Jégeső és mennydörgés Vasban - Videóval

Az eső nélkül zuhogó borsó nagyságú jég miatt több helyen megálltak az autók, a sötétben szinte semmit nem lehetett látni.

Kőszeg közeléből kaptuk az első jelzést a március elsejei jégesőről. Az eső nélkül zuhogó borsó nagyságú jég miatt több helyen megálltak az autók, a sötétben szinte semmit nem lehetett látni a jégesőben. Időnként villámlás és mennydörgés "színesítette" az ilyenkor szokatlan meteorológiai jelenséget.

Vépi életkép jégeső után, március elsején
Villámlással érkezett a március elsejei, esti jégeső Vépre
Tánczos Mihály

A jégeső elkerülte Szombathelyt, de a közeli Vépet már nem. A kisvárosban is percekig zuhogott a borsónyi jég, amely beterítette az utakat, kerteket. Fotóink egy órával a jégzápor után készültek.

Nézze meg Vépen készült videónkat!

Vépen a jégeső kezdetén 6-7 Celsius fok volt. Anyagi kárról nincs információnk. A videó végén jól látni, hogy nem messze a város végét jelző táblától hirtelen "elfogy" a jég az útról, itt volt a sáv határa. A jégeső elérte a Balaton északi partját is. Hétfőn Győr-Moson-Sopron megyében és a főváros környékén is esett jég.

Jégeső villámlásal, mennydörgéssel március elsején Vépen
További képekért klikk ide!
Tánczos Mihály

A jelenséget az okozta, hogy a talaj közelében elhelyezkedő enyhe, nedves levegõ fölött 1500-3000 méteres magasságban igen hideg légtömeg található. Így úgynevezett labilis légrétegződés alakult ki, amely kedvezett a két légtömeg függőleges felcserélődésének. A függőleges emelést erősítette, hogy a talaj közelében összetartó szelek fújtak. A hirtelen megemelkedő légrétegekben alakultak ki a gyenge zivatarok. A kicsapódó nedvesség ezekben a gyenge zivatarokban azért érhette el jég formájában is a talajt, mert tavasz elején a fagyási szint jóval alacsonyabban található, mint a nyári zivatarok esetében - írta az ozonenetwork.hu

Jégeső villámlásal, mennydörgéssel március elsején Vépen
A vépiek a hangos kopogásra figyeltek fel este kilenc órakor
Tánczos Mihály

A hazai időjárási anomáliák után érdeklődőknek ajánljuk böngészésre az idokep.hu oldalt, ahol az események leírásán túl aktuális információk, radarképek, "élő" égképek várják a látogatókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

"Jégfüggöny" haladt át Szombathelyen - Meghökkentő viharfotók!

Percek alatt 12 fokot csökkent a hőmérséklet és viharos szél kíséretében heves jégeső zúdult Szombathelyre pénteken

Nyári tél, sár és víz Vasban

A 8-as főúton döbbent külföldiek lassítottak Csákánydoroszló mellett. Nem akarták elhinni, hogy a párolgó fehér massza az út szélén jég.(képgaléria!)

Jégeső, tűzvész és vízbefúlások

Csak ebben a hőségégben gondoljuk, hogy a régebbi nyarak olyan idilliek voltak. Akadtak száz éve is tragédiák és furcsaságok bőven! Legalábbis erről számoltak be a régi újságokban.

Viharos napokat élünk! – Vízirally Szombathelyen, és megdöbbentő pusztítás Nagykanizsán

Nézze meg videónkat, és olvassa el, miért kell még évekig félni a víztől a...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló