Hollandiában kevesebbe kerül a magyar liszt, mint Magyarországon

A titok nyitja a holland ÁFA.

Az Index egy Hollandiában élő olvasója arra lett figyelmes, hogy a Magyarországról exportált búzafinomliszt ottani kilogrammonkénti ára mindössze fél euró.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

Az olvasó által észrevett árjelzés egy 4 kilogrammos kiszerelés 2 eurós címkéje volt, melyet leosztva jutottunk el a fél eurós kilogrammonkénti árhoz. Ez a jelenlegi árfolyamon számolva 188 forintot jelent, míg nálunk a kilogrammonkénti hatósági ár 203 forint.

A KSH adatai szerint legdrágábban idén januárban vásárolhattunk lisztet, akkor 242 forint volt a fogyasztói átlagára a terméknek. Ez a februári döntést követően először 211 forintra esett vissza, majd a 2021. októberi szinten rögzített ára 203 forint lett.

A portál arról ír, pár éve - 2018-ban - még 150 forint alatt vásárolhattunk lisztet.

Az év elején bejelentett árstop értelmében az árak jelenleg a következőképpen alakulnak:

• a kristálycukor kilogrammonként 261 forint,

• a finomliszt 203 forint,

• a sertéscomb 1420 forint,

• a csirkemellfilé 1600 forint,

• a far-hát 293 forint,

• a napraforgó-étolaj literenként 713 forint,

• a 2,8 százalékos UHT tartós tej pedig 268 forint.

Az Index arra a kérdésre is megkereste a választ, hogy mi okozhatja, hogy 1000 kilométerrel odébb mégis olcsóbban kapjuk ugyanazt a lisztet. A választ pedig a holland áfában kell keresnünk, mely az EU honlapja szerint kétféle lehet az országban: egy általános 21 százalékos és egy kedvezményes 9 százalékos, mellyel szemben Magyarországon rekord mértékű, 27 százalékos áfa áll.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság