Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal

A szombathelyi tulajdonú, de Söptéhez tartozó terület története 2008-ig nyúlik vissza.

"Szombathely és Söpte polgármesterei a mai napon a két település jövőjét alapjaiban meghatározó szerződést írtak alá, ezzel újabb területeken indulhat meg a fejlesztés - közölte Szombathely hivatalos Facebook-oldala csütörtök este.

Akkor vették meg, amikor még Ipkovich György volt a polgármester

A történet nagyon régi, akkor kezdődött, amikor még Ipkovich György volt a polgármester és az MSZP-SZDSZ koalíciónak volt többsége a szombathelyi közgyűlésben. Szombathely és Söpte még 2008-ban közösen vásárolt meg egy korábban honvédségi használatú és tulajdonú 180 hektáros területet, ami a két település közigazgatási területén fekszik. A terület 3/5-öd része Szombathely, 2/5-öd része Söpte tulajdonába került. A vásárlás célja ipartelepítés volt.

Aláírják a Szombathely és Söpte közti megállapodást
Forrás: Facebook / dr. Nemény András

A szombathelyi tulajdonú területnek viszont csak a kisebb része tartozott Szombathely közigazgatási területhez, a többi Söptei fennhatóságú volt. Ez azért okozott problémát Szombathelynek, mert a söptei közigazgatáshoz tartozó részen a söptei önkormányzat alkotta szabályok érvényesek, ráadásul, ha ott ipartelepítés történik, akkor az iparűzési adó Söptéhez folyik be.

Hosszú éveken át ment a vita és az egyeztetés, 2010 után, a Fidesz vezette közgyűlésben 2013-ban még az is elhangzott Söpte legyen Szombathely városrésze! 2013. May 02. 17:30 Szakály Gábor, akkori fideszes frakcióvezetőtől, hogy csatolják Söptét Szombathelyhez.

Aztán a tárgyalások megrekedtek, most viszont hirtelen sikerült megállapodnia a két önkormányzatnak.

Szombathely és Söpte is jól jár

Horváth Attila lapunk kérdésére elmondta, hogy ez azért nem volt olyan hirtelen, január óta zajlott az egyeztetés úgy, hogy arról a sajtót sem értesítették. Mindkét fél ragaszkodott ahhoz, hogy a képviselő-testületek hozzájárulása után kötik meg a szerződést, ez így is történt.

Az alpolgármester elmondta, a megállapodás több mint 210 hektárnyi területet érint. Ha a korábbi állapot alapján kezdett volna egy cég dolgozni a területen, akkor Söptének át kellett volna adnia a telektulajdonos Szombathelynek az iparűzési adó egy részét. Viszont Szombathelyen magasabb az adó mértéke, ebben az esetben Söptén is emelni kellett volna.

Ehelyett megállapodtak abban, hogy ezt a területet Söpte átadja közigazgatásilag Szombathelynek, vagyis módosítják a közigazgatási határokat. Így az oda települő cégek iparűzési adója Szombathelyhez folyik majd be.

Ennek fejében viszont Szombathely vállalta, hogy ha ingatlant értékesít ezen a területen, a bevétel 11 százalékát átadja Söptének. Ahogyan a későbbiekben ide települő vállalkozások által befizetett iparűzési adó 11 százalékát is Söpte kapja meg.

A gyárakban dolgozók sikere

Horváth Attila megjegyezte, Szombathely gazdaságfejlesztésében két kihívással küzd az önkormányzat. Az egyik a szakképzett munkaerő. Ennek érdekében kötötték meg a hosszútávú megállapodást Aláírták a duális gépészmérnök-képzés további működéséről szóló szerződést Szombathelyen 2020. November 06. 16:34 az ELTE-vel a gépészképzés működéséről, és a "Covid-őrület" elmúlta után egyeztetnek a szombathelyi középiskolákkal annak érdekében, hogy a szakképzés, illetve a gépészképzés előkészítése már a középiskolákban megkezdődjön.

A másik kihívás az egybefüggő iparterület biztosítása volt, ez most, a Söptével kötött megállapodással sínen van. Az alpolgármester szerint komoly lehetőségről van szó, ez a terület közvetlenül az épülő Schaeffler-gyár mellett van, és így a gyár leendő beszállítóinak ott tudnak ingatlant ajánlani.

Horváth viszont megjegyezte, a Schaeffler-beszállítók mellett olyan beruházókat várnak, akik nincsenek kitéve az autóipar ingadozásának, és magasabb hozzáadott értékű terméket gyártanak, kutatás-fejlesztéssel is foglalkoznak.

Az alpolgármester hozzátette, minden lehetséges fórumon megköszönik a szombathelyi gyárakban dolgozók precíz és minőségi munkáját. Az ő szorgalmuk és munkahűségük nélkül ezekből a beruházásokból semmi sem lenne, minden fejlesztés, beruházás elsősorban az ő sikerük - mondta Horváth Attila.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra