Inkább nem eszünk, de akkor is autózunk

A benzinkutak forgalma sokkal nagyobb, mint egy évvel korábban volt. Eközben az élelmiszer-kereskedelemben visszaesett a forgalom.

2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon idén augusztusban az egy évvel korábbihoz képest – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A hvg.hu összefoglalójában kitér arra, hogy az összesített bolti forgalom kis mértékben nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, de az átlagot csak a benzinkutak forgalmának durva növekedése húzta fel, az élelmiszerüzletek forgalma csökkent a tavalyihoz képest.

A benzinkutak forgalma sokkal nagyobb, 18,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. Eközben az élelmiszer-kereskedelemben 2,4 százalékkal visszaesett a forgalom, és a nem ételt áruló boltokban is csak 0,5 százalékkal nőtt.

Az "élelmiszer jellegű vegyes üzlet" kategóriában – ami a magyar boltok háromnegyedét foglalja magába, a bonyolult elnevezés ellenére egyszerűen minden olyan boltot, ahol más termékek mellett élelmiszert is lehet kapni – a forgalom 3,7 százalékkal esett vissza a tavaly ilyenkorihoz képest, csak az étel-, ital-, dohányáru-szaküzletekben volt 0,3 százalékos növekedés. Vagyis a nagy infláció és a válság előszele azt eredményezte, hogy a mindennapi vásárlásokon kezdtek el spórolni az emberek (még így is több pénzt hagynak ott a boltokban, mint tavaly, de a megvásárolt mennyiség már kevesebb).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság