Illetlenül hosszú csend - Nem siet értékelni a Fidesz a szombathelyi kudarcát

Így marad a találgatás. Ön mit gondol az okokról?

„Ahogy korábban már közöltük, egyelőre nem nyilatkozunk, ha majd lesz mondanivalónk, jelentkezünk”. Ezt üzenetet hagyta szerkesztőségünk titkárságán Illés Károly, a szombathelyi Fidesz frakcióvezetője, miután többször sikertelenül próbáltuk elérni telefonon.

Ugyancsak hiába kerestük egy gyors értékelésre Lenkai Nórát, a Fidesz polgármesterjelöltjét.

Bár a szombathelyi közgyűlésbe bejutott képviselők időközben átvették a megbízólevelüket Már csak néhány megválasztott szombathelyi képviselő nem vette át megbízólevelét – Lenkai Nóra viszont igen June 19. 17:23 , a kormánypárti térfélen hatalmas a csend Szombathelyen. A kormányközeli sajtóban is két hete tart a kínos hallgatás.

Nem lehet tudni, a háttérben mozognak-e a szálak, követik-e egymást a megbeszélések, van-e kínos szőnyegszélre állás Budapesten. Vagy itt a nyár, mindenki szétszéledt, történt, ami történt, jobb nem beszélni róla, a távoli pártközpontnak pedig ezer fontosabb dolga van annál, mint hogy azt boncolgassa, mi történt egy távoli megyeszékhelyen.

Pedig talán illene mondani valamit. Illett volna mindjárt a választás után, és minél hosszabb a hallgatás, annál nagyobb az illetlenség.

16 ezer ember (41 százalék) szavazott a városban a párt listájára, ugyanakkor mind Lenkai Nórára, mind az egyéni képviselőkre ennél jelentősen kevesebb, 11 ezer 767 illetve 11 ezer 494 szavazat érkezett. egyetlen körzetben sem sikerült Minden egyéni körzetet megnyert az ellenzék Szombathelyen June 10. 00:26 egyéni képviselő helyet szerezni.

Van ezen elmélkedni való rendesen, és mivel hivatalos magyarázat egyelőre nincs, így nekiállhatunk okoskodni magunk.

1. Gyengék voltak a jelöltek

Hogy ilyen nagyarányú különbség alakult ki az EP-listára leadott szavazatok és a polgármesteri, illetve választókerületi szavazatok között, abból valóban könnyen kiolvasható, amit sokan mondanak, hogy nem sikerült a kormánypártnak ütőképes jelölteket találnia. Hogy Lenkai azért lett jelölt, mert mások nem vállalták. Hogy az egyéni jelöltek között túl sok volt a fiatal vagy olyan személy, akik korábban nem vettek részt a közéletben. Hogy úgy telt el az elmúlt öt év, hogy nem sikerült egy ütőképes csapatot összerakni.

2. Az egész Fidesz megrogyott Szombathelyen

A kudarcot azonban nem biztos, hogy pusztán a jelöltekkel meg lehet magyarázni. Merthogy egyéniben elvéreztek a párt ismert arcai is, még az olyan régi motorosok is, mint Horváth Gábor vagy Ágh Ernő. És bár az EP-listán kapott 41 százalék valóban több, mint a polgármesterjelölt Lenkai 30,28 százaléka, jóval alatta marad a 2019-es 52,22 százaléknak.

Azaz pártszinten is beszakadt valami. Azt elmúlt években lehetett érezni, hogy a városban a Fidesz kevésbé harapós, mint előtte, sem erőt, sem témákat nem talált ahhoz, hogy érdemben megszorongassa a városvezetést. Ez a cselekvőképtelenség csúcsosodott ki a kampányban, amikor hosszú hetekig az Éljen Szombathely! és a városi cégek plakátjainak grafikája körül keringtek.

3. Elhibázott volt az országos kommunikáció átvétele

A Fidesz országos szinten a háború és béke kérdését állította a kampány központjába. Az elkeserítően primitív, a diktatúrák propagandáját idéző mondanivaló lehet kiemelkedően teljesített bizonyos földrajzi tájakon és társadalmi csoportoknál, de Szombathely mindig is más pályán mozgott.

Itt a konzervatív szavazó másként konzervatív, és lehet, nem megerősíti, de elbizonytalanítja hitében az, ha azthallja a legnagyobb választási fórumon "Aki nem akar atomháborút, a Fidesz szombathelyi önkormányzati jelöltjeire szavaz" May 31. 21:07 , hogy "aki nem akar atomháborút, a Fidesz szombathelyi önkormányzati jelöltjeire szavaz". Hogy a párt és annak vezetősége valamiféle alternatív valóságban él.

Nem tudni, hogy a helyi Fidesz-szervezeteknek mekkora mozgásterük van, amikor kommunikációról van szó, de erős a gyanúnk, hogy a központi üzenetek nem javították a szombathelyi Fidesz helyzetét, és valahogy nem is illettek hozzá.

4. Egyszerűen jól csinálta Nemény András és csapata

Lehet, a Fidesz kudarcát nem is a párton belül kell keresni, hanem ott, hogy a szombathelyiek elégedettek voltak a városvezetéssel? Hogy mennyit fejlődött a város az elmúlt öt évben, arról lehet vitatkozni, de az is biztos, hogy Nemény Andrásék nem hibáztak nagyot.

Azzal foglalkoztak, ami szem előtt van, utakkal, körforgalmakkal, virágokkal, a város mindennapi működőképességével. Kedvébe jártak a legkülönbözőbb társadalmi rétegeknek, ügyesen kezelték a konfliktusokat és meglovagolták a lokálpatriotizmust. A kormány kínos üzeneteinek és romló nemzetközi reputációjának közepette sokan talán egyszerűen örülnek annak, hogy egy „szabad város” lakói. Lehet, ennyi is bőven elég volt?

Ön szerint mi történt?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény