Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Munkahelyüket féltik a határzártól az Ausztriába ingázó magyarok

Tömegesen érkeznek a határzár miatti panaszok a külügyminisztériumba. Sopronban tüntettek is a hátárzár ellen.

Néhány napja mi is írtunk Tesztek és ingázók – A kormány jól megszívatta az Ausztriában dolgozókat 2020. September 01. 11:12 arról, hogy felháborodtak a magyar ingázók magyar-osztrák határ lezárása miatt. Szerkesztőségünkbe is többen betelefonáltak, volt, aki elég keményen fogalmazott:

"Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy drága miniszterelnök urunk meg akarta mutatni Bledben, hogy milyen fasza gyerek, így aztán először Bebesnek, majd a többieknek is engedményt tett, most a csehek, a szlovákok és a lengyelek is jöhetnek Magyarországra az ottani teszteredményekkel. Csak éppen mi, külföldön dolgozó magyarok nem tudunk hazamenni" - mondta a telefonba feldúlt olvasónk a hét elején.

Olvasónk azt is kijelentette, hogy a határzár Amit a külföldről hazatérőknek tudni kell: karantén, teszt, felmentés a karantén alól 2020. September 01. 10:31 több ezer, vagy tízezer külföldön dolgozó életét keseríti meg.

Bécsi utca
Józing Antal

A Népszava most arról ír, hogy a bécsi magyar nagykövetséget több esetben is dühös magyarok hívták fel azzal: munkáltatójuk már jelezte, hogy ha nem tudnak folyamatosan dolgozni, akkor elbocsájtja őket.

A lap körképének tapasztalatait a Portfolio szedte pontokba:

 • Sok panasz érkezett az Ausztriában dolgozó magyarok felől, miszerint "elárulva, diszkriminálva, megszégyenítve érzik magukat" a szigorított határátlépési szabályok miatt, ugyanis csak azok ingázhatnak, akik itthon a határtól legfeljebb 30 km-re laknak és kint legfeljebb 30 km-re dolgoznak, miközben sokan vannak, akik ezen távolságokon túl élnek, vagy dolgoznának. (A statisztikák szerint 98000 magyar dolgozik Ausztriában, közülük 40-41 ezren ingáznak.)
 • A bécsi magyar nagykövetséget több esetben is dühös magyarok hívták fel azzal: munkáltatójuk már jelezte, hogy ha nem tudnak folyamatosan dolgozni, akkor elbocsájtja őket. De nemcsak munkavállalók, hanem munkáltatók is felháborodva hívták fel az intézmény a szabályok elleni tiltakozásként és volt olyan, aki azt jelezte, hogy a magyarok helyére könnyen találnak szlovák munkaerőt.
 • Sok nyugat-magyarországi kisvállalkozás is nehéz helyzetbe került, akik osztrák partnerekkel, megrendelőkkel dolgozik, de most akadozik a munka, ami kötbér fizetési kötelezettséggel járhat, illetve nyugati cégek nem építhetnek biztonsággal a magyar kiscégekre a határzár szabályai miatt.
 • Ezeket a tömeges problémákat a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is elismerte a lapnak. "A beérkezett jelzések és kérések alapján jelentős a mikro- és kisvállalkozások piacvesztése elsődlegesen Ausztria és Németország relációjában" , így sok cég "teljes egészében felfüggeszti az eddig meghatározó bevételi forrását jelentő határon átnyúló szolgáltatásokat" – írta a kamara.
 • A szabályok ellen tiltakozók szombatra demonstrációt is hirdettek a bécsi magyar nagykövetség elé és a lap által megismert kormányzati belső feljegyzés rögzíti azt is, hogy az egzisztenciájukat féltő ingázók közül többen azzal fenyegetőztek, hogy 2022-ben már nem a Fideszre szavaznak, azaz az ügy "politikai kérdéssé növi ki magát" .
 • Sok kamionost váratlanul ért az, hogy a határátlépési szabályok szigorítása nyomán előre nem ismert határátkelőket zártak le különböző határszakaszokon, így nagy kerülővel, vagy sokórás várakozással tudják csak rakományukat átjuttatni a határon.
 • Mi tesszük hozzá, hogy a szabályok szinte óráról órára változnak, várhatóan a ma késő délutáni kormányinfón is jelenthetnek be változásokat.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra