra a Fidesz-irodába. Ahol Hende Csaba mellett Illés Károly közgyűlési frakcióvezető és Dankó István, a törvényalkotási bizottság alelnöki titkárságvezetője, volt államtitkár fogadta a sajtót.

Hende Csaba keményen kezdett, kijelentette, a Nemény András által bejelentett megállapodás rossz és jogsértő. Hende szerint ugyanis a kórház nem építhet parkolót, ráadásul a közpénzből kapott támogatást csak az általa ellátandó közfeladatok ellátására használhatja fel.

Az országgyűlési képviselő azt is kiemelte, hogy a kórháznak bérleti díjat kell fizetnie a terület után, Hende tudni vélte, hogy ez évi 30 millió forint körüli összeg lesz. És mivel a területet a tulajdonos nettó 80 millióért vette meg, így pár év alatt megtérül a beruházása, utána pedig csak hasznot hoz neki a konstrukció.

Hende Csaba sajtótájékoztatója a kórházi parkolókról
Sajtótájékoztató a Fidesz-irodán
Mészáros D. Zsolt

Hende kijelentette, van megoldási javaslata, amit a korábbi szándéknyilatkozat aláírása után minden érintett, köztük Nemény András, Szombathely jegyzője, a tulajdonos és ő maga is elfogadott.

Ennek lényege, hogy hét napos gondolkodási idő után az önkormányzat kezdeményezi a terület visszavásárlását a tulajdonostól, majd az akkor már ismét önkormányzati területen megépítteti a parkolókat.

A képviselő kijelentette, ha a visszavásárlás sikerül, akkor ő elintézi, hogy az önkormányzat a tulajdonosnak fizetett vételárat és a parkolók megépítésének költségeit az állam kifizesse a városnak.

Elértük Nemény András polgármestert

Nemény András polgármestert sikerült telefonon elérnünk. Azt mondta, szerinte Hende Csaba csak jogi kifogásokat keres, hogy ne kelljen aláírnia a megállapodást. (Mi tesszük hozzá, hogy a jogi szakértőként megnevezett Dankó Istvánnak azért kellett 2016-ban távoznia államtitkári székéből, mert kiderült, hogy a honvédelmi minisztérium beszerzéseinek felügyelőjeként kétmilliárdos megbízást adott a saját cégének.)

A polgármester kijelentette, az aláírt megállapodás nem jogsértő, és a kórház most is működtet fizetős parkolót a kerítésen belüli területein.

Nemény azt mondta, az valóban igaz, hogy Hende Csaba vállalta a költségek állami biztosítását, ha az önkormányzat visszavásárolja a területet és megépíti a parkolót. Ezt adott esetben be is fogják vasalni rajta - mondta Nemény.

Kijelentette, a tulajdonos nem hét napos gondolkodási időt kért, hanem március 7-ig kért haladékot a döntésre. A polgármester hangsúlyozta, most a tulajdonoson a sor, neki kell meghoznia a döntést. Nemény megígérte, hogy folyamatosan egyeztet a vállalkozóval a mindenkinek kedvező megoldás érdekében.

Hozzátette, Czeglédy Csaba országos képviselőjelölt vállalta, hogy bármelyik megoldást támogatja, ha lehetősége lesz rá.

Czeglédy Csaba is reagált

"Hende Csabának már nem lesz lehetősége bármit intéznie, mert nem lesz április harmadika után városunk országgyűlési képviselője. Egyébként 12 éve volt az egykori városi strand területén parkolókat létesíttetnie, és még akkor sem tett semmit, amikor az egészségügyi alapellátó építésekor 75 parkolóhellyel csökkenteni kellett a beruházást, mert nem volt rá elég pénz" - írta Czeglédy.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet