Hogyan nőttek a benzinárak Európa országaiban?

Tényleg Magyarország a csúcstartó a drágulásban?

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ma átlépte a lélektani határt a benzin átlagára 2021. October 27. 07:18 , a 95-ös benzin ára a mai napon átlépte a lélektani 500 forintos határt, a gázolaj már hetekkel ezelőtt megtette ez.

És a legújabb hírek arról szólnak, hogy pénteken újabb emelkedés várható.

A piaci elemzők nagyjából egyetértenek arra, hogy a drágulás mögött a kőolaj világpiaci árának emelkedése és a forint gyengülése áll.

Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, hogy a drámai magyar árváltozás hogyan illeszkedik az európai trendekbe, valóban rekorderek vagyunk-e, ahogy azt többen állítják a közösségi oldalakon.

Nos, az Eurostat éppen tegnap publikálta az ezzel kapcsolatos adatsorait.

Ezek szerint az üzemanyagok árának ilyen szélsőséges változása valóban ritka, de már volt rá példa: a 2008-as válságot követően hasonló mélységeket és magasságokat tapasztalhattunk a benzin és a gázolaj árában, mint most az elmúlt másfél évben.

Ami a mostani áremelkedést illeti: 2020 és 2021 szeptembere között az Európai Unió országaiban átlagosan 22,9 százalékkal drágultak az üzemanyagok.

Eurostat

A rekordernek Luxemburg és Románia számít 30,7 és 29,3 százalékkal, míg Írországban és Izlandon „csak” 15 százalékos volt ez éves drágulás üteme.

Magyarország a 21,6 százalékával valahol a középmezőnyben van.

Hogy az októberi radikális áremelések hogyan rendezik át a sorrendet, azt egyelőre nem lehet tudni, mint ahogy az is külön fejezet, hogy egyes országokban az üzemanyagár hogyan viszonyul a fizetésekhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság