Időközi választások voltak Vas megyében – Kőszegen és Sárváron összezuhant az ellenzék

Valami történt április 3-án, ami alapjaiban írta át a magyarországi közéletet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Hat helyen lesz vasárnap időközi választás Vas megyében June 20. 12:57 az ország számos településén tartottak időközi választást. Azért sűrűsödtek össze az események, mert a veszélyhelyzet miatt egészen mostanáig kellett halasztani ezeknek a kiírását.

Vas megyére hat választás Hat helyen lesz vasárnap időközi választás Vas megyében June 20. 12:57 jutott, két városban önkormányzati képviselőt, négy községben polgármestert választottak.

Kőszegen és Sárváron összezuhant az ellenzék

Kőszegen egy helyi képviselő, Kiss Zoltán (Fidesz-KDNP) lemondása miatt kellett időközi önkormányzati képviselő-választást tartani. Csíki István a Fidesz-KDNP, Bányai-Németh Gábor a Momentum Mozgalom, Giczy János pedig a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként indult a választáson. A választói névjegyzékben 1234-en szerepelnek.

A kőszegieket mérsékelten mozgatta meg a demokrácia vasárnapi ünnepe, 329 fő ment el az urnákhoz (26,5%), hogy aztán egyértelműen a fideszes jelöltre adja le a voksát.

Csiki István 256 szavazatot kapott (78%), Giczi József 39-et (11,9%), míg Bányai-Németh Gábor 33-at (10%).

Így Kőszegen minden marad a régiben, csakúgy, mint Sárváron, ahol hasonló eredmény született, annyi különbséggel, hogy ott valamivel nagyobb arányban mentek el szavazni az emberek (32,14%) és csak két induló volt.

Németh Róbertre (Fidesz KDNP) 408-an (82,9%), míg Farkas Jánosra (független) 84-en (17%) voksoltak.

Sárváron azért kellett kiírni a választást, mert a korábbi képviselő, Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) elhunyt.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy 2022. április 3. fordulópont a magyar politikában.

Az országgyűlési választások után az ellenzék teljesen összezuhant, és ez a trend jól nyomon követhető Kőszegen és Sárváron is, ahol mellesleg korábban is a Fidesznek állt a zászló.

Mi történt ezekben a választókerületekben 2019 októberében?

A választási iroda adatai szerint Kőszegen a 2. számú választókerületben két éve még egész komoly harc volt: Kiss Zoltán (Fidesz) 43,6 százalékkal győzött, Farkas Ágnes (független) 31,7 százalékot, Drescher Gábor (ÖKE) 18,8 százalékot, Koloniocs Szilveszter (Mindenki Magyarországa) 6 százalékot hozott.

Sárváron az 5. számú választókerületben Szabó Gyula még „csak” 56 százalékot mondhatott magáénak. Ellenfele, Németh Zsolt (Híd a Jövőért Egyesület) 44 százalékot kapott.

Mind a négy Vas megyei faluban független polgármester győzött

Bozsokon megválasztották az egyetlen indulót, Banga Anikó független jelöltet polgármesternek – közölte Zalán Gábor jegyző az MTI-vel. Hozzátette: a szavazásra jogosult 310 helyi lakos közül 95-en vettek részt a voksoláson, valamennyien érvényes szavazatot adtak le a jelöltre. A községben az előző polgármester, a szintén független Darabos Béla halála 3 héttel az első oltása után elhunyt Darabos Béla, Bozsok polgármestere 2021. April 08. 14:48 miatt kellett időközi választás tartani.

Kemeneskápolnán 2020-ban a feloszlásáról döntött a képviselő-testület, azt követően pedig az időközi választáson szavazategyenlőség alakult ki. Most itt is egy jelölt indult a polgármesteri tisztségért, a független Csekéné Hóbor Kornélia Ilona, akit 37 szavazattal választottak meg polgármesternek – tájékoztatott Balás Endre jegyző. Ismertetése szerint 43-an vettek részt a voksoláson, hat szavazat volt érvénytelen.

Porpácon a független Schimmerné Schweiger Katalint választották meg polgármesternek négy független jelölt közül, 37 szavazattal – közölte Erdős Katalin, a helyi választási iroda helyettes vezetője. Hozzáfűzte: a választásra jogosult 127 helybéli közül 92-en adták le szavazatukat, 2 szavazat volt érvénytelen.

Telekesen Kálmán Istvánt választották meg polgármesternek, négy független jelölt közül, 116 szavazattal – tájékoztatott Babos-Szőllősy Gabriella aljegyző. A választásra jogosult 398 lakos közül 246-an adták le a szavazatukat, egyetlen érvénytelen szavazatot találtak a szavazóurnában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet