Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Időkapszulák a lakótelepi élet aranykorából

Kisbolt, dohánybolt, fogadó és fodrászat – elengedhetetlen elemei egy lakótelep szívének.

Marc Augé világhírű antropológus 2012-ben fűszerezte meg a tudományágat a nem-hely fogalmával. A Nem-helyek című könyvében azt tanulmányozza, milyen hatással van a globalizáció és a felgyorsult életvitel élettereinkre.

Nem-helynek nevezi azokat a belső és külső tereket, amelyek a világ bármely pontján nagyjából úgyanúgy néznek ki.

„Ha például bekötött szemmel elrabolnának, majd a világ bármelyik pontján kitennének egy repülőtér közepén és levennék a kötést a szemedről, jó eséllyel fogalmad se lenne, melyik országban, sőt, melyik kontinensen vagy.”

A repülőtereken kívül tökéletes példák még a bevásárlóközpontok, irodaházak, moziláncok, gyorséttermek, de ma már akár egy modern lakás is lehet nem-hely; úgyis minden bútor és dísztárgy az Ikeából van.

És honnan jutott mindez eszembe?

Mert a várost járva feltűnt, hogy minden lakótelep szívében található egy mini centrum, és ezek a nem-helyekhez hasonlóan egy kaptafára készültek.

lakótelepi centrumok
Szolgáltatóház a Jászai Mari utcában
Kiss Tamás

Szombathelyen még csak-csak megismerem, hogy a Derkovits, a Kisz, vagy a Joskar-Ola lakótelepen vagyok, ha egy ilyen szolgáltató ház előtt állok, de Ukrajnában, Szerbiában, vagy Fehéroroszországban már valószínűleg az országot sem tudnám belőni.

Ezek a szolgáltatóházak annak idején azért épültek meg, hogy a lakótelepeken össze zsúfolt lakóközösség mindennapjait kényelmesebbé tegyék. A multik, a bevásárló központok és belvárosi üzletsorok előtt a lakók ide jöhettek elintézni ügyes-bajos dolgaikat.

A kisebb vásárlásokon és a postai ügyintézésen kívül a közösségi élet színterei is ezek a házak voltak. Mindegyikben volt legalább egy italkimérő és egy kisebb vendéglő, így tulajdonképpen egész napokat el lehetett tölteni itt – akárcsak ma egy plázában.

lakótelepi centrumok
A Károly Róbert utcai Sörkerthez még egy ilyen aranyos kis terasz is tartozik
Kiss Tamás

A szolgáltatóházak kisebb látogatottsággal ugyan, de mind a mai napig ugyanazt a szerepet töltik be. Akár, ha magamra gondolok, aki nagyon közel lakom az egyik ilyenhez, sokszor azon kapom magam, hogy szombat reggel tíz perc alatt megjártam mindent, és végig egy épületben jártam.

Szóval akkor mit is találunk ezeken a helyeken?

Szinte kötelező jelleggel mindig van egy vegyesbolt, egy dohánybolt, egy fodrászat, egy-két kocsma és egy vendéglő, vagy büfé. Megépülésükkor ugyan még nem volt jellemző, de később szintén állandó elemként csatlakoztak a tetováló szalonok is.

lakótelepi centrumok
Dohánybolt, zöldséges és kozmetikus öt méteren
Kiss Tamás

Van, ahol ez a sor kiegészül egy postával, mint például a Károly Róbert utcai szolgáltatóház esetében, máshol cipészet színesíti a repertoárt, mint a Vácin. Szombathelyen az sem ritka, hogy közvetlenül ezek mellé a házak mellé költözött egy Coop is.

Olyanok ezek a szolgáltatóházak a lakótelepnek, mint egy szív. Ezért, vagy azért, de minden környéken lakó megfordul itt, éjjel-nappal zajlik az élet és ezek nélkül kicsit mindenki kevésbé érezné otthon magát.

A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

lakótelepi centrumok
A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
Kiss Tamás

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra