Söpte legyen Szombathely városrésze!

Erről is szó volt a szombathelyi közgyűlés rendkívüli és zárt ülésén. Az iskola-összevonásokról nem tárgyaltak, pedig az ellenzék kezdeményezte.

Fél órával a kezdés előtt jött a telefon, hogy délután rendkívüli ülést tart a szombathelyi közgyűlés. Mint kiderült, a képviselőket is váratlanul érte a dolog, igaz, ők kaptak értesítést korábban. Az is gyorsan világos lett, hogy erre az ülésre a sajtó nem mehet be, a folyosón egy perc alatt hárman közölték, hogy zárt ülés lesz. De azt is, hogy max. három percet tart majd a dolog.

A félreértések elkerülése végett

Így nem maradt más, mint elnyúlni a folyosói fotelekben, és mérni az időt, közben fotósunk a sajtóiroda munkatársaitól próbált kicsikarni egy Zárt ülés táblát, mert egy sima, csukott ajtó nem mutat olyan jól, mint ha van rajta valami figyelemhívó tábla.

Rendkívüli közgyűlés
Zárt ajtó, tábla nélkül
Bonyhádi Zoltán

A tábla nem érkezett meg, de olyan hét perc elteltével nyílt az ajtó, és érkeztek is a képviselők. A két nagyobb frakció vezetőjére várni kellett, Szakály Gábor (Fidesz) és Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) valamit nagyon tárgyalt a lassan kiürülő nagyteremben. Szakály később meg is jegyezte,

a félreértések elkerülése végett

, hogy választókerületi ügyekben cserélték az eszmét, senki se gondoljon ebbe többet.

Az ülésen történtekről aztán Szakály tájékoztatta a sajtót, kicsit bővebben. A lényeg, hogy Szombathely és Söpte még 2008-ban közösen vásárolt meg egy korábban honvédségi használatú és tulajdonú 180 hektáros területet, ami a két település közigazgatási területén fekszik. A terület 3/5-öd része Szombathely, 2/5-öd része Söpte tulajdonába került. A vásárlás célja ipartelepítés volt, ami azóta sem realizálódott.

Érvényesítik a jelzálogot

Szakály szerint nem is realizálódhatott volna, hiszen – mint később kiderült -, a terület természetvédelmi besorolású, mint mondta, az előző városvezetés és az akkori honvédelmi minisztérium hibája, hogy ezt nem változtatták meg. De nem is ez a lényeg a történetben, hanem az, hogy a vásárláshoz Szombathely 164 milliós kölcsönt adott Söptének, rendkívül kedvező feltételekkel, és persze, a söptei tulajdonrészt jelzáloggal meg is terhelték.

Rendkívüli közgyűlés
Résnyire...
Bonyhádi Zoltán

A kölcsön visszafizetési határideje lejárt, de Szombathely nemes gesztust tett, a határidőt kitolták ez év december elejéig. De javasoltak is néhány dolgot, így azt, hogy a két település közösen indítsa el az eljárást a természetvédelmi besorolás megváltoztatására, és azt is megfontolásra ajánlották, hogy Söpte csatlakozzon Szombathelyhez, vagyis adja fel önállóságát, és legyen Szombathely városrésze.

Szakály elmondta, hogy Söpte képviselő-testülete először pozitívan állt a javaslatokhoz, de a testületi ülésen mindenben azok ellen szavaztak. Ezért volt a zárt ülés, ahol a szombathelyi közgyűlés úgy döntött, jogi útra terelik a dolgot, és érvényesítik a jelzálogot.

A városvezetés tudott az iskola-összevonásokról?

Szakály egyúttal felhívta a söpteiek figyelmét arra, hogy a képviselő-testület a település érdekei ellen szavazott, és arra kérte őket, gondolják meg, hogy nem lenne-e hasznosabb Szombathelyhez tartozni.

Rendkívüli közgyűlés
Szakály és Czeglédy egyeztet
Bonyhádi Zoltán

Czeglédy Csaba elmondta, az ülés elején tett egy napirendi javaslatot, azt kérte, hogy a közgyűlés tárgyalja meg a szakközépiskolák és szakképzők összevonását Se Orlay, se Hefele: folytatódnak az iskola-összevonások 2013. May 02. 08:01 , és tegye ezt a nyilvánosság előtt. Czeglédy szerint a városvezetést erről már korábban is tudott, de a képviselők nem kaptak tájékoztatást. A javaslatot a kormánypárti többség elutasította, így nem tárgyaltak róla.

Valószínűleg ezért is lett csupán hétperces a rendkívüli közgyűlés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Se Orlay, se Hefele: folytatódnak az iskola-összevonások

Hét szombathelyi középiskolából lesz egy iskola. Vas megyében összesen két szakközépiskola lesz, Szombathelyen és Sárváron.

Söpte, a betelepülők és távozók faluja

A járdák, utcák üresek, de dübörög az átmenő forgalom. A Szombathelyhez közeli falu egyszerre öregszik és újul. Minden utca más korhoz tartozik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet