Benned is felmerült már a kérdés, honnan ered a koronavírus neve?

Ha igen, nem vagy egyedül. A válasz talán egyszerűbb, mint gondolnád.

Először is fontos megértenünk, hogy a koronavírus elnevezés valójában egy víruscsalád neve. Nagyon sok változata van, s ebből csupán egy az, amely emberre is veszélyes.

Tudósok szerint a fertőző ágensek vírusgazdái jellemzően a denevérek és a cibetmacskafélék. A kutatók már 2003-ban figyelmeztettek, hogy a víruscsalád mutálódik és nagy eséllyel hamarosan egy az emberre is veszélyes formája alakul ki.

Nagy patkósdenevér
Marie Jullion

A koronavírusnak ezen emberre is veszélyes verzióját új koronavírusnak , vagy még tudományosabban SARS-CoV-2 -nek keresztelték, az ebből kialakuló betegséget pedig COVID-19 -nek.

A nevét onnan kapta, hogy felületén apró fehérjetüskék helyezkednek el, melyek a felületeken való megtapadást segítik. Ezért is terjed ilyen könnyedén. Elektronmikroszkóp alatt vizsgálva ezek a tüskék olyanok, mintha a vírus koronát viselne.

SARS-CoV-2 koronavírus modellje
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?