Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ipkovich: Nincs joguk szétverni a szombathelyi oktatást!

A volt polgármester szerint ugyanis most éppen ez zajlik, ráadásul a városvezetés sötétben tapogatózik, mert még nem ismert az országos koncepció. Így most kalapáccsal esnek neki annak, amit inkább fejleszteni kellene.

Szombathely visszavár

- idézte Ipkovich György a közelmúltban kétszer is megrendezett esemény transzparensét, amely a Városházán függött, ő pedig éppen rálátott ügyvédi irodája ablakából. – Először azt hittem, hogy nekem szól - mondta, de aztán komolyabbra fordította a szót. Szombathely azzal tudja csak visszacsalogatni az elvándoroltakat, ha megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújt. Ebbe beletartozik az oktatási rendszer is, amelyet éppen most akar szétverni a városvezetés – jelentette ki. Aztán pontokba foglalva részletezte is:

Megerősíteni, nem elsorvasztani…

Zajlik az élet az oktatásügyben, hiszen Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa vívja még a maga csörtéit, így jelenleg nincs országos oktatási koncepció. Előkészítés alatt áll az önkormányzati törvény is, tehát egyelőre nem ismertek a kormány pontos tervei. Ezért most nem szabad dönteni a város oktatási rendszerének átalakításáról.

Az összevonásra ítélt szombathelyi iskolák egy része kiemelkedő tanulmányi és szakmai eredményekkel bír, ezért 9sszevonásuk hátráltatja a szakmai fejlődést, elhibázott lépés lenne.

Az egészségügyi képzést megerősíteni kellene és nem elsorvasztani. Hiszen látható, hogy az osztrák iskolák egyre közelebb jönnek a határhoz, céljuk, hogy elszippantsák a magyar diákokat. A városban ugyanakkor működik az egészségügyi felsőoktatás, amely ráadásul egyetemi rangot kapott, az itt végzettek keresettek a munkaerőpiacon, nem csak itthon, de Burgenlandban is. Az egyetemnek pedig középfokon szakképzett diákok kellenek.

A rendszer koronagyémántja…

A művészeti képzés a rendszer koronagyémántja – Ipkovich szerint – a sporttal (Illés Akadémia) együtt alkalmas arra, hogy akár osztrák diákokat csábítsanak ide. Elhibázott az a terv, hogy a művészeti szakközépiskolát a megyének adják át, hiszen a megyei önkormányzatnak nincsenek forrásai a működtetésére, így veszélybe kerülhet az iskola.

A tervek csapkodó, kapkodó lépéseknek tűnnek, hiányzik a rendszerben gondolkodás, a stratégia megfogalmazása. A tervezett átszervezés nem csak az iskolarendszert, hanem a szombathelyi diákokat, pedagógusokat is sújtja, pedig a középfokú oktatást inkább fejleszteni kellene, ha Szombathely iskolaváros akar maradni.

Az alapfokú oktatást valóban befolyásolják a demográfiai mutatok, vagyis az, hogy csökken a gyereklétszám. De míg az általános iskolákban 10 százalék a nem szombathelyi tanulók aránya, a középiskolákban 60 százalék. Vagyis, a középiskolákra nincs hatása a gyereklétszám csökkenésének, hiszen más településekről érkezik a diákok nagyobb része. És akkor jönnek ide, ha magas szintű, színvonalas képzést kapnak. Ezért nem leépíteni, hanem fejleszteni kellene, a színvonalra jó példa, hogy van olyan középiskola a városban, ahol kétszeres-háromszoros a túljelentkezés.

Pártutasítás?

A döntés joga persze a politikáé, de figyelembe kell venni, hogy most dől el, melyik város lesz a jövőben iskolaváros, és melyik nem. A takarékosságnak valóban helye van, de az iskolavárosi státuszt meg kell őrizni. Ezért két felszólítást fogalmazott meg a szombathelyi MSZP szervezet. Az első felszólítja a városvezetést, vonja vissza az árszervezésről szóló előterjesztést, csak akkor foglalkozzon a kérdéssel, ha ismeri a kormány oktatási stratégiáját és az új önkormányzati feladatmegosztást.

A másikban kijelentik, hogy támogatják a szombathelyi diákok és tanárok harcát az elhibázott döntés ellen. Erről később azt is mondta, hogy meghívást kaptak a holnap délutáni főtéri demonstrációra, és hogy korábban részt vettek Ipkovich és Nemény is aláírást gyűjtött 2011. April 05. 19:16 a Szent-Györgyis diákok aláírásgyűjtésében is.

A sajtótájékoztató hivatalos része után azért zárójelben tett még két megjegyzést a volt polgármester. Az egyik, hogy vannak olyan hangok, amelyek szerint néhány iskola épületével van más terve a városvezetésnek. A másik, hogy aggályos lehet, ha a városvezetés – esetleg – már ismeri a kormány terveit, mert akkor pártutasításnak tesznek eleget, és nem a város érdekeit képviselik. A végén kijelentette: nincs joguk szétverni a szombathelyi oktatást.

Ipkovich magyarázza bizonyítványát

Ipkovich György és párttársai 8 éves ámokfutásának köszönhetően jelenleg 24 milliárd forint adósság terheli a szombathelyi lakosságot. 2010 októbere óta a volt polgármester nem kért bocsánatot Szombathely polgáraitól amiatt, hogy gazdasági csőd szélére sodorta városunkat. Ehelyett bukott politikusként próbálja megmagyarázni az új városvezetésnek, hogyan is kellene az általa elkövetett hibákat jóvátenni. Nyilatkozatát felháborítónak és végtelenül cinikusnak tartjuk, hiszen az előző ciklus kezdetén pontosan ő volt az, aki indoklás nélkül záratta be a város kisközösségeinek iskoláit, például a Szentkirályi Általános Iskolát is. A sajtótájékoztatón elhangzottak jól mutatják: a bukott polgármester az olcsó politikai színjátéktól sem riad vissza, hogy újra megkaparinthassa a hatalmat.

a Fidesz Magyar Polgári Szövetség szombathelyi szervezete

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy bezárás krónikája - a Szent-Györgyisek naplója

Avagy miként élik meg maguk az érintettek a szombathelyi Szent - Györgyi Középiskola bezárását. Minderről a tantestület naplójában olvashatunk.

Össszevonják a szombathelyi iskolákat

A Savariát a Puskással és a Gépiparival, a Horváth Boldizsárt az Orlayval -, a Regulyt pedig a Désivel társítanák. A Művészeti Szakközépiskolát a város átpasszolná a megyei önkormányzatnak.

Nem akarnak Puskás bizonyítványt a gépiparisok

Újfent középiskolások gyűjtenek aláírásokat Szombathely Fő terén, most a gépiparisok tiltakoznak a tervezett összevonások ellen. Nem szeretnék ugyanis, ha eztán Puskás Tivadarnak hívnák az iskolájukat. Indokuk nem politikai töltetű…

Egyre nehezebb a Szent-Györgyi Középiskolának

Még be sem zárták a szombathelyi Szent-Györgyi Albert Középiskolát, információink szerint a regionális munkaügyi központ már úgy határozott, az évek óta ott folyó felnőttképzésnek más helyet keres. Utánakérdeztünk…

Ipkovich és Nemény is aláírást gyűjtött

Folytatták a Szent-Györgyi iskola megmentéséért elkezdett aláírásgyűjtést az iskola diákjai. A két országgyűlési képviselő is csatlakozott hozzájuk, mondván, nem hagyják elveszni a város értékeit.

Napirenden maradt a Szent-Györgyi Középiskola bezárása

A szombathelyi középiskolai kollégiumokat viszont nem vonják össze. A strukturális átalakításról még egyeztetnek, az oktatási bizottság további vizsgálódásokra kérte a hivatalt. – Az oktatási bizottság ülésén jártunk.

Döntés még nincs – Terítéken a szombathelyi iskolák

Konkrétumok még nincsenek, egy biztos: jelentős strukturális változások előtt áll a vasi megyeszékhely iskolarendszere. Az áprilisi közgyűlésig még egyeztetnek.

Több jót ígértek a szombathelyi iskoláknak

Marton Zsolt alpolgármester szerint a városi adósságspirál hatásai elsősorban az iskolákat, óvodákat érintette, Rettegi Attila azt mondta, a működési hiányt fokozatosan kell lefaragni.

Iskolabezárások és átszervezések küszöbén Szombathely (Frissítve)

Egy kiszivárogtatott tanulmány szerint például két iskolát, a Szent-Györgyit és a Regulyt is bezárnák, és összevonásokkal nagy szakképzőhelyeket hoznának létre. A városháza közleményt adott ki, lássuk a részleteket...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra