Ismét felbolydultak a kedélyek a szombathelyi Parkerdő Lakókertben – Most egy küszöbönálló építkezés miatt gyűlnek az aláírások

Azt mondják, ha megépülnek az új tömbök, még több bajuk lesz az árammal, vízzel és a közlekedéssel.

Kedden koradélutánra sajtótájékoztatóra voltunk hivatalosak a szombathelyi városháza elé. Kivételesen azonban a főszereplők most nem politikusok voltak.

A sajtótájékoztatót tartó Kremser Csaba mindenekelőtt két dolgot tartott fontosnak megemlíteni az esemény legelején.

Kremser Csaba sajtótájékoztató
Kremser Csaba
Mészáros D. Zsolt

1. Az események elindítója lapunk egy korábbi cikke Eladták a volt szombathelyi városi strandot, társasházak épülhetnek a területen 2021. October 30. 19:22 volt, amelyben Szilágyi József kollégánk megírta, hogy a városvezetés által értékesített ingatlancsomagban két darab Homok utcai is van, amelyeken majd lakóingatlanok épülnek.

2. Kiemelte azt is, hogy ebben a történetben ő abszolút magánemberként van jelen, ami elhangzik, annak semmi köze pártpolitikához. (Ez utóbbit feltehetően azért is hangsúlyozta Kremser, mert a Puskás-érában a polgármesteri kabinetben dolgozott és politikai kampányokban is részt vett Hende Csaba fideszes politikus munkatársaként is. )

Mint kiderült, most – mint ottani lakos – a Parkerdő Lakókert ügyét képviseli, egy olyan közösségét, amely demokratikus jogaival élve 400 aláírást gyűjtött össze, hogy megakadályozzák, hogy az említett Homok utcai telkekre 6 darab 16 lakásos társasházat építsen az ingatlancsomagot megvásárló vállalkozó.

A közösség képviselője szerint óriási felháborodást okozott a terv a környéken lakók között, merthogy az ottani elektromos és vízhálózat már így is nagyon súlyos problémákkal küszködik, áramkimaradásokkal és alacsony víznyomással, mindezt kiegészítik a kaotikus közlekedési viszonyok.

Ráadásul ha megépülnek a lakótömbök, körülbelül 200 autóval lesz több a környéken.

Ez nagyjából olyan, mint amikor egy Covid-beteg a közeljövőben bakteriális fertőzést is kap

– élt a hasonlattal Kremser Csaba.

Mivel az infrastruktúra nem bírja el az idetervezett épületeket, a lakók petícióval fordulnak Nemény András polgármesterhez, hogy a beépíthetőséget a hat épületről kettőre módosítsa, illetve kötelezze az építtetőt, hogy független elektromos és vízhálózatot használjon, emellett fejlessze a Kárpáti Kelemen, a Bartók Béla és a Homok utca kereszteződéseit. Annál is inkább, mert információik szerint nem készült hatástanulmány.

„Szeretnénk, ha a polgármester úr nem a kifogások, hanem a megoldások embere lenne, az itt élők érdekeit képviselje és nem a nagytőkét” – hangzott el.

A két nap alatt összejött 400 aláírás pedig azt jelenti, hogy a lakók fel vannak háborodva, és az is jó lenne, ha a jövőben nem fordulna elő a városban hasonló eset.

Erről a területről van szó.
Kremser Csaba

Lapunk egyrészt azt kérdezte Kremser Csabától, hogy milyen állapotban vannak a tervek, azaz jóváhagyták-e őket, másrészt azt tudakoltuk, hogy milyen eszközei vannak a polgármesternek. Annál is inkább, mert az oladi plató beépítését körüljáró írásunkból Mennyire szabad beépíteni egy területet? – Sűrűsödnek a házak és a kérdések az oladi platón is 2021. November 30. 07:37 az derült ki, hogy az építési engedélyeket a kormányhivatal adja ki.

Kremser azt válaszolta, hogy a lakókertben élőket nem érdekli a politika, nem érdekli a szerződés vagy hogy ki hagyta jóvá a terveket, csak az érdekli őket, hogy az életminőségük ne legyen rosszabb, a jogi kérdéseket pedig oldja meg a polgármester.

Ezek után felgyorsultak az események a városházánál.

Eredetileg úgy volt, hogy Kremser Csaba átadja a petíciót Nemény Andrásnak, amit megörökíthetnek a fotósok, de újságírók nem lehetnek jelen.

Kremser Csaba sajtótájékoztató
Kremser Csaba átadta a 400 lakó által aláírt petíciót. | Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Aztán néhány perc múlva változott a helyzet, arról informáltak bennünket, hogy a polgármester tart egy gyors, úgynevezett „door step” sajtótájékoztatót.

Aztán ismét változott a forgatókönyv, és nem sokkal később a sajtó képviselői a polgármesteri irodában tehették fel a kérdéseiket.

Lapunk tudósítója először azt jegyezte meg, hogy a városháza előtt elhangzottak jogos gondoknak tűnnek, így adódik a kérdés, hogy az ingatlancsomagos pályázat kiírásakor nem kellett-e volna szabályozni mindazokat a kérdéseket, amiket most felvetnek a nagy házak.

Hirtelen a polgármesteri irodában találtuk magunkat.
Mészáros D. Zsolt

Nemény András szerint a látványterveken szereplő méretek félrevezetők, itt nem lakótelep épülne, hiszen 7,5 méteres építménymagasságról van szó. Másrészt a pályázat kiírása előtt senki nem kereste meg őket ilyen jellegű kérésekkel.

Emellett Nemény András közölte: mindent megtesz az ügyben, de ugyanakkor látni kell, hogy jogilag korlátozottak a lehetőségei. Másrészt az is beszűkíti a cselekvési lehetőségeket, hogy utólag derültek ki a gondok. A közgyűlés többször tárgyalta a kérdést, a tervek ki voltak függesztve hónapokig, és nem jött semmiféle panasz, a körzet képviselője sem kereste meg. Amikor 2016-ban átsorolták a területet, a terveket, az elképzeléseket például Hende Csaba is látta mint egykori a lovascentrum-projekt része – tudtuk meg.

A felmerült gondolatot részben orvosolni lehet a TOP-pályázatokból, részben az E.On-óriásberuházásából.

„Annyiban jó helyen kopogtatnak a lakók, hogy engem érdekel, hogy mi történik, és tárgyalóképes is vagyok, de a döntési jogkörök nem mind nálam vannak” – mondta a polgármester.

Gyanítjuk, hogy lesz folytatás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet