210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal

A szombathelyi tulajdonú, de Söptéhez tartozó terület története 2008-ig nyúlik vissza.

"Szombathely és Söpte polgármesterei a mai napon a két település jövőjét alapjaiban meghatározó szerződést írtak alá, ezzel újabb területeken indulhat meg a fejlesztés - közölte Szombathely hivatalos Facebook-oldala csütörtök este.

Akkor vették meg, amikor még Ipkovich György volt a polgármester

A történet nagyon régi, akkor kezdődött, amikor még Ipkovich György volt a polgármester és az MSZP-SZDSZ koalíciónak volt többsége a szombathelyi közgyűlésben. Szombathely és Söpte még 2008-ban közösen vásárolt meg egy korábban honvédségi használatú és tulajdonú 180 hektáros területet, ami a két település közigazgatási területén fekszik. A terület 3/5-öd része Szombathely, 2/5-öd része Söpte tulajdonába került. A vásárlás célja ipartelepítés volt.

Aláírják a Szombathely és Söpte közti megállapodást
Forrás: Facebook / dr. Nemény András

A szombathelyi tulajdonú területnek viszont csak a kisebb része tartozott Szombathely közigazgatási területhez, a többi Söptei fennhatóságú volt. Ez azért okozott problémát Szombathelynek, mert a söptei közigazgatáshoz tartozó részen a söptei önkormányzat alkotta szabályok érvényesek, ráadásul, ha ott ipartelepítés történik, akkor az iparűzési adó Söptéhez folyik be.

Hosszú éveken át ment a vita és az egyeztetés, 2010 után, a Fidesz vezette közgyűlésben 2013-ban még az is elhangzott Söpte legyen Szombathely városrésze! 2013. May 02. 17:30 Szakály Gábor, akkori fideszes frakcióvezetőtől, hogy csatolják Söptét Szombathelyhez.

Aztán a tárgyalások megrekedtek, most viszont hirtelen sikerült megállapodnia a két önkormányzatnak.

Szombathely és Söpte is jól jár

Horváth Attila lapunk kérdésére elmondta, hogy ez azért nem volt olyan hirtelen, január óta zajlott az egyeztetés úgy, hogy arról a sajtót sem értesítették. Mindkét fél ragaszkodott ahhoz, hogy a képviselő-testületek hozzájárulása után kötik meg a szerződést, ez így is történt.

Az alpolgármester elmondta, a megállapodás több mint 210 hektárnyi területet érint. Ha a korábbi állapot alapján kezdett volna egy cég dolgozni a területen, akkor Söptének át kellett volna adnia a telektulajdonos Szombathelynek az iparűzési adó egy részét. Viszont Szombathelyen magasabb az adó mértéke, ebben az esetben Söptén is emelni kellett volna.

Ehelyett megállapodtak abban, hogy ezt a területet Söpte átadja közigazgatásilag Szombathelynek, vagyis módosítják a közigazgatási határokat. Így az oda települő cégek iparűzési adója Szombathelyhez folyik majd be.

Ennek fejében viszont Szombathely vállalta, hogy ha ingatlant értékesít ezen a területen, a bevétel 11 százalékát átadja Söptének. Ahogyan a későbbiekben ide települő vállalkozások által befizetett iparűzési adó 11 százalékát is Söpte kapja meg.

A gyárakban dolgozók sikere

Horváth Attila megjegyezte, Szombathely gazdaságfejlesztésében két kihívással küzd az önkormányzat. Az egyik a szakképzett munkaerő. Ennek érdekében kötötték meg a hosszútávú megállapodást Aláírták a duális gépészmérnök-képzés további működéséről szóló szerződést Szombathelyen 2020. November 06. 16:34 az ELTE-vel a gépészképzés működéséről, és a "Covid-őrület" elmúlta után egyeztetnek a szombathelyi középiskolákkal annak érdekében, hogy a szakképzés, illetve a gépészképzés előkészítése már a középiskolákban megkezdődjön.

A másik kihívás az egybefüggő iparterület biztosítása volt, ez most, a Söptével kötött megállapodással sínen van. Az alpolgármester szerint komoly lehetőségről van szó, ez a terület közvetlenül az épülő Schaeffler-gyár mellett van, és így a gyár leendő beszállítóinak ott tudnak ingatlant ajánlani.

Horváth viszont megjegyezte, a Schaeffler-beszállítók mellett olyan beruházókat várnak, akik nincsenek kitéve az autóipar ingadozásának, és magasabb hozzáadott értékű terméket gyártanak, kutatás-fejlesztéssel is foglalkoznak.

Az alpolgármester hozzátette, minden lehetséges fórumon megköszönik a szombathelyi gyárakban dolgozók precíz és minőségi munkáját. Az ő szorgalmuk és munkahűségük nélkül ezekből a beruházásokból semmi sem lenne, minden fejlesztés, beruházás elsősorban az ő sikerük - mondta Horváth Attila.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet