Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milliárdos nagyságrendben kell újratervezni a szombathelyi költségvetést a járvány és a megszorítások miatt

Szombathely eddig 151 millió forintot fordított a védekezésre, és nem látszik a vége.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombat délután jelentett be Multiktól, pártoktól, önkormányzatoktól szed be pénzt a kormány a védekezésre April 04. 12:01 a kormány egy megszorító csomagot, arra hivatkozva, hogy a pénz a járvány elleni védekezésre kell, és mindenkinek vállalnia kell a terheket. A csomag része volt, hogy a gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál maradó részét is elvonja az állam. A lépés ellen sok önkormányzat tiltakozott Sok önkormányzat egy fillér nélkül maradhat a kormányzati elvonás miatt April 04. 13:40 , hiszen vannak, ahol ez a település egyetlen bevételi forrása.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Vasárnap jött az újabb bejelentés, a kormány az egész országban eltörölte a fizetőparkolást Holnaptól mindenhol ingyenes a parkolás az egész országban April 05. 14:14 , persze, a tiltakozás ezúttal sem maradt el Kiborultak a polgármesterek az ingyenes parkoláson April 05. 17:14 . A parkolás ingyenessé tétele ellen azonban nem csak pénzügyi okokból tiltakoztak, hanem azért is, mert a döntés a belvárosokba csalogatja az autósokat, és így növeli a járványveszélyt. Szombathelyen hétfő délelőtt valóban tele voltak Hétfőn délelőtt megteltek Szombathelyen a belvárosi parkolók April 06. 12:31 a belvárosi, normál időkben fizetősként működő parkolók.

A megszorítás Szombathelyt érintőrészletei miatt még vasárnap délután az önkormányzathoz fordultunk. Hétfő délután meg is jöttel a válaszok.

Ezek szerint

a gépjárműadó elvételével 285 millió forinttól esik el a város,

A fizetőparkolás eltörlésével pedig

négy hónapra vetítve 172 millió forinttal lesz kevesebb a költségvetés bevétele.

Megkérdeztük, milyen nagyságrendben kell átalakítani a költségvetési rendeletet, a válasz szerint ezt pontosan nem lehet még tudni, de

milliárdos nagyságrendű újratervezésre van szükség.

Mivel a másfél éve átadott sportkomplexum fenntartása százmilliós tétel, megkérdeztük, megérkezett-e a kormánytól ah erre az évre ígért 300 millió forint támogatás. Egy évvel ezelőtt ugyanis kétszer 300 millió forintot ígért a kormány a tavalyi és az idei évre a Haladás-sportkomplexum fenntartására. Tavaly meg is érkezett a pénzt, így megkérdeztük, mi van az idei támogatással.

A válasz:

A sportkomplexum 300 milliós támogatása még nem érkezett meg, de ígéret van rá.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mekkora összeget fordított az önkormányzat eddig a járvány elleni védekezésre, és a további védekezés előreláthatólag milyen nagyságrendű összegeket emészt majd fel.

2020. 04. 06-ig összesen 151 millió forintot fordítottunk a járvány elleni védekezésre. Jelenleg az nem tervezhető, hogy a további védekezéssel kapcsolatos döntések majd mekkora összegeket fognak felemészteni, de az már látszik, hogy a kormányzati intézkedések jócskán szűkítik a lehetőségeinket. Fontos hangsúlyozni, hogy a védekezés mellett a szociális területet is kiemelten kezeli a városvezetés: dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere 400 millió forintot különített el erre

- írta a városháza.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés