Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sikeres akarsz lenni a munkádban? Akkor menj szabadságra!

Sokan azt hiszik, akkor igazán jó munkaerők, karrierépítők, ha nem mennek szabadságra. nagyot tévednek. A szakember elmondja, miért.

A Nyugat olvasóinak ezúttal Tóth Rita Life és Business Coach, Mediátor adott tanácsokat.

Sokan vannak, akik nem veszik ki az évi rendes szabijukat sem, pedig a szabadság rendeltetése az lenne, hogy a tartós regenerációt, a pihenést elősegítse. Igazi prevenciós és terápiás hatása van a testre, lélekre és a szellemre, ha hosszabb, egybefüggő időre kimaradhatunk a munkából, lazíthatunk és feltöltődhetünk. A szabadidő nélkülözhetetlen a teljes élethez, a fizikai és pszichés egyensúly fenntartásához, a harmonikus személyiség megőrzéséhez.

A legtöbb ember ma Magyarországon nem megy egy hétnél hosszabb időre szabadságra és vannak, akik csak 1-2 napot vesznek ki alkalmanként. Pedig a tapasztalatok alapján a minimum kéthetes, egybefüggő pihenéstől, tartalmas időtöltéstől kezdődik a valódi kikapcsolódás. A kutatások szerint a szabadidő eltöltésének módja jelentős hatással van a munka világában elért sikereinkre is.

Hogyan előzd meg a testi, lelki kiégést?

Lehet, hogy te is elkövetted már azt a hibát, hogy nem mentél szabadságra, vagy a szabadnapodon is dolgoztál, intézted az ügyeket, felvetted a telefont, válaszoltál az e-mailekre. Azok az emberek, akik nem bírnak pihenni, munkaidőn kívül is dolgoznak, állandó stressznek vannak kitéve, ami ha tartósan fennáll, egészségkárosodáshoz vezethet. Először csak egyre többször fáj a fejünk, hátunk, romlik a látásunk, kevesebb és rosszabb minőségű az alvásuk és egyre fásultabbak, vagy ingerlékenyebbek leszünk. Sem időnk, se kedvünk a mozgáshoz, a családi programokhoz, házimunkához, önfejlesztéshez. Aztán egy olyan öngerjesztő körbe kerülünk, hogy a munkahelyi követelmények, elvárások, a csökkent létszám, egy nagy projekt, vagy a saját teljesítmény kényszerünk egyre jobban növeli a leterheltségünket és a stresszt, kiégünk, elfáradunk és megjelennek a szív- és érrendszeri problémák, gyomor-, emésztőszervi gondok, depresszió, elhízás. A testi gondokkal tetézett stressz pedig fokozottan rontja a teljesítményt, így még nagyobb a nyomás. Nehéz pontosan észrevenni, megmondani, hogy mikor kell megállni, lelassítani, ezért jobb megelőzni a gondokat, mely egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja a több hetes szabadság tényleges kivétele és pihenéssel töltése.

Mi a veszélye a munkamániának?

És mielőtt elkezdenél tiltakozni, és megmagyarázni, hogy ez miért lehetetlen, kérlek, hogy gondolkodj el egy kicsit. Nem azt mondom, hogy ne szeresd, ne élvezd a munkádat, ha olyan szerencsés vagy, hogy olyan, amit élvezettel végzel és kihívás számodra, de akkor is egy bizonyos ponton tudni kell nemet mondani, különben nem lesz életed a munkádon kívül! Nagyon érdekes hogy minél inkább azonossá válsz a munkáddal, annál inkább elveszíted a külső viszonyítási pontokat, és nem fogod tudni, mikor, milyen minőségű a teljesítményed, elégedett lehetsz-e magaddal, és hogy merre haladj tovább. Időnként meg kell állni, rendezni a soraidat, hogy ellazulhass és új impulzusokat, ötleteket gyűjthess. A munkamániádat, utánad a családod, a hozzád tartozók sínylik meg a legjobban, és nem vigasz számukra, hogy, értük dolgozol - azért, hogy nekik jobb legyen, hogy meg tudj nekik adni mindent - ha közben a legfontosabb dologtól fosztod meg őket, attól, hogy együtt legyetek, élvezzétek egymás társaságát.

Hogyan készülj fel a szabadságodra?

Elég egy pár napos kiruccanás is ahhoz, hogy egy kicsit kiengedd a gőzt, és máshogy teljenek a napok, mint ahogyan azt megszoktad. Azért, hogy nyugodtan tudj elmenni, érdemes felkészülni a szabadságra, ezért Időben tájékoztasd ügyfeleidet, kollégáidat, hogy mikor indulsz, és, hogy meddig leszel távol. Az utolsó napokban azokra a feladatokra koncentrálj melyek határidőhöz kötöttek és nem várhatnak a szabadságod végéig. Ez kemény finálé lesz, de az utolsó munkanapod utolsó órájában rendezz el mindent magad körül is! Mosd el a kávés poharadat, és csinálj rendet az íróasztalodon és állítsd be a távolléti e-mail választ. Ja igen, és szabadságold a laptopodat, telefonodat is! A céges e-mailek és tennivalók meg fognak várni, senki nem fogja elvégezni helyetted!

És ne gyere azzal sem, hogy a főnök elvárja, mert a szabadság alatt nincs munkavégzési kötelezettség, tehát annak sincs következménye, ha nem vagy elérhető lépten-nyomon telefonon, maximum akkor, ha rászoktattad erre a többieket!

Milyen a valódi feltöltődés?

Az, hogy mivel töltöd el azt a pár napot, vagy hetet, az rajtad áll. Ez általában nemtől, kortól, személyiség típustól, illetve a pénztárca vastagságától is függ.

Tegyél bármit, ami kimozdít, vagy ami lelassít, tedd azt, ami jól esik, ha akarod egyedül, ha úgy szeretnéd, a szeretteiddel, barátaiddal együtt. Mindegy, hogy mi az, otthoni-, kerti munka, elmaradt szekrénypakolás, befőzés, vagy semmit tevés, ágyon heverészés, film nézéssel és nassolással. Vagy aktív pihenés, búvárkodás, bulizás, több országon áthaladó gyalogtúra, hegymászás. Amelyikhez kedved van, és ami új energiát ad.

Néhány tanács a tökéletes kikapcsolódáshoz:

 • Lehet, hogy nem is gondolnád, de megsokszorozhatod a szabadnapjaid hatását, ha előre megtervezed
 • Amennyire csak lehet, zárd ki a felesleges stresszt, a mindennapok taposómalmát. (És ne vedd fel a kollégák telefonját.)
 • Ha vállalkozó szellemű vagy, lépj ki a komfortzónádból, fedezz fel, próbálj ki új dolgokat!
 • Merüljünk el a hobbinkban!
 • Igyekezzünk házimunkából is kevesebbet elvégezni, vagy ha kedvünk van hozzá, alakítsuk élvezetté! (azok a nyár esti bográcsozások és szalonnasütések!)
 • Töltsünk több időt együtt a családdal, barátainkkal, ne hanyagoljuk el a személyes kapcsolatainkat
 • Legyünk nyitottak új kapcsolatokra, barátokra!
 • Ha van kedvünk (és esetleg fogyni szeretnénk) végezzünk a fizikai munkát, sportoljunk. A testi és mentális egészségünknek is jót fog tenni és stressz mentesít is.
 • Olvassunk, menjünk színházba, koncertre, különböző eseményekre, gyűjtsünk új élményeket, impulzusokat.
 • Életünk nagy döntéseit, ha csak egy mód van rá, a szabadságunk végén, kipihenten, feltöltődve, jó hangulatban hozzuk meg, kisebb lesz a tévedés, melléfogás veszélye!
 • Munkamániások, Stréberek, Nélkülözhetetlenek, Pozíciótokat féltők figyelem! Ha azt szeretnétek, hogy a teljesítményetek, munkakedvetek javuljon, most álljatok fel az íróasztal mellől, kopogjatok be a főnök ajtaján és kérjetek két hét szabadságot!

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód

  Tovább az oldalra