A jákiak egy része úgy érzi, elvették tőlük a templomukat

Kétmilliárdot kapott az egyház a felújításra, de nem minden valósult meg a tervekből. A helyiek pedig nehezményezik, hogy nem mehetnek be a templomkertbe. Megkérdeztük a projektvezetőt.

Háborognak a jákiak, mert úgy érzik elvették tőlük a templomukat - ezzel keresték meg lapunkat többen is az elmúlt időszakban.

2017 decemberében írtuk, Kétmilliárd forintból újítják fel a jáki templomot 2017. December 28. 20:23 hogy teljesen felújítják Vas megye leghíresebb templomát, a jákit, 2 milliárd forint állami támogatásból, aminek a kedvezményezettje a Szombathelyi Egyházmegye. Az állami forrás pedig három évre elosztva érkezik, a munkálatok ütemezése alapján.

Tehát a tervek szerint évekkel ezelőtt zárult volna a projekt. De néhány nappal ezelőtt jött a meghívó az egyházmegyétől a megújult templom megáldására. Az ünnepségen, április 21-én nemcsak Székely János megyéspüspök, hanem Sulyok Tamás köztársasági elnök is ott lesz. A hírek szerint a fél falut lezárja majd a TEK, csak meghívóval lehet részt venni az eseményen, sőt megközelíteni is.

A helyiek zúgolódnak

Közben a helyiek számára több minden nem világos. Nem értik, hogy a tervezett látogatóközpont, amire 300 millió forintot szántak miért nem készült még el, miért kellett gyűjtést indítani a padfűtés kialakítására, miért nincs egy nyilvános illemhely. A templomkertet korábban szabadon lehetett látogatni, nem volt kapu, amely lezárta volna, most kerítés és zárt kapuk fogadják azokat, akik nem látogatási időben, vagy nem szentmisére mennek.

A falu lakosai egyébként ingyen nézhetik meg a templomot, másoknak belépőjegyet kell venni, de ez korábban is így volt, ahogy az is, hogy télen nem lehetett látogatni.

A felnőtt és nyugdíjas jegy 1000 forint, gyermekeknek 500 forint a belépő.

Jáki templom
A templomkertbe nem olyan könnyű bejutni. Kattintson a további képekért!
Nyugat.hu

A falubeliek azt mondják, teljesen megváltozott a nyolcszáz éves templom környezete, ettől a jákiak egy része idegenkedik. Már nem érzik magukénak a magyarországi román stílusú építészet legjelentősebb alkotását.

Van mosdó vagy nincs?

Egy családapa a Facebookon fakadt ki, hogy hiába akarták megnézni a templomot húsvétvasárnap, nem jutottak be látogatási időben, és tájékoztató táblát sem találtak. Később azt az információt kapták, hogy egyházi és állami ünnepnapokon a nyitva tartás változhat.

Ez szerepel A jáki templom felújítása nevű Facebook-oldalon is. Látogatási időben jegyet venni a templomhoz közeli idegenforgalmi pavilonban lehet, ahol ottjártunkkor már kint volt a nyitva tartás rendje, valamint azt is írták, naprakész információkat a templom Google-oldalán nyújtanak.

Jáki templom
Az idegenforgalmi pavilonnál kifüggesztették, mikor lehet látogatni a templomot
Nyugat.hu

Mosdó a közösségi házban van. Látogatási időben lehet használni, vagy szentmise idején, akkor kulcsot kell kérni hozzá.

Jáki templom
Azt, hogy merre találjuk a mosdót, tábla jelzi
Nyugat.hu

Ezt már Zakó Jenő, jáki plébánostól tudtuk meg, ahogy azt is, hogy a templom turisztikai fenntartását február elsejétől átvette a Szombathelyi Egyházmegye. Így a nyitvatartási rendet, a belépődíjak összegét is az egyházmegye határozza meg. Ez a plébániától független. Mint mondta, a szertartásokon, szentmiséken bárki ingyenesen részt vehet.

Az egyház nem érti a zúgolódást

Sarkadi Márton építészt, projektvezetőt is megkerestük, aki nem értette, a helyiek miért a sajtóhoz fordulnak, miért nem az egyházat keresik meg, annál is inkább, mert februárban ezekre a kérdésekre egy fórumon már választ adtak a jáki egyházközség tagjainak. „Direkt azért szerveztük a fórumot, hogy tájékoztassuk a jákiakat, ezek szerint nem mindenkihez jutottak el az információk" - mondta az építész.

Leszögezte, a tervezéskor az egyházközség kérése volt, hogy legyen végre körbekerítve a templom, mert a falubeli fiatalok esténként, éjszakánként oda jártak bandázni, hetyegni. Ha csak látogatási időben van nyitva a kapu, akkor ezt nem tudják megtenni, illetve a turisták sem tudnak jegyváltás nélkül bemenni. Látogatási időben a helyiek ingyenesen bemehetnek most is.

„Azt is tegyük hozzá, ha valakinek van egy saját háza, akkor annak a háznak a használatáról nem köteles számot adni. Lehet hangzatos dolgokat mondani, hogy ezt mindenki magáénak érzi, de a valóság az, hogy ez egy templom és az egyházközségnek a tulajdona. Ezen keresztül pedig a katolikus egyházé. Még egyszer mondom, az elkerítés a tulajdonos, az egyházközség kérése volt" - hangsúlyozta Sarkadi Márton.

Miért ez a nagy csúszás?

Az építész azt mondta, a tervekhez képest az átadás csúszásának több oka is volt. Egyrészt egy ilyen műemléknél olyan a felújítás, mintha ködben repülne egy pilóta. Nagyon sok mindent nem látni előre. Vannak műszerek, amik bizonyos dolgokban segítséget adnak, de száz százalékig nem lehet mindent kiszámolni. Eleve a különféle szakvélemények, felmérések is a projekt keretében készültek el, tehát közben derült ki, hogy konkrétan milyen feladatok vannak. "Rengeteg kellemetlen meglepetés ért minket, nagyon sok előre nem látható megoldandó kérdés merült fel" - magyarázta a szakember, aki példát is említett.

Kiderült, a templomot észak és nyugat felől övező támfal elképesztően rossz állapotban van. A támfal teljes lebontása, újraépítése utólag került bele a projektbe. Ez nagy jelentőségű dolog, mert a Szent Jakab-kápolnát is támasztja, nélküle éppen csak megállna a kápolna. És sok hasonló, előre nem látható eleme volt a felújításnak. Egy ilyen beruházásnál nem az a kérdés, mikor lesz kész, ennél sokkal jelentősebb az, hogy milyen minőségben készül el.

Jáki templom
A templom és a kápolna, utóbbi a támfal nélkül éppen csak megállna
Nyugat.hu

Sarkadi Márton szerint ezeket a projektek rendszerint alul is kalkulálják. Ha összehasonlítjuk a Szent György templom felújítását más hasonló projektekkel, a kétmilliárd forint, amit kaptak rá, nem sok. Ennyi pénzből sokkal kisebb volumenű felújítások valósulnak meg. Megemlítette az inflációt, az építőipari árváltozásokat is többek között, illetve a szakember-kérdést.

"Az elmúlt években sok ilyen jellegű projekt futott, de eddig ez nem így volt, ezért kevés a szakember. Nem nyúlhat akárki ezekhez a műemlékekhez. Nem lehet a restaurátorokat egyik napról a másikra megtöbbszörözni. És várni is kellett rájuk. Nem arról van szó, hogy idehívunk egy festőbrigádot" - részletezte az építész.

Ják az ország peremén van. A projektvezetőtől megtudtuk, sok restaurátor volt, aki szívesen dolgozott volna itt, de a fővárosban is akad bőven munkája, ezért inkább nem hagyta ott a családját, mert többnyire a templomban kellett dolgozni. Volt olyan szakember, aki évekre Jákra költözött, de ezt nem sokan vállalták be.

Sarkadi Márton elmondta, Jákon befejeződött a templom homlokzatainak, a nyugati kapunak a restaurálása. A teljes belső feltárás lezajlott, ahogy az összes belső falfelületnek a helyreállítása is. A faragott kőfelületeket centiről centire restaurátori módszerrel kellett kezelni. Egy-egy apró kis felületre sok munkafázisban vissza is kellett térni. A helyiek el sem tudják képzelni ez mekkora és milyen időigényes munka.

Miért nincs és lesz-e látogatóközpont?

Menet közben derült ki, hogy a látogatóközpont már nem fér bele a projektbe. A látogatóközpontot a templomhoz közeli két meglévő épület felújításával, valamint egy új kiállítótér építésével hozták volna létre. Utóbbit a domboldalba tervezték, hogy a 15 méteres belmagassága ellenére ne konkuráljon a másik két épülettel. Azért van ekkora objektumra szükség, mert nagyon sok a kiállítási anyag: a kapuról származó szoborcsoport mellett nagyon fontos emlék a nyugati kapu gipszmásolata a XX. század elejéről. Ennek különös jelentősége, hogy mindennél hűbb tanúja a kapu korábbi állapotának, ugyanis a Schulek Frigyes vezette munkák előtt készült, amikor az még szinte a román kori formáját mutatta, kevés barokk kiegészítést leszámítva.

Jáki templom
A két épület is a látogatóközpont részét képezné.
Nyugat.hu
Jáki templom
A domboldalba épülne a kiállítótér
Nyugat.hu

Sarkadi Márton bízik benne, hogy sikerül majd erre is forrást találni.

A fűtéssel kapcsolatban volt egy kis félreértés

A padfűtéssel kapcsolatban azt mondta, ő is hallott azokról a vádakról, hogy ennek a kialakítására nem gondoltak és a helyieknek kell megoldani, de ez nem igaz. A sekrestyében kialakították a fűtési rendszer központját, végigvezették a vezetéket onnan a padokig.

Tavalyelőtt viszont, amikor megugrottak az energiaárak, azt a választ kapták az egyházközségtől, hogy felesleges kiépíteni, mert ki tudja mennyibe kerül majd az áram, nem tudják majd üzemeltetni. Ezért állt le akkor a beruházás, de minden adott a befejezéshez. Most mégis jelezték feléjük az igényt. Az építész szerint valami félreértés lehetett, elkezdtek gyűjteni a civilek, az összegyűlt pénzt az egyházmegye kiegészíti majd. Ezt a helyi plébános is megerősítette.

Sarkadi Márton zárásként hangsúlyozta, a templomban végzett kutatási, régészeti feltárások, falkutatások során olyan megfigyeléseket lehetett rögzíteni, amelyek a templom építésével, történetével kapcsolatban nagyon sok újdonságot hoztak. Ezek a tudományos megfigyelések, tapasztalatok sokkal hosszabb távra szólnak, mint azok az építőipari, felújítási munkák, amelyeknek a hatótávja 10-20 vagy mondjuk 50 év. Ezek az ismeretek azok, amik igazán fontossá tesznek egy ilyen épületet, hiszen enélkül a háttér nélkül, ha pusztán a köveket, a falakat nézzük, akkor tulajdonképpen meg sem értjük igazán azt, amit látunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet