116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát

Várhatóan sok helyen ez vár a helyi szolgáltatókra, Gulyás Gergely közben azt mondta, nem engednek a zsarolásnak.

Tényleg leáll a hulladékszállítás Észak-Pest és Nógrád megye 116 településén, mert a közszolgáltató nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-től, köznyelven a kukaholdongtól – írja az infostart.hu .

Amíg van üzemanyag, dolgoznak

A területet ellátó Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezetője már korábban levelet írt 116 településen állhat le a szemétszállítás a központosítás miatt 2018. September 24. 08:02 az állami központnak, amiben segítséget kért, de a levélre nem is reagáltak. Így a Zöld Híd Nonprofit Kft. most felméri az üzemanyagkészletet, és amíg az üzemanyag kitart, az óvodáktól, iskoláktól, egészségügyi intézményektől elszállítják a hulladékot. Közben azonban jelzik a katasztrófavédelemnek, hogy pénz hiányában nem tudják ellátni a feladatot.

Gyenes Szilárd igazgató szerint a Zöld Híd rendszerből közel két és fél milliárd forint fejlesztési forrás került ki, és az elmúlt években nagyon leamortizálódott a járműpark, miközben az állami koordináció végrehajtásával növekedtek a feladataik, de ehhez nem kapják meg a szükséges forrásokat.

Bonyhádi Zoltán

Mi is többször írtunk már róla, hogy a rezsicsökkentés jelszava jegyében létrehozott központi kukaholding szedi be a pénzt a lakosságtól, ám ennek csupán egy részét juttatja vissza a munkát ténylegesen elvégző, döntően önkormányzati tulajdonú cégeknek. Szeptemberben kiderült, hogy kukaholding 16 milliárdos hiánnyal küzd 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 , a késve és kevesebbet fizető központosítás miatt az önkormányzati cégek bajban vannak, már a munkát sem tudják mindenhol elvégezni, karbantartásra, minimálisan szükséges fejlesztésekre nem is gondolhatnak.

Szombathelyen a SZOVA alvállalkozóként szállítja el a hulladékot, a központosítás 900 millió forint hiányt hozott az idén az önkormányzati cégnek, ezt egyelőre egyéb tevékenységeikből fedezni tudják. De ha a rendszer továbbra is így működik, a városi önkormányzat segítségére szorulhatnak, aminek a költségvetését épp most tépázza meg a stadion és a felújított és bővített uszoda működtetése.

A kormány nem enged a zsarolásnak

Közben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél.

A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság - amelynek Balla György fideszes országgyűlési képviselő, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Miniszterelnökség képviselője lesz a tagja – egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodás állapotáról – közölte.

Megjegyezte, hogy jelentős, részben rossz gazdálkodásból eredő tartozások halmozódtak fel, ezeket most mérik fel, de a nagyságrend több tízmilliárdos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet