Ismét bajban az Evergrande, a kínai ingatlanóriás

Ami komolyan érintheti Magyarországot is.

A kínai ingatlanszektor egyik meghatározó szereplője, az Evergrande újra szünetelteti a részvények kereskedelmét a hongkongi tőzsdén –, csupán egy hónappal azután, hogy az előző 17 hónapos kereskedelmi szünet után újraindult. Az Evergrande részvényei értéküknek közel negyedét elvesztették az elmúlt hetekben. A vállalat további két részlege – az ingatlankezelés és az elektromos autó üzletág – szintén beszüntette a műveleteit.

A globális gazdaságot, beleértve Magyarországot is, komolyan érintheti az Evergrande válsága. Az ingatlanóriás pénzügyi instabilitása és adósságai közvetlen hatást gyakorolhatnak a nemzetközi pénzpiacokra és befektetésekre. Magyarország, amely egyre inkább integrálódik a globális gazdaságba, sérülékeny lehet az ilyen típusú pénzügyi sokkokra. Az Evergrande helyzete a befektetői bizalom csökkenéséhez vezethet, ami befolyásolhatja a tőkeáramlásokat és a forint értékét is. A kínai gazdaság lassulása továbbá visszavetheti a világkereskedelmet, ami a magyar exportra és GDP növekedésre is hatással lehet, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára és az ázsiai piac jelentőségére az export szempontjából.

Az intézkedés bejelentése egy nappal követte azt a hírt, hogy az Evergrande vezérigazgatóját, Hui Ka Yant megfigyelés alá vették. Bár Huit egy kijelölt helyen tartják, nem tisztázott, hogy miért került házi őrizetbe, ami nem azonos a hivatalos letartóztatással vagy az őrizetbe vétellel.

Az Evergrande augusztus végén indította újra a részvénykereskedést, miután a vállalatot felfüggesztették azért, mert nem közölték pénzügyi adataikat. Azóta azonban több embert is letartóztattak a vállalatnál, beleértve Pan Darongót és Xia Haijunt is, akik lemondása után derült fény arra, hogy egy jelentős összeget, 13,4 milliárd jüant (körülbelül 685 milliárd forint) harmadik féltől származó kölcsönök biztosítékaként használtak fel.

Ezen a héten a Hengda Real Estate, az Evergrande egyik alvállalata, nem tudta megfizetni egy 4 milliárd jüanos kötvény kamatait és tőkéjét. Az Evergrande továbbá bejelentette, hogy a Hengdát vizsgálat alá vették, és emiatt nem tud további tartozást felhalmozni. A vállalat tájékoztatása szerint az adósságátstrukturálási tervvel kapcsolatos ülések elmaradnak, ami további félelmeket kelt a szektorban.

A kínai ingatlanpiac és az építőipar jelentős mértékben hozzájárul Kína GDP-jéhez, és a közelmúltban gyors növekedést produkált. A szektor nagyvállalatainak óriási adóssága azonban veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását, és Peking szigorított az ilyen vállalatok hitelhez jutásán. Az Evergrande jelenlegi helyzete rávilágít a szektor sebezhetőségére és a kínai gazdaság jövőbeli kihívásaira.

A cég nehézségei rámutatnak az Evergrande és a tágabb értelemben vett kínai ingatlanszektor folyamatos gondjaira, ami hosszútávon nem csak a kínai, de a globális gazdaság stabilitását is befolyásolhatja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság