26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására

Több területről vonnak el pénzt, a katasztrófavédelem szervezi a hulladékszállítást.

26 443 000 000 forintot csoportosít át a kormány a hulladékkezelésre, miután pénteken 116 településen leállt a hulladékszállítás 116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát 2018. October 26. 07:39 - írja a 444.hu .

Több területről vonnak el pénzeket

A kormány kedden hozott határozatot a pénz átcsoportosításáról, több területről is el kell vonni összegeket:

 • A Központi Maradványelszámolási Alapból kivesznek 10 243 000 000 forintot;
 • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlan-beruházásaira és ingatlanvásárlásaira félretett keretéből levonnak 4 404 600 000 forintot;
 • az ingatlanok őrzésére szánt keretből 100 000 000 forintot;
 • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó társaságok támogatására szánt pénzből 3 671 000 000 forintot;
 • a tulajdonosi kölcsön elszámolására félretett összegből 524 400 000 forintot;
 • és az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztési programokra szánt kereténél az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) projektjeitől megvontak 7 500 000 000 forintot.
 • A hulladékszállítás Észak-Pesten és Nógrád megye egy részén állt le, miután az önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató cég nem kapta meg munkája ellenértékét a rezsicsökkentés és központosítás jegyében létrehozott állami NHKV Zrt-től. A Zrt. maga is 16 milliárdos adóssággal küzd, nem tudni, ebből a pénzből kifizetik-e az adósságot.

  Tízmilliárdokat tolnak bele, közben tönkretettek egy rentábilisan működő ágazatot

  Az érintett területeken a katasztrófavédelem veszi át A katasztrófavédelem lesz a legnagyobb hulladékszállító az országban? 2018. October 30. 19:28 a hulladékszállítási feladatokat, de ez nem azt jelenti, hogy tűzoltóautók szedik össze a szemetet. A katasztrófavédelem hatóságként ad utasítást a szolgáltatónak, és az NHKV helyett ők fizetik ki az elvégzett munka ellenértékét. A kormány által átcsoportosított összeg nagy része így biztosan a katasztrófavédelem számláján landol.

  Tönkremennek az önkormányzati cégek, közpénzmilliárdokkal kell kisegíteni a rendszert

  A hulladékszállítás nehéz helyzete már bő egy éve ismert. A rezsicsökkentés jelszava jegyében létrehozott központi kukaholding szedi be a pénzt a lakosságtól, ám ennek csupán egy részét juttatja vissza a munkát ténylegesen elvégző, döntően önkormányzati tulajdonú cégeknek. Szeptemberben kiderült, hogy kukaholding 16 milliárdos hiánnyal küzd 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 , a késve és kevesebbet fizető központosítás miatt az önkormányzati cégek bajban vannak, már a munkát sem tudják mindenhol elvégezni, karbantartásra, minimálisan szükséges fejlesztésekre nem is gondolhatnak.

  A rezsicsökkentés így áttételesen, de szintén az adófizetők zsebét terheli meg. Miközben a lakosságnak párszáz, éves szinten párezer forinttal csökkent a hulladékszállítási díja, a szolgáltatást végző önkormányzati cégek nem kapják meg Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 munkájuk ellenértékét, és ki kell segítenie őket az önkormányzatoknak. Ami szintén közpénzből történik.

  Ahogyan most a kormány akciója is, ez a pénz más területekről hiányzik majd, amit szintén az adófizetőknek kell kipótolniuk. Szombathelyen például eddig 900 millió esett ki 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 így a SZOVA gazdálkodásából, a hiányt egyelőre egyéb bevételeikből pótolni tudják, de ezt a pénzt másra, mondjuk útfelújításokra is költhették volna.

  Közben meg szétvertek egy évtizedeken át jól működő rendszert.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet