Így alakultak Európában a fizetések 1990 óta

Az olaszok sokkot kaptak, azon akadtak ki, joggal, hogy egyedüliként vannak a negatív sávban. És hol vagyunk mi a sorban?

Figyelemre méltó adatsort közöl az olasz Europa Today. A lap annak nézett utána, hogy dollárban számolva hogyan alakultak egyes európai országokban* a fizetések az 1990-es nagy politikai változások óta.

Az olaszok természetesen azon akadtak ki, joggal, hogy egyedüliként vannak a negatív sávban. Olaszországban ma egy átlagos munkás 2,9 százalékkal kevesebbet visz haza, mint 30 évvel korábban.

Százalékosan így alakultak az európai fizetések dollárban. (Adatok: europa.today.it, Grafika: Nyugat.hu)
Mészáros D. Zsolt

Hozzájuk képest mindenki nyertesnek számít, de azért az jól látszik, hogy a déli államokban (Spanyolország, Portugália) kisebb volt az emelkedés.

Némileg megtévesztő Ausztria, Belgium és Hollandia helyezése, merthogy ezekben az államokban alapból is nagyon magasak voltak a bérek.

De minket ennél is jobban érdekel, hogy mi történt az egykori szovjet blokk országaiban.

Nos, a balti államok valami egészen fergeteges eredményt produkáltak: arrafelé a fizetések kétszeresére (Lettország, Észtország) vagy akár közel háromszorosára (Litvánia) lőttek ki.

Magyarországon is jelentősen, 72,7 százalékkal emelkedtek a bérek, de ha összehasonlítjuk ezt a többi kelet-európai állammal, már közel sincs okunk az őszinte örömre, merthogy e a szám csak Szlovéniában alacsonyabb (63%), viszont ott eleve jóval magasabb szintről indultak.

Lapunk korábban azt nézte meg A számok azt mutatják, hogy a magyar minimálbér-emelkedés nem egy sikertörténet 2021. May 23. 07:07 , hogy a magyar minimálbér-emelkedés hol helyezkedik el európai és régiós összehasonlításban, és bizony az sem egy diadalmenet.

Ez a táblázat jól mutatja, hogy hol a helye a magyar minimálbér emelkedésnek a régióban (Adatok: Eurostat, Grafika: Nyugat.hu)
Mészáros D. Zsolt

Ott azt a konzekvenciát vontuk le, hogy

A minimálbérek változásának kétségkívül van olyan olvasata, hogy a pohár így is tele van, de talán közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az elmúlt egy (három) évtized az elszalasztott nagy lehetőségek időszaka volt.

És bizony ugyanez igaz a magyar átlagfizetésekre is.

* Románia és Horvátország adatai hiányoznak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A számok azt mutatják, hogy a magyar minimálbér-emelkedés nem egy sikertörténet

Már Románia is beelőzött. Itt vannak a 2021-es európai adatok és az utóbbi évtized történései.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság