Mennyire szabad beépíteni egy területet? – Sűrűsödnek a házak és a kérdések az oladi platón is

Úgy tűnik, nem könnyű összeegyeztetni a beruházói, vásárlói és esztétikai szempontokat Szombathelyen sem. De mit mondanak a szabályok?

Nem új keletű téma a lakóparkok túlzott beépítettsége. Sokan gondolják, hogy az utóbbi időben valami félrement. A lakóparkok, amelyek elvileg a nyugalomról, a magánszféráról és az exkluzivitásról szólnak, egyre inkább lakótelepjelleget öltenek.

A Minerva Szombathely szélén (archív felvétel).
Kovács Dávid

Szombathely esetében leginkább a Minervát szokták felhozni Zsúfolt lakótelep lett a szombathelyi Minerva lakóparkból 2019. January 12. 10:39 negatív példának, de elég egy kört tenni a városban, és látjuk, hogy nem egyedi a jelenség. Sőt nem is Szombathely-specifikus. Még korábban fotóztam ezt az új épületet a 13. kerület egyik felkapott részén, ahol „aranyárban” vannak négyzetméterek.

Budapest egyik felkapott része.
Józing Antal

Bizony, úgy tűnik, hogy nem egyszerű összehozni, az építői, vásárlói és esztétikai szempontokat.

Mindettől függetlenül, illetve nagyon is ide kapcsolhatóan, a közelmúltban olvasói fotókat kapott szerkesztőségünk. A négy kép feltehetően drónnal készült az oladi platón történő építkezésekről, ahol a város legújabb lakóövezete épül.

Olvasói fotó
Olvasói fotó
Olvasói fotó
Olvasói fotó

Sokan már most aggódnak az elkövetkezendő közlekedési anomáliák miatt, olvasónk pedig azt firtatja, hogy vajon szabályosan épülnek-e ott a házak. Merthogy egy-egy telken láthatóan több épületet is felhúznak, amelyek szerinte túl közel vannak egymáshoz.

A fotókat és a kérdéseinket elküldtük a szombathelyi polgármesteri hivatalnak, ahonnan Károlyi Ákos jegyző meglehetően alapos és részletekbe menő válaszokat küldött.

Mit mondanak a szabályok?

Ezek szerint a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet (HÉSZ) az oladi platót az úgynevezett kertvárosi lakóterület (Lke) kategóriába sorolja.

 • a) 1200 m 2 vagy az alatti telekterület esetén legfeljebb egy lakóépületben összesen 2 db lakás,
 • b) 1201-1800 m 2 között telekterület esetén legfeljebb két lakóépületben összesen 3 db lakás,
 • c) 1801-2400 m 2 közötti telekterület esetén legfeljebb két lakóépületben összesen 4 db lakás,
 • d) 2401 m 2 vagy afeletti telekterület esetén legfeljebb három lakóépületben összesen 5 db lakás helyezhető el.
 • (A rendelet fenti bekezdése ebben a formában 2021. március 5-től hatályos. Korábban a 900 négyzetméter alatti területek esetén egy épületben két lakás, 900-1500 négyzetméter közötti telkeken legfeljebb két épületben maximum 3 lakás volt elhelyezhető.)

  A jegyző közölte: az egyik fotón beazonosítható a helyrajzi szám: a nyilvántartás szerint 2716 négyzetméteres a telek, azaz három lakóépületben 5 lakás helyezhető el.

  Mivel a jegyző válaszából nem derül ki, hogy melyik az szóban forgó telek, de telekhatárok ismerete nélkül amúgy is nehéz lenne eldönteni, hogy mi mennyire szabályos.

  Ráadásul nem is az újságíró, és még csak nem is a jegyző dolga ebben a kérdéseben állást foglalni.

  Károlyi Ákos tájékoztatása szerint ugyanis az építésügyi hatóság jelenleg a megyei kormányhivatalhoz tartozik. (Ahova időközben el is küldtük kérdéseinket, amelyek nem csak az oladi platóval kapcsolatosak. Ha jön válasz, akkor frissítjük írásunkat.)

  Annyit még megtudtunk, hogy egy 2016-os kormányrendelet értelmében a 300 négyzetméternél kisebb lakóingatlanok esetében nem kell előzetesen építési engedélyt kérni (ezt most a veszélyhelyzetben felemelték 1000 négyzetméterre). Az építtető a kiviteli munkák megkezdése előtt 15 nappal az elektronikus rendszeren keresztül bejelenti az építési hatóságnak, amely nyolc napon belül tájékoztatja az illetékes területi építészt, a mérnöki kamarát, az önkormányzat polgármesterét és a telek tulajdonosát (ha nem ő az építtető).

  „A települési önkormányzat az eljárásban nem vesz részt, állásfoglalását és véleményét a bejelentéshez nem kell beszerezni” – szögezi le Károlyi Ákos jegyző, hozzátéve, hogy a fent említett ingatlan esetében is megtörtént az önkormányzat értesítése, „a kormányhivatal összesen 4 darab lakás hiánytalan bejelentéséről tájékoztatott”.

  Mint említettük, kérdéseinket már korábban elküldtük a kormányhivatalnak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság