Hétfőtől jöhet a magyar kajak-kenusok éremesője az olimpián

Az országot hat-hat férfi, illetve női kajakos képviseli.

Hétfőn elkezdődnek a gyorsasági kajak-kenu küzdelmei a tokiói olimpián, a magyar válogatott 17 versenyzővel és több éremesélyes egységgel száll vízre a Sea Forest Kajak-kenu Pályá. Az országot hat-hat férfi, illetve női kajakos, valamint három női és két férfi kenus képviseli.

A sportág programját illetően Rióhoz képest több jelentős változás is történt a nemek egyenlőségének jegyében: bár maradt a 12 szám, ezek eloszlása alaposan módosult, emellett ugyanannyi nő indulhat, mint férfi. A férfiaknál a három kenus számból kettő, az öt kajakosból pedig négy lett, míg a nők az eddigi négy helyett hat versenyben szállhatnak vízre az érmekért.

Fontos változás még az olimpiai versenyben, hogy egyesben és kajak párosban a korábbi egy helyett két egység is képviselhet egy országot, ez további éremszerzési esélyt kínál Magyarországnak, leginkább női kajakban.

A kajakos Kozák Danuta ugyanúgy három számban indul, mint öt éve, amikor sikerült tripláznia. A sportoló most egyesben, amelyben kétszeres címvédő, párosban és a négyes tagjaként is rajthoz áll, és ha megint sikerülne három aranyérmet begyűjtenie, minden idők legeredményesebb magyar sportolójává válna az olimpiai bajnoki címek számát tekintve.

A küldetés nem tűnik lehetetlennek, de a Ferencváros sportolójára rendkívül kemény ellenfelek várnak.

Egyesben többek között Csipes Tamara, az új-zélandi Lisa Carrington és a friss Európa-bajnok dán Emma Jörgensen. Párosban, melyben ezúttal Bodonyi Dórával indul, pedig a másik magyar egységen kívül ugyancsak az új-zélandiak, valamint a fehéroroszok lehetnek a legnagyobb riválisok. Négyesben az előző két olimpián Magyarország nyerte az aranyérmet, és a mostani kvartettnek sem lehet más a célja, mint a győzelem.

A magyarok női és férfi K-1 200 méteren is beleszólhatnak a dobogós helyek sorsába. Hosszú idő után férfi kajak egyes 1000 méteren is éremesélyesként szállnak vízre. Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek, ekkor Hesz Mihály révén. Érmet pedig 1976-ban szereztünk legutóbb, ekkor lett második Csapó Géza második.

Az olimpiai újonc Varga Béke Kornéllal párosban is a dobogót veszi célba ugyanúgy, ahogy a Balla Virág, Takács Kincső kenupáros 500 méteren.  A magyar kajakosok és kenusok eddig 25 arany-, 29 ezüst- és 26 bronzérmet szereztek az ötkarikás játékokon. A legeredményesebb versenyző a negyedik olimpiáján szereplő Kozák Danuta, aki öt aranyérmet nyert a korábbi játékokon és van egy ezüstje is.

Legutóbb, Rio de Janeiróban három aranyérmet gyűjtött a sportág: győzött a női kajaknégyes, valamint a Szabó Gabriella, Kozák kajakos duó és Kozák egyesben, egyformán 500 méteren.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport