Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Hogyan nőttek a benzinárak Európa országaiban?

Tényleg Magyarország a csúcstartó a drágulásban?

Ahogy arról lapunk is beszámolt Ma átlépte a lélektani határt a benzin átlagára October 27. 07:18 , a 95-ös benzin ára a mai napon átlépte a lélektani 500 forintos határt, a gázolaj már hetekkel ezelőtt megtette ez.

És a legújabb hírek arról szólnak, hogy pénteken újabb emelkedés várható.

A piaci elemzők nagyjából egyetértenek arra, hogy a drágulás mögött a kőolaj világpiaci árának emelkedése és a forint gyengülése áll.

Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, hogy a drámai magyar árváltozás hogyan illeszkedik az európai trendekbe, valóban rekorderek vagyunk-e, ahogy azt többen állítják a közösségi oldalakon.

Nos, az Eurostat éppen tegnap publikálta az ezzel kapcsolatos adatsorait .

Ezek szerint az üzemanyagok árának ilyen szélsőséges változása valóban ritka, de már volt rá példa: a 2008-as válságot követően hasonló mélységeket és magasságokat tapasztalhattunk a benzin és a gázolaj árában, mint most az elmúlt másfél évben.

Ami a mostani áremelkedést illeti: 2020 és 2021 szeptembere között az Európai Unió országaiban átlagosan 22,9 százalékkal drágultak az üzemanyagok.

Eurostat

A rekordernek Luxemburg és Románia számít 30,7 és 29,3 százalékkal, míg Írországban és Izlandon „csak” 15 százalékos volt ez éves drágulás üteme.

Magyarország a 21,6 százalékával valahol a középmezőnyben van.

Hogy az októberi radikális áremelések hogyan rendezik át a sorrendet, azt egyelőre nem lehet tudni, mint ahogy az is külön fejezet, hogy egyes országokban az üzemanyagár hogyan viszonyul a fizetésekhez.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság