Japán centrumot alakítanának ki a szombathelyi Farkas-villában, már csak pénz kellene

Jövőre akár már teát is szürcsölhetünk egy autentikus, fából készült japán teaházban a tradicionális japán kertben.

Az elmúlt időkben többet foglalkoztunk Szombathely jelenleg pusztulásra ítélt épületeivel, legyen szó a sokat emlegetett Savaria nagyszállóról, Megvették a szombathelyi Nagyszállót! 2020. October 22. 19:31 vagy az egykori Erdei iskola épületéről, A beteg gyerekeké volt, most pusztul a szombathelyi Erdei iskola épülete 2021. March 28. 11:32 vagy akár a Gothard kastélyról, A szombathelyi Gothard-kastély állagmegóvására használhatja fel az önkormányzat a 76 milliós állami támogatást 2020. June 25. 14:08 ahol most is csak állagmegóvás történik.

De a mai történetünk ezeknél hamarabb érhet jó véget, ugyanis az impozáns látványt nyújtó egykori szombathelyi Farkas-villa egy, a japán kultúrával foglalkozó intézménynek adna helyet. A Magyar-Japán Baráti Társaság-Szombathely tervei szerint japán centrumot hoznának létre az épületben. Az építkezés már el is kezdődött.

Farkas-villa szombathelyen
Címerek az épület oldalán.
Mészáros D. Zsolt

A Magyarországon is egyedülálló intézmény három kiállítóterme negyedévente tematikus japán kiállításoknak adna otthont. Az előadóterem pedig a pincerészben kapna helyet. A kertben, egy autentikus japán teaház kerülne kialakításra és a villát körülölelő jelenlegi őspark szolgáltatna alapot egy igazi japán kert létrehozásához. Jelenleg a közelben csak Krakkóban működik hasonló épület.

Farkas-villa szombathelyen
A tetőn szobrok néznek le ránk.
Mészáros D. Zsolt

Az egyesületnek több értékes gyűjteménye is van kimonókból, legyezőkből és babákból, valamint egy ezer kötetes könyvadomány Japánból, ezek az épületben kaphatnának állandó helyet. Jelenleg még dobozban tárolják, csak a rendszeres, októberi Japán napokon állítják ki őket. Természetesen lennének origami, ikebana, valamint bonszai tanfolyamok, ahol készség szinten sajátíthatnák el a mesterfogásokat az érdeklődők.

Farkas-villa szombathelyen
Látszik, hogy elkezdődtek a munkálatok, de sok még a teendő.
Mészáros D. Zsolt

Az induláshoz a külgazdasági minisztérium adott támogatást, a többi pénzt vállalati szponzoroktól és magánszemélyek adományaiból próbálják előteremteni, de szívesen fogadják az önkéntes munkaerőt is. Schmitt Csilla, az MJBT Szombathely egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy eredetileg három ütemben készült volna el a felújítás.

Az első ütemben a kiállító és előadótermek, a másodikban a teaház és a kert került volna kialakításra, a harmadikban pedig a homlokzat felújítása volt a cél. Már elkészült a tető, most megrendelték az ablakokat is, ezek várhatóan augusztusig be is lesznek építve. Mivel műemlékvédett az épület, ezért drágább faablakokat kell beépíteni, de ha ez megvan, akkor folytatódhat az építkezés, jöhet a villany és a fűtés.

Farkas-villa szombathelyen
A boltíves ablakok nem túl olcsók.
Mészáros D. Zsolt

Azonban a járvány és a szűkös anyagi források miatt lelassultak a munkálatok és a tervezett sorrend is megváltozott. Időközben ugyanis több japán cég vállalta a körülbelül tíz millió forintba kerülő tradicionális teaház megtervezését és megépítését.

A szombathelyi önkormányzat pedig azt ígérte, hogy a jelenlegi elburjánzott őskert kitakarításában és kialakításában fog majd segíteni, ami szintén tízmilliós nagyságrendű beruházás lesz. A villa épületének teljes renoválására még 30 millió forint körüli összeg hiányzik, amit szintén szponzor és adományok formájában szeretnének előteremteni.

Farkas-villa szombathelyen
A félig megtisztított lépcsősor egészen a Szent István parkig vezet.
Mészáros D. Zsolt

Schmitt Csilla bizakodó, mint fogalmaz, a tervek szerint a jövő júniusban megnyíló teaházzal és a kerttel már látja a fényt az alagút végén, hiszen akkor talán a szombathelyiek is jobban elhiszik majd, hogy itt végre történik valami, és érdemes támogatni akár adománnyal, akár önkéntes munkával ezt a célt. Az egyesület honlapját a www.mjbt-szombathely.hu oldalon érheti el.

Farkas-villa szombathelyen
A képekre kattintva megtekintheti teljes galériánkat.
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek