Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Három pilléren álló programmal segíti a gazdaság újraindulását a szombathelyi önkormányzat

Horváth Attila alpolgármester azt is mondta, most megjósolni a gazdasági visszaesés mértékét olyan, mint a ködszurkálás.

Két napon belül a második sajtótájékoztatót tartotta a szombathelyi önkormányzat a kijárási korlátozás alatt. Csütörtökön útfelújításokról volt szó Mit nekünk koronavírus! Három utca is ráncfelvarrást kap Szombathely déli városrészén 2020. April 23. 12:53 , péntek délelőtt pedig a gazdasági újraindítási, vagyis restart programról.

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) a városházi nagyterembe várta a sajtót, itt zajlanak egyébként a közgyűlések is, és itt tényleg lehet egymástól távolságot tartani.

Horváth Attila sajtótájékoztató (2020.04.24.)
Kiss Tamás

Az alpolgármester azzal kezdett, hogy a városvezetés előkészítette a restart programot, amivel segíteni akarják, hogy a város gazdasága minél hamarabb, a lehető legkisebb fájdalommal térjen vissza a normális életbe, Horváth megjegyezte, nem is gondoltuk volna a járvány előtt, hogy milyen szép és jó életünk van.

Az önkormányzat elsődleges feladata a város működtetése

Az alpolgármester kijelentette, az önkormányzat elsődleges feladata a város működtetésének biztosítása és a kötelező feladatok ellátása. és az, hogy szociális segítséget nyújtson a rászorulóknak.

A gazdaság újraindítása elsősorban a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata, de az önkormányzat is mindent megtesz, hogy a meglévő keretein belül segítse a vállalkozásokat.

A városvezetés folyamatosan egyeztet a szakmai szervezetekkel, örömmel látták például, hogy egyik javaslatok megjelent az MNB csomagjában is. Az, hogy a vállalkozások rövid távú, kedvezményes kamatozású hitelt vehessenek fel, az MNB csomagjában 2,5 százalékos kamatozású hitellehetőség szerepel.

Horváth azért hangsúlyozta azt is, hogy folyamatosan változó, mozgó helyzet van, így nehéz előre látni.

Három pillérből álló program

Az alpolgármester még egyszer kijelentette, hogy az önkormányzat feladata a város működtetése, nem engedhetik meg, hogy a városlakói nem kapják meg az alapvető szolgáltatásokat. De így is három pilléren álló restart programot dolgoztak ki.

Horváth Attila sajtótájékoztató (2020.04.24.)
Horváth Attila alpolgármester
Kiss Tamás

 • Vegyél helyit!
 • Ennek lényege, hogy aki Szombathelyen vásárol, az a helyi vállalkozásokat segítse. Ezért a szociális támogatások egy részét úgy adják majd, hogy azt csak a szombathelyi piacon lehet levásárolni, a technikai részleteken még dolgoznak.

  Horváth elismerte, hogy ez okozhat kellemetlenségeket azoknak, akik megkapják a szociális támogatást, de kijelentette, ha az önkormányzat a szombathelyi adófizetők pénzéből támogatja őket, akkor a támogatásból ők segítsék a helyi kisvállalkozókat.

 • Légy online!
 • Mivel a kijárási korlátozások miatt megváltoztak a fogyasztói szokások, az önkormányzat segítséget nyújt a vállalkozásoknak az online megjelenéshez és a webshopok elindításához, és ahhoz is, hogy eredményesen használják a közösségi oldalakat.

 • Költs okosan!
 • A vállalkozásoknak csökkenteni kell a költségeiket, ezért már korábban lenullázták a vállalkozási célú önkormányzati bérlemények bérleti díját, és csökkentették a közterület-foglalási díjat is.

  Tervben van, hogy az önkormányzati tulajdonú Médiaközponthoz tartozó médiában (városi tévé, Savaria Fórum) kedvezményes reklámlehetőséget kapjanak azok a vállalkozások, amelyek vállalják a munkahelyek megtartását és gazdaságélénkítő tevékenységet végeznek.

  Egyeztetnek a multicégekkel is, hogy minél több helyi beszállítót hozzanak helyzetbe. Az 50 legnagyobb szombathelyi adófizető és az 50 legtöbb munkavállalót foglalkoztató cégnek a polgármester levelet írt, amiben biztosította a cégeket, hogy ha bármilyen segítségre van szükségük (védőfelszerelés, jogi tanácsadás), akkor az önkormányzat segíteni fog.

  Az alpolgármester azt is bejelentette, hogy bármelyik szombathelyi vállalkozás fordulhat segítségért az önkormányzathoz, amit tudnak, megteszik. Ennek érdekében pályázatírókat, hiteltanácsadókat vonnak be a rendszerbe.

  Nem tudni, mekkora lesz a gazdasági visszaesés

  Lapunk kérdésére Horváth Attila azt mondta, most megjósolni a gazdasági visszaesés mértékét olyan, mint a ködszurkálás. A helyi iparűzési adó 70-80 százalékát 25-30 nagyobb vállalkozás fizeti, ők könnyebben átvészelik ezt az időszakot.

  Tavaly 9 milliárd 970 millió forint volt az iparűzési adó bevétele, ha ez csak 10 százalékkal csökken, az is közel egymilliárd forint kiesést jelent.

  Viszont az önkormányzat elkötelezett amellett, hogy a fejlesztési pénzekből ne költsenek működésre. A Schaeffler-csoporttól származó bevétel is megvan még, ahogyan az út-, híd-, járdafelújítási keret is. Ameddig lehet, addig kitartanak emellett - mondta,

  Az alpolgármester a végén hozzátette, minden tiszteletük az egészségügyi dolgozóké, a tűzoltóké, de az önkormányzati alkalmazottak is megérdemlik a köszönetet. Önként jelentkeznek mindenféle segítő munkákra, látszik, hogy átérzik a helyzet súlyát.

  Remélem, leszünk olyan jó városvezetők, mint amilyen kiváló önkormányzati munkatársaink vannak - fejezte be Horváth Attila.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra