Miért akarja Szombathely visszavásároltatni az ipari területeit?

A város vagyonhasznosítója visszavásároltatná hat éve vett, ipari parknak szánt területeit. Az ügyben feljelentés, és számtalan értékbecslés is született. De miért?

Miért történik mindez? Hogyan is kerültek a város tulajdonába azok a területek, amelyeket most vissza akar vásároltatni? Mint arról már többször beszámoltunk, 2007-ben az akkori városvezetés megbízta a nem sokkal korábban létrehozott, városgazdálkodással foglakozó SZOVA Zrt-t, hogy ötmilliárd forintért bocsásson ki kötvényt, és annak bevételeit fordítsa fejlesztésekre.

Mindannyian ipari parkot akartak

Ennek egyik első lépése volt ipari célú területek vásárlása. Korábban már sok helyen elhangzott, hogy a munkahelyteremtő beruházások letelepedése előtt a fő akadály, hogy a város nem tud számukra megfelelő, közművekkel ellátott ingatlant kínálni. A Claudius Ipari Park területe megtelt, máshol nem voltak ilyen ingatlanok. Ráadásul a gazdasági bizottságnak is volt egy korábbi döntése, amely kimondta, hogy Szombathelyen az ipartelepítésre alkalmas területek a Claudius Ipari Park Kft. tulajdonában nem csökkenhetnek 10 hektár alá. Pontosan ezzel érvelt a terület vásárlása mellett Molnár Miklós jelenlegi alpolgármester is, a döntést meghozó közgyűlési zárt ülésen.

Így hát a közgyűlés úgy döntött (az akkor ellenzékben lévő fideszes képviselők támogatásával), hogy megvásárolja a Sárdiér utca menti területeket és a Zanati út mellett egy ingatlant. A SZOVA mindkét területet megvásárolta, a közműveket viszont nem építették ki, pedig az akkor még önálló Ipari Park kft. első körben 106 milliót nyert erre. Hogy miért nem? A SZOVA igazgatótanácsa lépett közbe, nem szavazták meg a pályázati pénz lehívásához szükséges önerőt. Pedig az nyilvánvaló, hogy egyben nem könnyen értékesíthető 15 hektár terület.

Ráadásul 2008-ban beütött a válság, ami miatt a korábban érdeklődő beruházók visszaléptek, a SZOVA pedig komoly gondok elé nézett a kötvénytörlesztés miatt. Ugyanis a kötvénykibocsátás svájci frankban történt, ennek következményeit pedig mindenki ismeri.

Az igazgató feljelent

Közben a közgyűlésben felborultak a korábbi erőviszonyok, a jobboldalé lett a többség. Az új többség egyik első lépése volt, hogy Kovács Elődöt, a SZOVA első vezérigazgatóját leváltották, helyére a Távhő korábbi igazgatója, Németh Gábor került.

Németh az első pillanattól kezdve kritizálta a kötvénykibocsátást, majd az ingatlanvásárlást is. 2010. augusztusában hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést is tett a rendőrségen, egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a SZOVA az ipari park területekkel kapcsolatosan mintegy 300 millióval fizetett többet a területekért, mint azok valós értéke.

A feljelentéséhez bizonyítékként egy – általa megbízott – ingatlanbecslő cég jelentését nyújtotta be, amely az általa elmondottakat támasztja alá. Furcsa mód az ügyben született többi négy ingatlanbecslést (a vásárlást alátámasztó SZOVA becslések, a SZOVA FEB által megrendelt Praxis – szintén igazságügyi és PSZÁF szakértő - szakvéleménye, a városháza által megrendelt első, majd a legutóbbi 2011 év végi igazságügyi szakértői értékbecslés) azonban nem.

A szakértő alátámaszt

Fura módon a feljelentés szerint a SZOVA új menedzsmentje nem talált semmilyen értékbecslést. Nekünk viszont megvan kettő. Az egyiket még a vásárlás előtt, 2007. szeptemberében nyújtotta át a cégnek saját EUFIM minősítésű ingatlanszakértőjük, Varga Imre. Ebben a Sárdiér utcai telek árát nettó 1.510.100.000, vagyis egymilliárd ötszáztízmillió százezer forintban határozta meg. Varga a CIIP Kft. megrendelésére készítette az anyagot, amelynek aztán az ellenértéket SZOVA a CIIP Kft.-nek átutalással ki is fizette.

A Varga-féle első értékbecslés

Kis baki az értékbecslésben, hogy Varga egy összeadást elvétett, így az anyagban nem a valós 147 ezer négyzetméter, hanem 146 ezer négyzetméter szerepelt, de ha nem így lett volna, akkor 9,8 millióval még nőtt is volna az általa becsült érték. Nos, a SZOVA ezt a területet nettó 883 millióért vásárolta meg. Vagyis, bő 40 százalékkal olcsóbban, mint amit a saját értékbecslésük vevői pozícióban megállapított.

Az igazságügyi szakértő szerint is jó vétel volt

A feljelentés után felkért igazságügyi szakértő, dr. Lipovits Gyula már jól számolt a négyzetméterekkel, de az ő becslése is nagyobb értéket mutat annál, mint amit a SZOVA kifizetett. A szakértő 922.429.000, azaz kilencszázhuszonkétmillió négyszázhuszonkilencezer forintot nevezett meg valós jelenlegi értéknek.

Miért nem említette senki a létezésüket?

Történt mindez 2011 őszén, négy évvel az első értékbecslés után. Ami azért fontos, mert ingatlannal foglalkozó szakértők szerint (és a piaci tényadatok alapján) a hasonló területek értéke a válság hatására 30-40 százalékkal is csökkent.

Szijártó Győző (a SZOVA Ingatlankezelési egységvezetője, egyúttal FEB tagja) a Zanati út melletti területekre készített még 2007-ben értékbecsléseket, szám szerint hármat, mivel helyrajzilag három részből áll a terület. A két kisebb közül az elsőt 20.146.500 forintra, a másodikat 10.829.500 forintra becsülte fel, a SZOVA pontosan ennyiért is vásárolta meg azokat.

Szijártó Győző becslése. Pont annyi, amennyi

Ugyanez a helyzet a harmadikkal is, a becsült négyzetméter ár, ott is egyezik a vásárláskori árral. Persze, ez nagyságrendekkel kisebb a Sárdiér úti ingatlanok szerzésének ellenértékénél.

Szijártó 2: Ismét egyezik

Ezek után kérdés, hogy Németh Gábor vezérigazgató miért mondta a sajtótájékoztatón, hogy mintegy 300 millióval ér kevesebbet ez a terület, mint amennyit fizettek érte.
Ahogy az is kérdés, hogy miért tették meg úgy a feljelentést, hogy azt mondták: nincs semmiféle értékbecslés a SZOVA irattárában? Végső ráadáskánt pedig Szijártó a SZOVA FEB tagjaként miért nem jelezte FEB ülésen, hogy igenis léteznek értékbecslések, hiszen ő maga készítette őket!?

(Egyébként megpróbáltunk információt szerezni a rendőrségtől arról, hol tart a feljelentés alapján indított nyomozás, de a főkapitányság sajtófelelőse annyit közölt, hogy folyamatban lévő ügyről nem adhat ki információt.)

A nagy dilemma

Újabb csavar a történetben, hogy nem hivatalos információink szerint a SZOVA készíttetett egy jogi szakértői anyagot, mert szeretné a korábbi tulajdonosaikkal visszavásároltatni az ingatlanokat, vagy az állítólagos értékkülönbözetet megkapni. Akár jogi úton is kikényszerítve.

Mindenesetre érdekes, hogy a jogi szakértői anyag szerint a SZOVA állítólag a Varga Imre által készített értékbecslésnek csak az első öt oldalát adta át a jogásznak, aki aztán erre alapozva több hiányosságot is feltárt. A szakértői anyagban a jogász állítólag könnyedén átugrik azon a tényen, hogy mind a Varga féle értékbecslés, mind a Praxis Kft. igazságügyi szakértői becslésének értéke meghaladja a szerzéskori árat. Ő inkább azt deklarálja, hogy a két becslés között jelentős eltérés van…

A gond csak az – még ha igaza is lenne a SZOVÁ-nak -, hogy állítólag a tudomásra jutást követő 1 éven belül lehetett volna a jelentős értékaránytalanságra hivatkozva kezdeményezni a bírósági eljárás lefolytatását. Ez az idő azonban régen lejárt… Egyébként meg azért is furcsa az erre való hivatkozás, hiszen szó sem lehet az eladók általi megtévesztésről: maga a SZOVA, mint vevő készítette saját értékbecslőivel a szakvéleményeket.
Ha viszont vitába keverednek, a bíróság perfeljegyzést tehet az ingatlanok tulajdoni lapjára. Akkor bizony a területeket nem lehet majd értékesíteni.

Külön említést érdemel az a tény is, hogy a válság ellenére egy norvég vevő komolyan érdeklődik a terület egy része után. Neki információink szerint 10 ezer forint körüli négyzetméter áron kívánja értékesíteni a SZOVA az ingatlanokat. Ha valóban így van, akkor furcsa Németh Gábor állítása, hogy a 6 ezer forintos négyzetméterenkénti szerzési ár túl magas volt. Ha csak nem arra gondol, hogy a válság miatt a területek nem váltak a terv szerinti időn belül értékesíthetővé, így persze a bekerülési költségük folyamatosan nő.

Az ügyben feltettük kérdéseinket a SZOVÁ-nak is, eddig nem kaptunk választ. Minderről valószínűleg szó lesz csütörtöki városi közgyűlésen is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ki a felelős a SZOVA pénzügyi helyzetéért?

A nagy egymásra mutogatás közben úgy gondoltuk, nem árt tiszta fejjel végigkövetni a történteket. Így aztán időt és energiát nem spórolva utánajártunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet