Idén kétezer milliárdos terhet róhat a költségvetésre a kedvezőbb rezsi

A lakossági energiaár-csökkentés az idén várhatóan a költségvetés 5-7 százalékát teszi ki.

A „rezsicsökkentett” közműdíjak, illetve a közműtermékek idén várható piaci árának különbsége az előrelátható lakossági forgalommal felszorozva az állami költségvetés mérlegfőösszegének 5-7 százalékára rúghat – közölte a Népszava kérdésére az Erste olaj- és gázipari elemzője, aki a konkrét összeget 2022-re durván kétezer milliárd forintra tette.

A több ezermilliárd forintos kiadási becslés az összes, hatósági díjas lakossági közműre vonatkozik – tette hozzá Pletser Tamás. Az összeg az – érintett hazai termelőket, szállítókat, nagykereskedőket és szolgáltatókat is magukba foglaló – hazai közműrendszernek a hatóságilag alacsonyan tartott eladási tarifák, illetve a jóval magasabb piaci árak különbsége miatt elszenvedett vesztesége.

Bár ez első körben az érintett társasági mérlegeket rontja, ilyen helyzetben az állami tőkepótlás – legalábbis a köztulajdonú cégek esetében – előbb-utóbb elkerülhetetlen – olvasható a lapban.

Az elemző tapasztalatai szerint az energiatarifákat a költségvetésből támogató államok azok után, hogy a piaci árak elszabadulása tarthatatlan rést üt a költségvetésen, előbb-utóbb visszatáncoltak a piaci árak irányába. A magyar kormány e tárgyú, várható lépéseit ugyanakkor nem kívánta megjósolni.

Plester Tamás mások mellett arról is beszélt, hogy a kontinens – alapvetően az előrejelzéseknél enyhébb időjárásnak, valamint a decemberi lng-beszerzéseknek köszönhetően – a előreláthatólag „túléli” a telet. Igaz, a következő szezonra is meg kell kezdeni a felkészülést. E tekintetben – legalábbis tőkepiaci befektetői szempontból – derűlátó – idézi az infostart.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság