Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az alkotmánybíróság elkaszálta a hulladékgazdálkodás államosítását

Így egyelőre csúszik a hulladékszállítás koncesszióba adása is.

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette az új hulladékgazdálkodási törvényt. Pontosabban a törvénynek azt a rendelkezését, amely mindenfajta kártalanítás nélkül az államnak adja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát – derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett határozatból.

Az ominózus szabály szerint az eredeti birtokosnak még fizetési kötelezettsége is keletkezne, amely így az értékesíthető hulladékok tekintetében duplán is kárt okozott volna a termelőknek.

Bonyhádi Zoltán

A hulladékgazdálkodási törvényt így újra kell tárgyalnia az Országgyűlésnek. Egy olyan rendszert kell kialakítani, amely

"egyszerre teremti meg a hulladéktulajdonosok ellentételezését, és veszi figyelembe a kötelező közszolgáltatási, környezetvédelmi és közegészségügyi szempontok maradéktalan érvényesítését úgy, hogy azok az uniós szabályozásból származó szabályozási kötelezettségeinknek is megfeleljenek."

Tavaly november végén derült ki Elveszi az önkormányzatoktól és koncesszióba adja az állam a hulladékgazdálkodást 2020. November 27. 11:30 , hogy a kormány államosítani akarja a hulladékgazdálkodást, a tényleges hulladékkezelési feladatokat pedig magáncégeknek adná koncesszióba.

A törvényt az országgyűlés kormánypárti képviselői meg is szavazták, Áder János köztársasági elnök viszont az Alkotmánybírósághoz fordult.

A hulladékgazdálkodás négy éve indult válságát itt foglaltuk össze Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást January 07. 07:04 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra