Mikor lesz Szombathelynek japán központja?

Két éve indult a projekt, mire jutottak azóta? Kész-e a teaház és megújult-e az egykori Farkas-villa?

Most elsősorban az októberi Japán Napra készülnek, de azért folytatják a felújításokat is – mondta kérdésünkre Schmitt Csilla, a szombathelyi Magyar-Japán Baráti Társaság Egyesület elnöke.

Épülő Japán centrum
A tradicionális teaház készen van, Maci kutya őrzi lelkesen
Mészáros D. Zsolt

A volt Farkas-villa épülete mellett, az udvarban már elkészült a hagyományhű japán teaház. A teaház a középkori japán otthonok kultikus helye volt, a teaszertartást szigorú előírások szabályozták, hatalmas megtiszteltetésnek számított, ha valakit teaszertatásra hívtak meg.

Épülő Japán centrum
A kerítés kész, mellette már nő a bambusz
Mészáros D. Zsolt

A szombathelyi japán teaház vállalkozói támogatással épült meg, az elnök azt mondta, az adományozó ennek részleteit nem akarja nyilvánosságra hozni. A teaház még nem működik, mert helyben termesztett növények is kellenek hozzá, ezeket már telepítették is a kertben.

Épülő Japán centrum
Az egykori Farkas-villa, előtérben a teaház
Mészáros D. Zsolt

A teaház mellett az udvar is megújult, eltűnt az ősdzsumbuj. A kerítés mellett elültették a bambuszokat, a kert ezerszer rendezettebb képet mutat, mint amikor utoljára itt jártunk.

Két éve jelentették be a felújítást

Ami bő két éve, 2021 júniusában történt. Akkor jelentették be, Japán centrumot alakítanának ki a szombathelyi Farkas-villában, már csak pénz kellene 2021. June 22. 07:32 hogy Japán Centrum épül a városban. A centrumnak a Farkas-villa ad majd helyet, ami a város egyik ikonikus helyszínén áll, a régi víztorony Hová tűnt a régi szombathelyi víztorony? 2022. November 27. 07:30 mellett, a Jókai park felett.

Épülő Japán centrum
Eltűnt az ősdzsumbuj
Mészáros D. Zsolt

Az épület teljes renoválásához – a teaházon és az udvaron kívül – a 2021-es árak alapján mintegy 30 millió forint hiányzott, amit adományokból terveztek összegyűjteni. Viszont a járvány, majd az azt követő energiaválság és a nehéz gazdasági helyzet nem kedvez az önzetlen támogatásoknak, így a főépületnek még nem tudtak nekiállni.

Épülő Japán centrum
A nyílászárók már újak
Mészáros D. Zsolt

Pedig Magyarországon is egyedülálló intézményt álmodtak ide, három kiállítóteremmel, amelyek negyedévente tematikus japán kiállításoknak adnának otthont. A pincerészben egy előadótermet alakítanak ki, de az épületben kap majd helyet az egyesület értékes gyűjteménye is.

Épülő Japán centrum
A kert Macival
Mészáros D. Zsolt

A gyűjtemény kimonókból, legyezőkből és babákból áll, érkezett egy ezer kötetes könyvadomány Japánból, ezeket most a Japán Napokon veszik csak elő. Természetesen lesznek majd origami, ikebana, valamint bonsai-tanfolyamok, ahol készségszinten sajátíthatják el a mesterfogásokat az érdeklődők.

Épülő Japán centrum
A lépcső a Jókai parkba vezet
Mészáros D. Zsolt

A főépület új teteje már két éve is készen volt, éppen akkor kapták meg az új ablakokat, nyílászárókat. Sok még a munka. Az épület műemlékileg védett, így a felújítását is szigorú szabályok mellett lehet csak elvégezni.

Épülő Japán centrum
A lépcső fenti vége
Mészáros D. Zsolt

A villától indul egy lépcső a Jókai park felé is, aminek a Május 1 étterem mögött van a vége. Schmitt Csilla elmondta, az a tervük, hogy a lépcsőt, és egy hozzá csatlakozó gyalogos szerpentint a központ vendégei is használhatják majd, ha sikerül megegyezni az étteremmel, akkor azon át hagyják majd el a területet a vendégek.

Az elnök hozzátette, az egyesület várja a további adományokat, hogy folytatódhasson a Japán Centrum felújítása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet