Idén az ukrán nép kapta az Európai Parlament Szaharov-díját

„Az ukránok emlékezni fognak rá, ki segített nekik.”

Percekig tartott a taps az Európai Parlament strasbourgi épületében, ahol szerda délben átadták a 2022-es Szaharov-díjakat, melyet idén az ukrán népnek ítélt oda az Európai Parlament. A gondolatszabadságért járó díjat 1988-ban hozták létre, hogy tisztelegjen az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat védelmező egyének és szervezetek előtt. Nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról és politikai menekültről kapta - írja a hvg.hu .

Az idei díjátadó különlegessége volt, hogy az ukrán nép képviseletében a díjat ukrán választott vezetők és a civil társadalom képviselői vették át, köztük Olekszandra Matvijcsuk, emberi jogi ügyvéd, a Center for Civil Liberties elnöke, Julija Pajevszka, a Tairai Angyalok evakuációs orvosi csoport alapítója, Ivan Federov, Melitopol polgármestere, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat képviselői és Jaroszlav Bozskó a Sárga Szalag Polgári Ellenállási Mozgalom részéről.

Az ukrán nép kapta a Szaharov díjat
AFP

A díjat átadó Roberta Metsola parlamenti elnök beszédében az ukrán nép bátorságát és áldozatvállalását emelte ki. „Egyértelmű üzenetet kaptunk az európaiaktól: Ukrajna mellett állunk. Nem nézünk félre. Az ukrán nép nem pusztán függetlenségi háborút vív, hanem az értékek háborúját” – mondta.

Ivan Fedorov, az oroszok által elfoglalt Melitopol polgármestere – akit később megkínoztak a börtönben, és fogolycserével szabadult – annyit tett hozzá, hogy Ukrajna az invázió óta eltelt hónapokban bizonyította az egységét, és ugyanez a helyzet az Európai Unióval is.

Olekszandra Matvijcsuk, emberi jogi ügyvéd, a Center for Civil Liberties szervezet elnöke szintén megemlítette, hogy hálásak a támogatásért.

„Az ukránok emlékezni fognak rá, ki segített nekik” – tette hozzá Matvijcsuk, aki figyelmeztetett, hogy több fegyverre, több szankcióra és igazságtételre lesz ahhoz szükségük, hogy győzedelmeskedjenek Putyin felett - írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet