Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így vészelte át Vas megye gazdasága a koronavírus-válságot

A pesszimizmus már a járvány előtt kezdődött, hogy aztán mindent átírjon a járvány.

Lapunk is beszámolt Változás az élen – Itt van a legnagyobb Vas megyei cégek legfrissebb toplistája 2021. December 01. 15:02 arról, hogy múlt év végén gazdasági kiadványt jelentetett meg a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Ennek alapján bemutattuk a megye legnagyobb vállalkozásait Változás az élen – Itt van a legnagyobb Vas megyei cégek legfrissebb toplistája 2021. December 01. 15:02 , és azt ígértünk, hogy visszatérünk még a magazin írásaira.

Ezek közül egyik legfontosabb a Vas megyei gazdasági körkép 2020-2021 című elemzés, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásait járja körül alaposan, bőséges kapcsolódó adatokkal.

Minden részletbe nem tudunk belemenni, már csak terjedelmi okok miatt sem, de néhány fontos megállapítást és következtetést fontosnak tartjuk kiemelni.

Még a járvány előtt

A Vas megyei vállalkozások már 2019 októberében lényegesen kedvezőtlenebben ítélték meg az üzleti klímát, a 2017 októbere óta tartó javuló tendencia megtört. Ennek hátterében az állt, hogy a jövőbeni üzleti helyzetre, a beruházásokra, valamint a megrendelésekre vonatkozó várakozások egyaránt pesszimistábbakká váltak. A kilátások legnagyobb mértékű visszaesése a várható üzleti helyzetre vonatkozóan volt tapasztalható. Az üzleti klíma romlását leginkább a külföldi (rész)tulajdonban lévő, a döntően exportáló, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek jelezték.

A járvány megérkezése

2018 óta kivétel nélkül a munkaerő- és szakemberhiány volt a leggyakrabban megnevezett üzleti tevékenységet akadályozó tényező, ugyanakkor 2020 áprilisában a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések következtében ezt a problémát meghaladta a kereslethiány, és a vállalkozók azt prognosztizálták, hogy a közeljövőt illetően ez lesz az elsőszámú gond.

A keresletcsökkenés következtében bekövetkezett árbevétel visszaesés átlagosan azonban mindössze 3 százalékos volt, és a legtöbb alágazat árbevétele csak kismértékben maradt el a 2019-es évitől.

A gazdaság számára a járvány első hulláma jelentette a legnagyobb terhet

A legnagyobb mértékű visszaesések az utazáshoz, a szórakozáshoz, kultúrához és sporthoz kapcsolódó tevékenységek, valamint a személyes kontaktusra épülő szolgáltatások körében, továbbá a gépjármű kereskedelemben, illetve az elektronikai fókuszú gyártásban következtek be.

A vendéglátás és szálláshelyszolgáltatás volt ezen időszak legjelentősebb vesztese. A szektor döntő hányada olyan mértékű piaci sokkot szenvedett el, ami mind az egyes cégeket, mind a szektorra jellemző üzleti modelleket megrengette. Már akkor látni lehetett, hogy a jelentős kínálat- és választék szűkülés és áremelkedés csak akkor kerülhető el, ha komoly reorganizációs lépések történnek a szektorban.

A válság nyerteseinek számítanak ugyanakkor az informatikához, a házhozszállításhoz, vagy az egészségügy kiszolgálásához kapcsoló dó tevékenységek, de a KSH szerint ide sorolható még a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a bútorgyártás, a pénzügyi közvetítés, illetve a papír- és vegyipar is.

A második és harmadik hullámban több volt a betegség, mégis sokkal kevesebb gondot okozott

A Vas megyei vállalkozások jelentős része 2020 tavaszán fennakadásokat tapasztalt az ellátási láncban, de a probléma őszre nagymértékben csökkent. A kezdeti megrázkódtatás fázisán szinte minden vállalkozás keresztülment, azok is, akiket a válság későbbi negatív hatásai már nem érintettek. A járvány első hullámának tapasztalatai és intézkedései következtében a második és a harmadik hullám a termelőüzemek működésében és az ellátási láncokban már alig okozott fennakadást, hiába volt akkor sokkal magasabb a megbetegedések száma.

Az építőipar problémái túlmutatnak a koronavíruson

Az építőipari termelés 2019-ben a megyék közül egyedül Vasban csökkent (17%-kal), az elvégzett munkák értéke azonban így is megközelítette a 60 milliárd forintot. 2020-ban folytatódott a visszaesés, de a kivitelezési munkák havi volumenének ismerete alapján ez nem tekinthető teljes egészében a koronavírus-járvány gazdasági hatásának, sokkal inkább a megrendelés-állomány ingadozásával (egy-egy nagyobb volumenű építési projekt elnyerésével vagy befejezésével) függött össze. A szektor negatív hangulatát azonban jól jellemzi a 2020-ban induló végelszámolási eljárások száma. Az év során indult végelszámolási eljárások 5 százalékkal meg haladták a 2019-es értékét.

A kiskereskedelem is nagy ütéseket kapott

A koronavírus járvány következtében megváltozott vásárlói szokások, illetve a boltok nyitva tartását korlátozó rendelkezések megtörték Vas megyében a kiskereskedelmi forgalom évek óta tartó emelkedését 2020 tavaszán. A megye kiskereskedelmi üzleteiben a forgalom az áprilisi mélypontot követően, mindössze júliusban és augusztusban haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

A koronavírus hatására az üzleti vásárlások egy része áttevődött a csomagküldő és internetes kiskereskedelem felé, amelynek így 2020 áprilisban több mint duplájára növekedett az előző év azonos időszakához képest. Jellemzően azoknak az üzlettel rendelkező vállalkozásoknak emelkedett meg az átlagnál jobban a csomagküldő és internetes forgalma, melyeknek a főtevékenysége élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem volt. Azonban a csomagküldő és internetes kiskereskedelem bővülése sem tudta ellensúlyozni a bolti kiskereskedelem csökkenését.

A szállodák szenvedtek

A kedvezően alakuló január és február után márciustól a járványügyi intézkedések következtében Vas megye kereskedelmi szálláshelyei 2020-ban hónapokon keresztül csak korlátozottan fogadhattak vendéget. Sok szálloda, panzió, kemping, közösségi szálláshely be is zárt, áprilistól decemberig az egyes hónapokban nagyjából 30–70-nel kevesebb egység működött az egy évvel korábbihoz képest. A vendégek túlnyomó többségét fogadó szállástípusban, a szállodákban 55%-kal esett vissza a vendégéjszakák száma.

Az első hullám elhozta a munkanélküliséget is

A regisztrált álláskeresők számának jelentős bővülésével az álláskeresési ráta is hónapról hónapra emelkedett. A relatív mutató értéke májusban elérte a 6,5%-ot. Az április-májusban álláskeresővé váltak közül legtöbben a vendéglátásban, illetve a kereskedelemben dolgoztak korábban. A nyilvántartási rendszerben a pincérek, a szakácsok, a pultosok, a bolti eladók, a konyhai kisegítők száma emelkedett meg ugrásszerűen.

A feldolgozóipar területén is a megszokottnál többen veszítették el a munkájukat, ezen belül legtöbben az elektronikai alkatrész gyártás, a fém felületkezelés, megmunkálás, valamint a műanyag termékek gyártás területén dolgoztak korábban. A feldolgozóiparból elsősorban betanított, illetve segédmunkások váltak álláskeresővé, de kisebb számban előfordult közöttük lakatosok, forgácsolók, hegesztők és általános irodai adminisztrátorok is.

Mit hozott 2021?

A kiadványt tavaly októberében zárták, a mikor is adatok csak az év első felére álltak rendelkezésre.

Az már akkor látszott, hogy 2021 felszabadultabb és előre mutatóbb gazdasági év lesz. Jelentősen csökkent a munkanélküliség, ismét növekedésnek indult a vállalkozások száma, a kiskereskedelem, beruházási kedv, az ipari termelés, a vendéglátás és a szállodaipar.

Igaz, 2021 év első felében az építőipar még nem tért magához: az országos tendenciával ellentétben a Vas megyei építőipari szervezetek megrendelései csökkentek, szerződésállomány volumene 60%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, ami a legnagyobb csökkenésnek számított a megyék és a főváros körében.

Mire is tanított meg minket a koranavírus-válság?

A tanulmány készítői a válságot végigkövetve arra következtetésre jutottak, hogy Vas megye gazdaságának alapvetően két területen van szüksége változatásra.

Egyrészt megkerülhetetlen a kutatás-fejlesztés és az innováció , mert ez alapja a termelékenység növekedésnek. A világjárvány minden ágazatban felgyorsította az innovatív, digitális technológiák bevezetését, amelyek így egész iparágakat formálnak át. A vállalatok és az egyetemek közötti szorosabb együttműködés és a digitális technológiák gyorsabb bevezetése, különösen a kis- és középvállalkozások (KKV-k) körében rendkívül fontos lesz az innováció és a fokozott versenyképesség előmozdításához.

Másrészt a digitalizáció is nélkülözhetetlen. A koronavírus-járvány előtt a vállalkozások egyenletes ütemben, óvatosan haladtak a digitalizáció felé, azonban a járvány meggyorsította ezt a folyamatot. Az elmúlt egy évben az alkalmazottak – ahol ez kivitelezhető volt - távmunkára váltottak, és ezáltal a munkahelyek is teljesen átalakultak. Kezd általános norma lenni a home office, és a legtöbb vállalkozás már kitapasztalta azokat az eszközöket és platformokat, amelyeken keresztül a munka hatékonyan folyik a saját medrében. Azonban sok Vas megyei kisvállalkozás még mai napig is küzd ezzel a problémával.

A tanulmány részletesen beszél a válság kezeléséről és egyéb gazdasági összefüggésekről is. A kiadványt itt lehet elérni.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság