Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így alakultak Európában a fizetések 1990 óta

Az olaszok sokkot kaptak, azon akadtak ki, joggal, hogy egyedüliként vannak a negatív sávban. És hol vagyunk mi a sorban?

Figyelemre méltó adatsort közöl az olasz Europa Today . A lap annak nézett utána, hogy dollárban számolva hogyan alakultak egyes európai országokban* a fizetések az 1990-es nagy politikai változások óta.

Az olaszok természetesen azon akadtak ki, joggal, hogy egyedüliként vannak a negatív sávban. Olaszországban ma egy átlagos munkás 2,9 százalékkal kevesebbet visz haza, mint 30 évvel korábban.

Százalékosan így alakultak az európai fizetések dollárban. (Adatok: europa.today.it, Grafika: Nyugat.hu)
Mészáros D. Zsolt

Hozzájuk képest mindenki nyertesnek számít, de azért az jól látszik, hogy a déli államokban (Spanyolország, Portugália) kisebb volt az emelkedés.

Némileg megtévesztő Ausztria, Belgium és Hollandia helyezése, merthogy ezekben az államokban alapból is nagyon magasak voltak a bérek.

De minket ennél is jobban érdekel, hogy mi történt az egykori szovjet blokk országaiban.

Nos, a balti államok valami egészen fergeteges eredményt produkáltak: arrafelé a fizetések kétszeresére (Lettország, Észtország) vagy akár közel háromszorosára (Litvánia) lőttek ki.

Magyarországon is jelentősen, 72,7 százalékkal emelkedtek a bérek, de ha összehasonlítjuk ezt a többi kelet-európai állammal, már közel sincs okunk az őszinte örömre, merthogy e a szám csak Szlovéniában alacsonyabb (63%), viszont ott eleve jóval magasabb szintről indultak.

Lapunk korábban azt nézte meg A számok azt mutatják, hogy a magyar minimálbér-emelkedés nem egy sikertörténet May 23. 07:07 , hogy a magyar minimálbér-emelkedés hol helyezkedik el európai és régiós összehasonlításban, és bizony az sem egy diadalmenet.

Ez a táblázat jól mutatja, hogy hol a helye a magyar minimálbér emelkedésnek a régióban (Adatok: Eurostat, Grafika: Nyugat.hu)
Mészáros D. Zsolt

Ott azt a konzekvenciát vontuk le, hogy

A minimálbérek változásának kétségkívül van olyan olvasata, hogy a pohár így is tele van, de talán közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az elmúlt egy (három) évtized az elszalasztott nagy lehetőségek időszaka volt.

És bizony ugyanez igaz a magyar átlagfizetésekre is.

* Románia és Horvátország adatai hiányoznak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A számok azt mutatják, hogy a magyar minimálbér-emelkedés nem egy sikertörténet

Már Románia is beelőzött. Itt vannak a 2021-es európai adatok és az utóbbi évtized történései.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra