Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást

Elindult a hulladékszállítás központosítása, hiába a sok lakossági panasz.

A szombathelyi szelektív hulladékgyűjtés anomáliáiról sokat írtunk. Legutóbb tavaly októberben A kormány szerint az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják, de a hulladékkezelés rendszere ezer sebből vérzik 2020. October 20. 07:29 , amikor Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára egy sajtótájékoztatón azt mondta, az összes hulladék 65,3 százalékát újrahasznosítják.

A százalékos arány imponáló, már ha valóban így van, de a szeletív hulladékgyűjtés rendszere ezer sebből vérzik. Ahhoz, hogy a hulladékot újra lehetne hasznosítani, működnie kellene a szelektív hulladékgyűjtésnek, ám ezzel komoly gondok vannak Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás 2019. June 29. 09:35 . Az úgynevezett zsákos gyűjtés jelenleg csak a családi házas Megpróbálta szelektíven gyűjteni a hulladékot egy szombathelyi társasház, nem sikerült 2019. July 21. 07:37 területen működik, a társasházas területeken hulladékgyűjtő szigeteknek kellene ezt megoldaniuk.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget a Kiskar utcai parkolóban, ezt azóta megszüntették
Szilágyi József (telefonos fotók)

A hulladékgyűjtő szigeteket viszont sokan szemétlerakónak használják Folytatódik a harc a szelektív kukák és a „szarunk rá” emberek között 2019. January 17. 14:25 , telepakolják lakossági, sőt olykor ipari hulladékkal, a környékük is tele van szeméttel, sokszor már komoly járványveszélyt okozva.

Szombathelyen eredetileg 79 szigetet telepítettek, de ez év elejéig ebből 21-et meg is szüntettek Februárban döntenek, hogy mi legyen a sokszor teleszemetelt szelektív hulladékszigetekkel Szombathelyen 2020. January 21. 07:53 , mert a szolgáltató egyszerűen nem bírta a rengeteg nem odavaló szemét elhordását és a környék takarítását.

Több olyan levelet is kaptunk olvasóinktól, amiben arra panaszkodtak, hogy

ritkán ürítik a szelektív hulladékgyűjtőket, és sokan ezért pakolják a kukák mellé a szemetet.

Megpróbáltuk megtudni a hulladékgyűjtést irányító Szomhull Kft-től, hogy milyen gyakran ürítik a szelektív gyűjtőket, kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Szentgotthárdon felháborodott a lakosság

Tavaly év végén hatalmas felháborodás volt Szentgotthárdon és környékén. A lakók a hulladékszállítási időpontok változása miatt háborodtak fel, ugyanis ritkítani kezdték a szeletív hulladékot gyűjtő járatokat.

Korábban, amikor még a Müllex Körmend Kft. végezte a hulladékgyűjtést a térségben, megerősítették a szelektív hulladék gyűjtését. Gyakorlatilag hetente vitték el a zsákokban, elkülönítve gyűjtött szelektív hulladékot, ennek következtében sokkal kevesebb háztartási hulladék keletkezett, ezért csak kéthetente érkezett a kukásautó, így is működött a rendszer.

Szelektív hulladékgyűjtő sziget
Szilágyi József (telefonos fotó)

A térségben - éppúgy, mint a megye többi részén, kivéve Szombathelyt - a soproni STKH Kft. szállítja el a szemetet. Saját gépekkel, munkaerővel, illetve alvállalkozók segítségével.

Tavaly év végén közzétették, hogy megváltoztatják a gyűjtési rendszert, ritkábban viszik el szelektív hulladékot, és gyakrabban a háztartásit. Aminek az a következménye, hogy megtelnek a háztartásoknál a szelektív szákok, így a lakók kénytelenek a háztartási hulladékba tenni azt, ami mehetne a szelektívbe is.

Aminek azért sem örülnek a lakók, mert a szelektív gyűjtésért nem kell fizetni, a háztartási hulladékért igen. És ha gyakrabban jön a kukásautó, akkor többet kell fizetniük.

Végül beállt a rendszer, most hetente (ahol igénylik hetente kétszer) viszik a háztartási szemetet, a szelektív hulladékot pedig a korábbinál ritkábban.

Mindez azért érdekes most, mert az ágazatot közelről ismerő segítőnk szerint arról van szó, hogy egységesítik a rendszert. Vagyis, az országban mindenhol ugyanolyan sűrűséggel járnak majd mind a háztartási, mind a szelektív gyűjtést végző autók. A lakosságnak maximum arra lesz lehetősége, hogy eldöntse, hetente egyszer vagy kétszer ürítsék ki az ő háztartási szemetes kukáját.

Központosítás és több mint 110 milliárd forint állami injekció

Tavaly november közepén írtunk arról Elveszi az önkormányzatoktól és koncesszióba adja az állam a hulladékgazdálkodást 2020. November 27. 11:30 , hogy a kormány elveszi az önkormányzattól a hulladékgazdálkodást, és koncesszióba adja.

A tervről már tavaly júniusban beszámoltunk Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 , az akkori elképzelés szerint

a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennének az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lenne az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak is.

Az akkor készült anyag beismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő, az önkormányzati cégekre alapozó rendszert. Azt is írták, hogy

évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működtetéséhez.

Az önkormányzatokról szóló törvényből azóta törölték is a hulladékgazdálkodási feladatokat, de a koncessziókat még nem írták ki. Jelenleg a pár éve kijelölt közszolgáltatók végzik el a munkát, a számlázást, papírmunkát pedig a sokszor több tízmilliárddal kisegített, 2016-ban létrehozott állami kukaholding, vagyis az NHKV Zrt. végzi.

A NHKV Zrt-t a rezsicsökkentés jegyében hozták létre. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

Bonyhádi Zoltán

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a sokadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Az NHKV-t júliusban a járvány elleni védekezés jegyében újabb 20 milliárddal segítette ki 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 a kormány, természetesen közpénzből.

Több önkormányzati cég nem is bírta ki a sok csúszást, Szombathelyen a közszolgáltató Szomhull Kft. tavalyelőtt 500 milliós kölcsönt kért az önkormányzattól a késedelmes fizetések miatt, ezt 2020 január végéig vissza kellett volna fizetni, de a cég a hitel átütemezését kérte Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 , mivel továbbra is késik az elvégzett munka ellenértékének kifizetése.

2016 óta összesen 146 milliárd forintot tettek bele a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül, és még most sem működik normálisan, most a teljes államosításra készülnek.

Egy hatalmas kör után vissza a magáncégekhez

Ha a koncessziókat az állam kiosztja, gyakorlatilag ismét magáncégek végzik a tényleges munkát, egy állami vízfej irányításával. Ezzel szinte visszaérünk az eredeti állapothoz, persze, NER-kompatibilissé alakítás után.

A hulladékgazdálkodás - ahogy már írtuk - az önkormányzatok feladata volt régebben. Az önkormányzatok vagy saját, egyéb feladatokat is ellátó cégeikkel (mint Szombathelyen a SZOVA) végeztették el a munkát, vagy kiadták külsős vállalkozóknak.

Ezek a cégek vagy kis magáncégek, vagy külföldi tulajdonú vállalkozások voltak. Ekkor még nem létezett a közszolgáltatási jogosítvány, de a rendszer működött, sőt, a cégeknek és az önkormányzatoknak is bevételük keletkezett a tevékenységből, a hulladékgazdálkodás ugyanis jól jövedelmez.

A Müllex már nem foglalkozik lakossági hulladékszállítással
Forrás: mullex.hu

Valószínű, hogy emiatt nyúlt ki érte a kormány 2016-ban, kijelölték a közszolgáltatókat, akik vagy saját gépeikkel vagy embereikkel végzik el a munkát, vagy alvállalkozókkal végeztetik el. Számunkra érdekes, hogy Vas megyét eredetileg egy soproni és egy zalaegerszegi közszolgáltató osztotta kétfelé, Vas megyei cég nem rúghatott labdába.

Közben aztán a soproniak bekebelezték Észak-Zalát is, a korábbi szolgáltató, a Müllex Zalaegerszeg Kft. (honlapjuk szerint) ipari hulladékkezeléssel, hulladéktelepek üzemeltetésével foglalkozik most.

Ha viszont tényleg megtörténik a teljes államosítás, akkor a jelenlegi, önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltatók teljes gépparkja és a feladathoz szükséges infrastruktúrája állami tulajdonban lesz, a munkát a koncessziókat elnyerő vállalkozások végzik majd, vagy ők is alvállalkozókkal végeztetik el.

Információink szerint a koncessziókra magáncégek pályáznak majd. (Felmerült a MOL neve is, a vállalat országos koncessziót akar szerezni.) Ha így lesz, akkor

a hulladékszállítás és kezelés ismét magánkézben lesz.

Jogos a kérdés, mi változott akkor? Mi volt az egész értelme?

1. több mint 110 milliárd forintnyi közpénzt fizettek ki az NHKV-nak

2. Csődbe ment vagy nehéz helyzetbe került több önkormányzati cég is, ráadásul elvesztik vagyonuk egy részét is

3. Újabb ágazat, ahol helyzetbe lehet hozni a "baráti" vállalkozásokat

Vagyis, ami most történik, nem más, mint

a hulladékkezelési piac újraosztása és a korábbi szereplők lecserélése

Hasonlóra volt már példa, emlékezzünk vissza a nemzeti dohányboltok körüli botrányokra. Ugyanaz történik, csak némi bonyodalommal közben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet