Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lelkesedés a hidegben - Ilyen az élet egy előválasztási sátorban

Egy óra elég volt arra, hogy megtanuljam megbecsülni az önkéntesek munkáját.

Kimentünk a szombathelyi Fő térre, hogy megnézzük milyen az élet egy előválasztási sátorban és hogy beszélgessünk azokkal, akik azért dolgoznak, hogy az emberek az előválasztáson szavazni tudjanak.

Nagyjából egy órát voltunk velük, és ez pont elég volt arra, hogy gyakorlatilag szétfagyjak és megtanuljam értékelni a meleg szerkesztőséget. Belegondoltam, milyen az, amikor valaki nyolc-kilenc órákat van kinn a hidegben.

Kik azok akik ezekben a szavazóhelyeken ülnek?

Egy szavazóhelyiségen belül olyan aktivisták dolgoznak, akik semmilyen anyagi juttatást nem kapnak ezért, csupán az elhivatottság motiválja őket abban, hogy részt vállaljanak a munkában. A sátorban a a kiegyensúlyozottságnak meg kell valósulnia, hiszen az Országos Előválasztási Bizottság úgy állította össze a csapatokat, hogy minden jelölt aktivistái képviseltessék magukat.

Most megkértük az aktivistákat, hogy mutassák be, milyen az élet a szavazóhelyiségben.

A Fő téri sátorfelelős elmondta, hogy ő fél ötkor kel minden nap, hiszen ahogy a megnevezésben is benn van: ő tartozik felelősséggel azért, hogy az adott helyszínen a választás problémamentes legyen.

Nem csak a választás tisztasága, hanem az összes technikai feltétel biztosítása is a sátorfelelősnek a feladata. Akkumulátorok feltöltése, a power bankok előkészítése, a reggelente kapott új kódok beüzemelése az eszközökbe, és akkor nem beszéltünk még a sátor felállításáról és az egyéb eszközökről, mint az asztalok és szavazólapok előkészítéséről és kipakolásáról. A nap végén pedig az ő irányítása alatt megy végbe a szavazás lezárása és a szavazólapok elszállítása a kijelölt helyre.

Szuhai Viktor beszélt arról, hogy mi a dolga egy sátorfelelősnek.
Mészáros D. Zsolt

Az aktivisták elmondták, hogy ők fél nyolckor kezdik a napot a helyszínen, ahol az első lépés a sátor üzembe helyezése, a generátorok elindítása, majd nyolckor indul a szavazás. Aki volt már szavazni, az tudja, hogy miként zajlik ennek a lebonyolítása, amiben az aktivisták segédkeznek.

Vannak nyugdíjasok, akik arra a kérdésünkre, hogy miért ülnek kinn, azt mondták, hogy azért, mert hisznek abban, hogy egy jobb jövőt kaphatnak a gyerekeik és az unokáik. Elmondták, hogy minden nap a szavazás végéig itt vannak és kitartanak, mert az elhivatottság és a cselekedni akarás erősebb bennük, annál, hogy otthon üljenek.

A képen látható hölgy, minden nap ugyanilyen vidámsággal ül a sátorban.
Mészáros D. Zsolt

Azonban nem csak az idősek vannak kinn. Találkoztunk olyan fiatalokkal is, akik a saját szabadidejükben jönnek, hogy segítsék a munkát a szavazásnál. Van olyan, aki szabadságot vett ki a munkahelyén, hogy egész nap ott tudjon lenni a helyszínen, de van úgy, hogy délutánig ügyködik a sátorban, majd ez után dolgozni megy.

Amikor megkérdeztük azt, hogy miért éri meg, szinte ugyanazt a választ kaptuk mind az idősebbektől, mind a fiataloktól: azért, mert most látják az esélyt a változásra, és szerintük ezért tenni kell.

Nem csak idősek, hanem sok fiatal is dolgozik az előválasztáson.
Mészáros D. Zsolt

Nem az első cikkemet írom az előválasztással kapcsolatban, és az eddigi tapasztalatokból kiindulva tényleg azt lehet érezni, hogy felpezsdült a közélet az egész országban, de főleg Szombathelyen, talán a Czeglédy-Ungár-párharc miatt. Az aktivisták elmondták, hogy a környező lakóktól is rengeteg felajánlást kapnak. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, de az emberség az mindenképp érződik benne, ahogy az is, hogy mindenki hozzá szeretné tenni a maga részét a sikerhez.

Ez lehet egy forró tea, egy doboz bobon, egy jó kávé, de volt, aki elektromos fűtőtestet vagy ebédet is kínált a sátor dolgozóinak. Elmondták, hogy van néha provokáció egy-egy beszólás erejéig, de alapvetően inkább a segítség és a szolidaritás érvényesül.

Megkérdeztük az arra járó szavazókat, hogy mennyire befolyásolta őket a tegnapi televíziós vita Miniszterelnök-jelölti vita: Márki-Zay megnevezte, hogy kit zsarolt a DK October 13. 19:14 . Akiket megszólítottunk, azok elmondták, hogy szilárd meggyőződéssel ikszeltek az általuk alkalmasnak vélt jelöltre, de hallottunk olyanról is, aki azért jött el szavazni, mert most érezte azt, hogy eljött az idő.

Élet az előválasztási sátorban
Kattints a képre, ha meg szeretnéd nézni a galériát
Mészáros D. Zsolt

Az előválasztás második fordulója Megvan az előválasztás második fordulójának időpontja October 03. 11:35 , október 16-ig (szombat) tart. Az első fordulóban eldőlt, hogy kik kapták meg a szavazók felhatalmazását arra, hogy jövő áprilisban megmérkőzzenek a fideszes kihívójukkal.

Szombathely és környékén ezt a bizalmat Czeglédy Csaba nyerte Hivatalos: Czeglédy Csaba, a DK jelöltje nyerte a szombathelyi előválasztást September 29. 19:20 el. A miniszterelnök-jelöltek versenye azonban még nem lefutott, hiszen Dobrev Klára (DK) és Márki-Zay Péter (MMM.) szombat délutánig még versenyben van a jelöltségért.

Legutóbb arról kérdeztük „Nem szabadna így összeveszni” October 13. 11:01 az utca emberét, hogy a két miniszterelnök-jelölt közül ki lenne alkalmasabb a kormányzásra, de a Nyugat szavazásán erről most Ön is dönthet:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra