Hogyan menjünk Szombathelyen kerékpárral, ha nincs tároló? Körkép Szombathelyről - Állami és önkormányzati intézmények (1.)

Persze, fontosak a bicikliutak és az elhatározás, de nem árt, ha parkolni is tudunk.

Ahogy azt nemrég mi is megírtuk, elkészült Szombathely közlekedési koncepciója, melynek lényege, hogy az autós közlekedést szeretné visszaszorítani a városvezetés, azokat pedig különböző alternatív eszközökre cserélni, ezzel csökkentve a város autós forgalmát.

Az alternatív megoldások között szerepel többek között a forgalomcsillapított övezetek kialakítása (30 kilométer/órás korlátozásokkal), de nagy hangsúly jut a kerékpáros közlekedés fejlesztésére is.

A biciklis közlekedés egyik alapvető követelménye – az utak és a kerékpáros nyomok megléte mellett – az, hogy legyen hol tárolnunk a biciklinket, amíg valami dolgunk akad a városban. A következő hetekben megnézzük, hogy Szombathelyen mennyire vannak felkészülve a különböző funkciókkal bíró épületek (középületek, bevásárlóközpontok, szolgáltató épületek…stb.) az új közlekedési koncepció által javasolt alternatív megoldásokra.

Első körben a Szombathelyen található állami- és önkormányzati épületeket néztük meg, tárolókat keresve.

Eldugott tárolók

Az volt a tapasztalatunk, hogy az említett épületek közül több nem túlságosan kényeztet el minket kerékpátárolókkal, vagy ha van is, nincs szem előtt.

A színháznál több a tároló, mint az Agoránál
Nyugat.hu

Ilyen például az Agora Sportház és a Weöres Sándor Színház is. Mindkét helyen az épületek előtt is találtunk tárolót – valahol jobb, valahol rosszabb minőségben, – de a jellemzőbb, hogy a nagyobb kapacitású „parkolók” inkább hátrébb, az épületek mögött találhatóak.

A Sportháznál kicsit hátrébb kell keresni a biciklitárolót
Nyugat.hu

Ahol egyáltalán nincs

Nem kellett innen olyan messze menni ahhoz, hogy olyan középület találjuk, aminek a közelében sincs kerékpártároló. A Szily János utcát itt egy kalap alá lehetne venni tulajdonképen ebből a szempontból.

A Szily János utcában gyakorlatilag egyetlen tároló sincs
Nyugat.hu

Itt olyan intézmények találhatók, mint a bíróság vagy az Egészségbiztosítási Pénztár .

Itt két megoldásunk marad: vagy rábízzuk magukat a szerencsére (ha kerékpárral megyünk) hogy azt – nem túl elegánsan - nekidöntjük egy falnak, reméljük, hogy nem tulajdonítja el senki, vagy nem bringával megyünk.

Ha nem is itt, de a Berzsenyi téren le tudjuk zárni a kerékpárunkat
Nyugat.hu

Csatlakozik még a „nincs kerékpártároló” felsoroláshoz a Hollán Ernő utcai Kormányablak is, ahol szintén nem találtunk az iroda közvetlen közelében nyilvános kerékpártárolót. Bár a téren távolabb van ilyen, a bejárat közelében is elférne egy ilyen.

A szombathelyi Markusovsky kórház esetében sem valami fényes a kerékpárosok helyzete, főleg az épületen kívül. A látszólag magas kerékpárszámmal bíró épület előtt ottjártunkkor egyetlen tároló sem volt, a szerencsésebbek csak a kórházzal szembeni, kis kapacitással bíró parkolóban tudják kerékpárjukat biztonságos helyre letenni.

Többen inkább a fal mellett tárolják a kerékpárjukat
Nyugat.hu

„Ócska” tárolók

Persze fontos, hogy legyen a kerékpárosoknak hol letenni a biciklit, de az sem elhanyagolandó, hogy ezek jó állapotban legyenek, vagy legalább ennek a látszatát sikerüljön fenntartani. Vannak helyek, ahol erre a fenntartók nem különösebben fektetnek sok energiát.

Például, az MMIK közvetlen közelében szinte alig van lehetőség a tárolásra, de ahol lenne is, azt már egy ideje „megkezdte” az idő vasfoga.

Kevés is, ronda is az MMIK tárolója
Nyugat.hu

Hasonló a helyzet a Kőszegi utcai Nyugdíjbiztosítónál is, itt alig találni az épület közvetlen közelében kerékpártárolót, ahol pedig van is kapacitás, ott sem túlságosan modernek az erre alkalmas eszközök.

A Kőszegi utcában sem jobb a helyzet
Nyugat

A Fő tér, a kerékpárosok „paradicsoma”

Körbejártuk a város főterét is, ahol ugyebár ott a Városháza , illetve – a Bejczy utcában – a legnagyobb forgalmú Kormányablak is. Mindkét hely tapasztalataink szerint elég forgalmasnak bizonyul kerékpáros szempontból is, a tárolókat a biciklisták rendesen kihasználják, ottjártunkkor legalábbis sok helyet foglaltak a kétkerekű járművek.

A Fő tér tele van tárolókkal
Nyugat.hu

Ha esetleg valahol nem lenne hely arra, hogy letegyük valamelyik középület előtt a biciklinket, akkor sincs gond, a Fő téren gyakorlatilag száz méterenként találni egy biciklitárolót, melyik elég ritkán telnek meg.

Máshol is sikerült megoldani

Szintén találni bőven tárolót a Petőfi Sándor utcai NAV-nál is, bár valószínűbbnek tűnik, hogy ezt az ide érkezők nem azért veszik igénybe, mert valamilyen elintéznivalójuk akadt, hanem azért, hogy az itt található üzletben vásároljanak.

A NAV előtt is van lehetőség letenni
Nyugat.hu

Ahol azonban kétségtelenül a legtöbb tárolót találni, az a Vasútállomás . Ottjártunkkor teletömött kerékpártárolókkal találkoztunk, ami talán errefelé nem is olyan nagy meglepetés. A nagy forgalom miatt itt szükség is van ezekre, és ahogy tapasztaltuk, nemcsak azok teszik le itt a biciklijüket, akik utaznak, hanem azok is, akiknek a közelben – például az itt található Kormányablakban – van dolguk.

A Vasútnál csoda, ha van üres hely
Nyugat.hu

Találunk a Hunyadi úton a Munkaügyi Központnál tárolót bőven, az más kérdés, hogy az idáig való eljutás nem egyszerű.

A Munkaügyi Központhoz inkább az odajutás a nehezebb
Nyugat.hu

Folyt. köv.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet