Elnöki ügy lett a felújított jáki templom újraszentelése

Politikusdömping volt az eseményen, illetve és főként a hívek is birtokba vették a templomukat.

„Vastag pulóver, vastag nadrág, meleg kabát. Jól felöltöztem” – mondta egy idős hölgy a mellette ülőnek a jáki templomban. A gyakorlott zarándokok és hívők jól tudják, ha templomba megyünk, melegen kell felöltözni, főleg, ha az 800 éves. Egyébként a padfűtés két napja lett kész, hogy jól vizsgázott-e, nem tudtam megállapítani, mert a padsorok mellé kihelyezett egyik széken találtam csak helyet magamnak.

restaurált Jáki templom megáldása
Megtelt a templom. Kattintson a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Megtelt az újraszentelésre Magyarország legépebben megmaradt román stílusú temploma, amelynek a felújításáról, a helyiek aggodalmáról A jákiak egy része úgy érzi, elvették tőlük a templomukat April 15. 16:31 az elmúlt hetekben többször is írtunk. Marad a belépő és a templomkert sem lesz mindig nyitva, de cikkünk nyomán az egyházmegye teljesíti a jákiak néhány kérését April 20. 10:37

Még egy gyors próba a ministráns gyerekeknek, aztán ahogy közeledett a 10 óra, a mise kezdete, lassan mindenki elhalkult, és csendben várta Sulyok Tamás köztársasági elnök érkezését.

restaurált Jáki templom megáldása
A ministráns gyerekek
Mészáros D. Zsolt

Nemcsak ő és felesége, hanem négy államtitkár és egy helyettes államtitkár is részt vett az ünnepségen.

 • Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár
 • Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár
 • V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője
 • Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője
 • Bali Gabriella Miniszterelnöki Titkárságot vezető helyettes államtitkár
 • De ott volt többek között Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, Szombathely és térsége országgyűlési képviselője is.

  „Ez a templom hirdeti őseink hitét, hirdeti azt, hogy Isten kegyelme a történelem sok-sok vihara ellenére megtartott bennünket” – mondta köszöntőjében Székely János katolikus megyéspüspök. Hozzátette, a mai ünnep ennek a megtartó hitnek az ünnepe.

  restaurált Jáki templom megáldása
  Mészáros D. Zsolt

  V. Németh Zsolt beszédében köszönetet mondott azoknak, akik lehetővé tették, hogy megújuljon a templom. Azt mondta, a köztársasági elnök jelenléte azt jelzi, hogy a román kori magyar építészet legremekebb alkotása az egész nemzeté. De a vasiak szimbóluma és a jákiaké is, az ő otthonuk, menedékük.

  Sulyok Tamás köztársasági elnök kiemelte, a templomot nem régisége, szépsége, művészi értéke, monumentális volta teszi templommá. Ez mind csak arról tanúskodik, hogy ősi a közösség, amely egykor betöltötte, hogy építtetői minőségre törekedtek. Olyan alkotásra, amely őket követően is fennmarad, és a maga nagyságában is hirdeti Isteni dicsőségét. Egy templomot nem annak magas tornya, hanem a tereit betöltő emberek közössége tesz igazán jelentőssé.

  Sulyok Tamás
  Sulyok Tamás köztársasági elnök
  Mészáros D. Zsolt

  Feltette a kérdést, vajon képesek vagyunk-e arra is, hogy közösségeinket is megújítsuk, vagy teherbírásunk csak a templomok restaurálásáig terjed. Ma már olyan tudományos és technológiai fejlettség áll rendelkezésünkre, amellyel minden eddigi helyreállítási kísérletet felül tudunk múlni. De a közösségek helyreállításához más kell. Nemcsak a felszínt érintő, hanem lelki-szellemi mélységet és magasságot elérő újjáépítés. Újra egymáshoz kell épülnünk.

  A szentmise alatt tömjénfüst lengte be a templomot, amelyet Székely János szentelt újra. Prédikációjában pedig a jáki templom három fontos üzenetét emelte ki:

  restaurált Jáki templom megáldása
  Székely János újraszentelte a templomot
  Mészáros D. Zsolt

 • a hit felemel, távlatot ad és megtölti a szívet, nélküle az emberi élet sivárrá válik
 • értékeinket, csak küzdelem által tudjuk megtartani;
 • a jáki templom "átimádkozott falai" a kegyelem erejét, Isten minket körülvevő szeretetét sugározzák
 • A mise végén Székely János átvette az ICOMOS-díjat. A napokban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a jáki Szent György-templomot a volt bencés apátsági templom helyreállításáért, alapos kutatásáért, gondos kivitelezői és restaurátori munkáiért díjazta.

  restaurált Jáki templom megáldása
  Jáki Nagy Márton földi maradványainak elhelyezése
  Mészáros D. Zsolt

  Végül elhelyezték az apátságot alapító Jáki Nagy Márton földi maradványait a szentély alatti kriptába.

  restaurált Jáki templom megáldása
  Csoportkép a templom előtt.
  Mészáros D. Zsolt

  A köztársasági elnök az ünnepség után még maradt néhány percet, hogy a templom környékét is megnézze és fotózkodjon, majd kíséretével távozott.

  A kilenc autóból álló konvoj lassan távolodott a Szent György templomtól.

  restaurált Jáki templom megáldása
  Az elnöki konvoj
  Mészáros D. Zsolt
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet