26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására

Több területről vonnak el pénzt, a katasztrófavédelem szervezi a hulladékszállítást.

26 443 000 000 forintot csoportosít át a kormány a hulladékkezelésre, miután pénteken 116 településen leállt a hulladékszállítás 116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát 2018. October 26. 07:39 - írja a 444.hu .

Több területről vonnak el pénzeket

A kormány kedden hozott határozatot a pénz átcsoportosításáról, több területről is el kell vonni összegeket:

 • A Központi Maradványelszámolási Alapból kivesznek 10 243 000 000 forintot;
 • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlan-beruházásaira és ingatlanvásárlásaira félretett keretéből levonnak 4 404 600 000 forintot;
 • az ingatlanok őrzésére szánt keretből 100 000 000 forintot;
 • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó társaságok támogatására szánt pénzből 3 671 000 000 forintot;
 • a tulajdonosi kölcsön elszámolására félretett összegből 524 400 000 forintot;
 • és az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztési programokra szánt kereténél az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) projektjeitől megvontak 7 500 000 000 forintot.
 • A hulladékszállítás Észak-Pesten és Nógrád megye egy részén állt le, miután az önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató cég nem kapta meg munkája ellenértékét a rezsicsökkentés és központosítás jegyében létrehozott állami NHKV Zrt-től. A Zrt. maga is 16 milliárdos adóssággal küzd, nem tudni, ebből a pénzből kifizetik-e az adósságot.

  Tízmilliárdokat tolnak bele, közben tönkretettek egy rentábilisan működő ágazatot

  Az érintett területeken a katasztrófavédelem veszi át A katasztrófavédelem lesz a legnagyobb hulladékszállító az országban? 2018. October 30. 19:28 a hulladékszállítási feladatokat, de ez nem azt jelenti, hogy tűzoltóautók szedik össze a szemetet. A katasztrófavédelem hatóságként ad utasítást a szolgáltatónak, és az NHKV helyett ők fizetik ki az elvégzett munka ellenértékét. A kormány által átcsoportosított összeg nagy része így biztosan a katasztrófavédelem számláján landol.

  Tönkremennek az önkormányzati cégek, közpénzmilliárdokkal kell kisegíteni a rendszert

  A hulladékszállítás nehéz helyzete már bő egy éve ismert. A rezsicsökkentés jelszava jegyében létrehozott központi kukaholding szedi be a pénzt a lakosságtól, ám ennek csupán egy részét juttatja vissza a munkát ténylegesen elvégző, döntően önkormányzati tulajdonú cégeknek. Szeptemberben kiderült, hogy kukaholding 16 milliárdos hiánnyal küzd 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 , a késve és kevesebbet fizető központosítás miatt az önkormányzati cégek bajban vannak, már a munkát sem tudják mindenhol elvégezni, karbantartásra, minimálisan szükséges fejlesztésekre nem is gondolhatnak.

  A rezsicsökkentés így áttételesen, de szintén az adófizetők zsebét terheli meg. Miközben a lakosságnak párszáz, éves szinten párezer forinttal csökkent a hulladékszállítási díja, a szolgáltatást végző önkormányzati cégek nem kapják meg Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 munkájuk ellenértékét, és ki kell segítenie őket az önkormányzatoknak. Ami szintén közpénzből történik.

  Ahogyan most a kormány akciója is, ez a pénz más területekről hiányzik majd, amit szintén az adófizetőknek kell kipótolniuk. Szombathelyen például eddig 900 millió esett ki 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 így a SZOVA gazdálkodásából, a hiányt egyelőre egyéb bevételeikből pótolni tudják, de ezt a pénzt másra, mondjuk útfelújításokra is költhették volna.

  Közben meg szétvertek egy évtizedeken át jól működő rendszert.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet