Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA

A hulladékszállításhoz használt gépeket egyszerűen elvennék az önkormányzatoktól.

A hulladékgazdálkodás kizárólagos állami tevékenységgé válhat, amit koncesszió útján, azaz magánvállalkozások bevonásával szerveznének meg - írta nemrég az Átlátszó. Az egész irányítása maradna továbbra is központilag, a munka elvégzésére 15 évre szóló koncessziós szerződéseket kötnének "megbízható" magánvállalkozásokkal.

Hónapokat, olykor fél évet is kell várni az elvégzett munka ellenértékére
Bonyhádi Zoltán

Mindez egy, az Átlátszó birtokába került miniszteri előterjesztésből derült ki, a 46 oldalas dokumentumot a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtotta be. (A teljes anyag cikkünk alatt megnézhető.)

Az elképzelés hatalmas problémát okozna azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek jelenleg elvégzik a tényleges hulladékgyűjtési, szállítási, kezelési feladatokat. Szombathelyen ez a SZOVA, a cégnek megvannak a hulladékkezeléshez a gépei, telephelye, szervize, munkatársai.

Az anyag szerint

a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennének az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lenne az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak is.

A lakosságnak is csak kellemetlenséget okozna, hiszen továbbra is a központi kukaholdognak, az NHKV Zrt-nek kellene fizetnie a szemétdíjat, ahol még a számlákat is csak több hónapos csúszásokkal tudják kiállítani, és van, hogy egyszerre több havi díj befizetését kérik.

Az Átlátszó szerint az előterjesztés egyben a beismerése annak, hogy teljes kudarc volt felforgatni a hulladékgazdálkodást, súlyos problémák vannak, és rengeteg pénzünkbe fog kerülni a rendcsinálás.

A rezsicsökkentésnek álcázott államosítással kezdődött minden

az állami NHKV Zrt-t a rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a sokadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Több önkormányzati cég nem is bírta ki a sok csúszást, 2018 végén például az egyik legnagyobb hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szolgáltató Zöld Híd jelezte, hogy nem viszi el a kommunális hulladékot, mert a kukaholdingtól a működéshez szükségesnél kevesebb pénzt kaptak. Az NHKV a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. területén tavaly beszedett szemétdíjból pedig még mindig tartozik 3,6 milliárd forinttal a fővárosi hulladékszállítónak.

Szombathelyen a közszolgáltató Szomhull Kft. tavaly 500 milliós kölcsönt kértaz önkormányzattól a késedelmes fizetések miatt, ezt 2020 január végéig vissza kellett volna fizetni, de a cég a hitel átütemezését kérte Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 , mivel továbbra is késik az elvégzett munka ellenértékének kifizetése. A cégnek egy hosszútávú, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó stratégiai javaslatot is ki kellett volna dolgoznia január végére, de az ügyvezető jelezte, hogy az NHKV-től késnek az adatok, így ezt a javaslatot nem tudták összeállítani.

Teljes kudarc, kidobott tízmilliárdok

A minisztérium által készített anyag elismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni ezt az ágazatot, és elképesztő mennyiségű pénzt kell a hulladékkezelésbe tenni, hogy ne omoljon össze.

Az előterjesztés szerint

évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működtetéséhez.

2016 óta összesen 126 milliárd forintot tettek bele a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül, és még most sem működik normálisan.

A koncessziós rendszer bevezetését egyébként több dologgal indokolják. Egyrészt azzal, hogy a közszolgáltatók olyan jelentős forráshiánnyal küzdenek, ami már az ellátás biztonságát és a körforgásos gazdaságra való átállást veszélyezteti. Másrészt a minisztérium szerint az új rendszer a jövő nemzedékének a jogait védené, hiszen nekik is joguk van ahhoz, hogy egészséges környezetben élhessenek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet