Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elveszi az önkormányzatoktól és koncesszióba adja az állam a hulladékgazdálkodást

Drágulhat a hulladékszállítás és bajban lesznek a munkát jelenleg elvégző önkormányzati cégek.

Állami feladat lesz a hulladékgyűjtés és a hulladékgazdálkodás - derül ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kedden este benyújtott törvényjavaslatból . Az is kiderült, hogy az állam - a dohányboltokhoz hasonlóan - koncesszióba akarja adni a hulladékkal kapcsolatosan elvégzendő munkákat, így a hulladékgyűjtést is.

A csomagban benyújtott törvényjavaslatok között az is szerepel, hogy az önkormányzatok feladati közül kiveszik a hulladékgazdálkodást.

A terv hatalmas problémát okoz azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek jelenleg elvégzik a tényleges hulladékgyűjtési, szállítási, kezelési feladatokat. Szombathelyen ez a SZOVA, a cégnek megvannak a hulladékkezeléshez a gépei, telephelye, szervize, munkatársai.

A tervről már júniusban írtunk Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 , az akkori elképzelés szerint

a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennének az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lenne az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak is.

Az akkor készült anyag beismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő, az önkormányzati cégekre alapozó rendszert. Azt is írták, hogy

évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működtetéséhez.

Ennek ellenére a törvényjavaslatot benyújtották, és borítékolhatjuk, hogy el is fogadja a parlamenti kétharmad.

A rezsicsökkentésnek álcázott államosítással kezdődött minden

az állami NHKV Zrt-t a rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

Bonyhádi Zoltán

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 , jelenleg már a sokadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Több önkormányzati cég nem is bírta ki a sok csúszást, 2018 végén például az egyik legnagyobb hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szolgáltató Zöld Híd jelezte, hogy nem viszi el a kommunális hulladékot, mert a kukaholdingtól a működéshez szükségesnél kevesebb pénzt kaptak. Az NHKV a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. területén tavaly beszedett szemétdíjból pedig még mindig tartozik 3,6 milliárd forinttal a fővárosi hulladékszállítónak.

Az NHKV-t júliusban a járvány elleni védekezés jegyében újabb 20 milliárddal segítette ki 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 a kormány, természetesen közpénzből.

Szombathelyen a közszolgáltató Szomhull Kft. tavaly 500 milliós kölcsönt kért az önkormányzattól a késedelmes fizetések miatt, ezt 2020 január végéig vissza kellett volna fizetni, de a cég a hitel átütemezését kérte Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 , mivel továbbra is késik az elvégzett munka ellenértékének kifizetése. A cégnek egy hosszútávú, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó stratégiai javaslatot is ki kellett volna dolgoznia január végére, de az ügyvezető jelezte, hogy az NHKV-től késnek az adatok, így ezt a javaslatot nem tudták összeállítani.

2016 óta összesen 146 milliárd forintot tettek bele a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül, és még most sem működik normálisan, most a teljes államosításra készülnek.


Emelkedő szemétszállítási díjak?

Bana Tibor Vas megyei független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában azt írja: "az elsődleges cél az önkormányzatok újabb büntetése és korlátozása, valamint a Fidesz-közeli üzletemberek, vállalkozások helyzetbe hozása.

Félő, hogy a most kialakított koncepció a szombathelyiek és a Vas megyeiek számára a szemétszállítási díjak drasztikus emelkedését hozza magával, ami az amúgy is magas lakhatási és mindennapi kiadások mellett komoly terhet jelenthet."

Hozzáteszi, figyelni fogják a koncessziós eljárásokat, és ha szabálytalanságot, korrupcióra utaló jeleket tapasztalnak, megteszik a szükséges lépések.

Emelkedő szemétszállítási díjak? - újabb mutyi a láthatáron a Vas megyeiek kárára Kedd éjjel nyújtotta be Semjén Zsolt...

Közzétette: Bana Tibor – 2020. november 26., csütörtök
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra