Miniszterelnök-jelölti vita: Márki-Zay megnevezte, hogy kit zsarolt a DK

Dobrev Klára pedig azzal nyitott, hogy Márki-Zay Péter hazudik és alkalmatlan. De aztán kialakult az összhang, hiszen mint mondták, a cél Orbán Viktor legyőzése és rendszerének leváltása, amiben támogatják egymást.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a mai miniszterelnök-jelölti vitát azzal kezdte, hogy elmondta, a DK nyomást gyakorol az ellenzéki politikusokra, hogy ne őt támogassák. Így például Popovics Judit jelöltjüknek először államtitkári posztot ajánlottak, majd megzsarolták, végül ellehetetlenítették, hogy képviselőjelöltként elinduljon a tatabányai körzetben.

Ugyanakkor Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay szerint több ellenzéki politikust is zsarolt a DK, úgy fogalmazott, hogy „Péter, nem mondasz igazat” . Egyébként, mint kiderült, sem szakmailag, sem morálisan nem tartja alkalmasnak ellenfelét, Márki-Zay Pétert a közös lista vezetésére. Úgy látja, hogy nem bírja a nyomást.

Márki-Zay ezzel szemben nem tartja alkalmatlannak versenytársát, „egy valamire viszont biztosan nem a legalkalmasabb: nem tudja leváltani Orbán Viktort” - fogalmazott.

Dobrev szerint viszont az ellenzéki előválasztásnak nem a személyeskedésről kell szólnia. Úgy véli, egészen veszélyes az a politika, amit Márki-Zay folytat. Ezzel a mentalitással szét fogja szerinte forgácsolni az ellenzéki egységet - jegyezte meg.

Dobrev azt javasolta, hogy ha szerinte zsarolás történt, akkor tegyen feljelentést a rendőrségen, ismét arra utalva, hogy ellenfele zsarolással vádolja a DK-t.

A vita tehát a megszokott mederben folyt, ahol az már ismert érveket ismételgették. Ugyanakkor Márki-Zay megjegyezte, hogy abban szerinte egyetértenek, hogy csak együtt fog sikerülni az, ami a valódi céljuk, azaz Orbán Viktor leváltása. Dobrev szerint viszont csak abban az esetben lesz közös nyilatkozat, ha Márki-Zay Péter hajlandó abba beletenni, hogy nem mocskolódnak egymással. Amire kezet is fogtak.

Arra is szavát adta a két jelölt, hogy el fogják ismerni, ha a másik nyer, és közösen fognak kampányolni.

Abban ugyanakkor nem értettek egyet, hogy milyen kormányra lenne szükség. Dobrev szerint nem szakértői kormány kell, mint Márki-Zay szeretné, mert a Fidesz nem szakmai kihívásokat fog az ellenzékkel szemben állítani, hanem kőkemény politikai támadásokat indít. Ezért kellenek a kemény politikusok. Ennek ellenére úgy véli, hogy a demokratikus oldalon százszor jobb szakértők vannak, mint a Fideszben.

Az alaptörvény kapcsán nagyobb volt közöttük az összhang. Márki-Zay szerint ki kell mondani, hogy Magyarországnak egypárti alkotmánya van, és szerinte az ellenzéki koalíciónak még idén el kell kezdeni egy új alkotmány kidolgozását, amelyre a választópolgárok jóváhagyását kell kérni. Dobrev is azt hangsúlyozta, hogy nem egy pártnak vagy oldalnak kell az alkotmányról döntenie, hanem népszavazásnak.

A vita végén Dobrev Klára elmondta, hogy három okból kéri a választók támogatását. Egyrészt, mert senki nem fog tudni egyedül győzni, ezért olyan jelöltre szavazzanak, akiben látják az alázatot a többiek iránt. Másrészt Magyarországon olyan igazságtalanságok alakultak ki, amiket csak baloldali politikával lehet felszámolni, nincs tovább szükség a gazdagokat segítő jobboldali politikára. Végül, fontos a kormányzóképesség, az, hogy ki képes egy hatpárti koalíció egyben tartására.

Márki-Zay Péter befejezésül jelezte, szó sincs arról, hogy ő konzervatív kormányt vezetne, Karácsony Gergely, Szél Bernadett és a Momentum támogatása a garancia arra, hogy baloldali, zöld és liberális értékeket képviselő kormányt szeretne, amelyik közös program alapján kormányoz. A tiszták koalíciója a garancia arra, hogy mindkét oldal megszüntetik a korrupciót - zárta a vitát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Ellenzéki előválasztás 2021