Viharos napokat élünk! – Vízirally Szombathelyen, és megdöbbentő pusztítás Nagykanizsán

Nézze meg videónkat, és olvassa el, miért kell még évekig félni a víztől a...
Négy autó ment tönkre a szerdai felhőszakadás alatt Szombathelyen a Zanati úti aluljárónál, mivel egyszerűen motorháztetőig merültek a felgyülemlett vízben. Nagykanizsán fák százait törte derékba a vihar. Mindkét helyszínen ott voltunk. Nézze meg videónkat a viharban vizirallyzó buszokról, képeinket a hatalmas pusztításról és olvassa el, miért kell még évekig félni a víztől a Zanati úton.

Szombathely, 2005. június 29., 21 óra. Felhőszakadás.

A Zanati úti aluljáró közelében lakók veszik az esőkabátjukat, és mennek szórakozni a „vízi-rallyra”. A produkció évtizedek óta tart, az élmény garantált.

– Vagy kamion akad fenn a hídon, vagy elsüllyed valaki. Itt szinte mindig van látnivaló – kommentálta az eseményeket a közeli házban lakó Tóth Sándorné. Igaza volt, ezúttal sem úszták meg az autósok. A rutinos szombathelyiek azonnal visszafordultak az egybefüggő vizet látva, de a más vidékről érkezők közül voltak, akik gondolkodás nélkül nekivágtak, hiszen eddig is áthajtottak minden úton található pocsolyán. A meglepetés akkor érte őket, amikor autójuk hatalmas víztömeget kezdett el tolni maga előtt. Egy sárga Audi viszonylag nagy sebességgel csobbant a vízbe, és hatalmas motorbőgetés árán ugyan, de viszonylag simán átjutott a túloldalra. Azt nehezen tudnánk megmondani, hogy a sofőr középső ujját, vagy a győzelem jelét mutatta-e a kameránknak, mindenesetre filmünk ezen pontján felhangzó káromkodásokért ezúttal kérünk elnézést. Az Audi által keltett hullámok ugyanis több méterre kicsaptak és eláztatták a nézelődőket.

Három másik autós már nem úszta meg ilyen könnyen
Ők a „túlpart” elérése előtt robbantak le, de a kocsit még ki tudták tolni a vízből. Egy bátor opelos kameránk előtt csobbant a vízbe és benne is maradt, pont a közepén. Őt a tűzoltók csörlőzték ki az ideiglenes tóból, közben a rendőrség mindkét irányból lezárta az út ezen szakaszát, immár sokadszor. A víz elvonulása után három rendszámtáblát is begyűjtöttek a rendőrök a csatornalefolyónál, ezek a vízen sikeresen áthajtó autókról estek le – az egyik például a korábban említett Audiról. A gyalogosok a cipőiket levetve, nadrágot feltűrve jutottak át a vízen, hogy ne kelljen kilométereket kerülniük. Ők bulinak fogták fel a dolgot, a többiek pedig inkább vártak fél órát. A Vasi Volán feltorlódott buszai közül az első három óvatosan hajtott át a vízen, a sofőrökben talán élénken élt még a néhány évvel ezelőtti eset, amikor egy csuklós busz ragadt bent a víz közepén, rajta utasokkal. A következő két busz pilótája már nem finomkodott, padlógázzal repesztett át a tócsán, ami kommentár nélküli kisfilmünk egyik leglátványosabb eleme lett.

A Vasivíz szolgáltatási igazgatójától megtudtuk, ezután sem várható változás
Az Önkormányzat Városfejlesztési Osztályán megtudtuk, hogy a városon áthaladó régi 86-os főút rendkívül forgalmas szakasza a Közútkezelő Kht-hoz tartozik.

– Ha lesz változás, akkor az csak a Víz- és Csatornamű Rt-n múlik, mivel az övék ott a csatornarendszer. Útkorrekciót ott nem fogunk tudni csinálni és nem is terveztünk ilyesmit –mondta el a nyugat.hu-nak Unger Ferenc, a Közútkezelő Kht. üzemeltetési osztályának vezetője. – Ha az autós kártérítési igénnyel fordul hozzánk, akkor kivizsgáljuk az ügyet.

– A 100 éves, gravitációs csatornahálózat a heves záporoknál nem tudja tökéletesen elvezetni a vizet. Az aluljáró az úthálózat legalacsonyabb pontja, és ha a csatornahálózat hirtelen feltelik, akkor itt jelenik meg a víz. Műszakilag sok mindent nem lehet tenni. Óriási költséggel lehetne egy átemelőt építeni, de a költség nincs arányban az eredménnyel. Rendelkezünk felelősségbiztosítással, így ha a mi hibánkból valakinek kára keletkezett, akkor a biztosító azt megtéríti – mondta Krenner Róbert. – A gravitációs rendszer átépítéséhez az egész városban fél méterrel mélyíteni kellene a csatornát, ez lehetetlen. Az út megemelése is kizárt, már így is magasságkorlátozással hajthatnak át a járművek és a szivattyú sem megoldás, mert csak a megtelt csatornába tudnánk szivattyúzni, a szennyvízzel kevert esővizet ugyanis nem lehet földterületekre nyomatni.

A jelek szerint tehát marad minden a régiben a Zanati úton, nem kell tartaniuk a közelben lakóknak attól, hogy elveszik a szórakozásukat.

Az Őrségben a jégverés nyomait takarították
Miközben a szombathelyiek a víz miatt szitkozódtak, addig az Őrségben a jégverés nyomait takarították, a szomszédos Zalában pedig a jéggel „dúsított” szélvihar kárát igyekeztek felmérni. Miközben a legnagyobb pusztítást elszenvedett Nagykanizsa felé autóztunk, a Kossuth Rádióban többször is meghallgathattuk, hogy Zala megyében mintegy 15-20 millió forintos kárt okozott a tojás nagyságú jég és a vihar, ami fákat tört ki és döntött autókra, háztetőket rongált, helyenként 40-50 százalékban elverte a vetést stb. Kis fejszámolás után levonhattuk a következtetést: vagy egy gagyi vihar lett felfújva, vagy a tudósító lefelejtett 1-2 nullát a kárösszeg végéről. (Az idő az utóbbit igazolta, jelenleg már többszázmilliós kárról beszélnek – tm)

Zalaegerszeg irányából Nagykanizsa felé közeledve nyoma sincs a viharnak. A búzatáblában helyenként van lefeküdt termény, de nem nagy területen. A Nagykanizsa táblát elhagyva már kissé bosszúsan állapítottuk meg: milyen vihar az, aminek az elvonulása után néhány órával már nyoma sincs? Sem egy levél az út szélén, sem egy letört ág, megrongálódott tető meg pláne nem. Nem lettünk okosabbak az út szélén álldogáló bácsi megkérdezése után sem, aki mondta ugyan, hogy volt vihar, de az csak amolyan hagyományos nyári záporra emlékeztetett, erős széllel. Szerencsére nem fordultunk vissza, így néhány kilométer megtétele után egy egészen más kép tárult a szemünk elé. Előbb csak a sár tűnt fel az úton, aztán egyre több letört ág, majd következtek az út szélén éppen darabolt faóriások. Megérkeztünk.

Még soha nem láttak ekkora vihart
Motorfűrész hangjától volt hangos Nagykanizsa, tűzoltók, magánszemélyek és a város emberei küzdöttek a kidőlt fákkal, egészen a hét végéig. A vihar kedden délután, hat óra körül csapott le a város egyik részére. Tíz percig tartott az őrült pusztítás, aztán csend lett. A növényzet nagy részét derékba törte a vihar, de akadnak bőven gyökerestől kifordított fák is. A teljes vegetációjukban elpusztult matuzsálemek maradványainak csak az elszállítása is komoly gondot okoz a zalai városnak. A Városüzemeltető Kht. munkatársai közvetlenül a vihar után autóba ültek és elkeseredetten szemlélték a vihar nyomait.

– Szépen rendbe voltak téve a parkok, sehol nem lehetett elszáradt fát, szemetet látni. Szinte a legszebb fák dőltek ki, sokat pedig azért kell kivágni, mert balesetveszélyessé váltak -mondta a Kht egyik munkatársa, akitől azt is megtudtuk, hogy a faanyagot igyekeznek okosan hasznosítani. Az egészséges törzsű fákból paddeszka lesz, míg a többi faanyagot tüzelőnek hasznosítják templomokban, a temetőben és egyéb olyan intézményekben, ahol még fafűtés van.

– Még soha nem láttam ekkora vihart. A barátnőmnél voltam, amikor minden elsötétedett és a jég verte az ablakot. Elment az áram és a mobiltelefonok sem működtek – mesélte előző napi élményét egy kidőlt fa törzsén ülve Michalovics Viki (13). -A házunk mellett is sok fa elpusztult.

Németh József (63) már sok vihart látott, de ez felülmúlta mindegyiket.

– Néhány napja néztem, milyen szépen karbantartottak a parkok, gyönyörűen rendbe volt téve minden. Most meg a kifordult fákat kerülgetjük - mutatott körbe keserűen a nyugdíjas. – Negyed órával a vihar után még 10 centis jég állt az árokban.

– A várost két sávban érte el a vihar. A középső résztől a keleti városrészig terjedő szakasz károsodott leginkább. Régi, száz éves parkok is áldozatul estek a természet pusztításának.-mondta el Kálovics József, a Park Kft. ügyvezetője. – Folyamatosan kapjuk a lakossági bejelentéseket, ráadásul a munkásoknak például a fák odvában lakó méhekkel is meg kell küzdeniük.

Óriási pusztítás a szőlőkben, gyümölcsösökben, gabonatáblákban is
Ottjártunkkor két fa környékén több ezer megzavarodott méh körözött a korábban otthont adó odú körül, immár a földön, egy játszótér mellett. A szakemberek méhészek segítségét kérték, mivel a kis rovarok több munkást is megcsíptek. Szinte hihetetlen, hogy nem történt komolyabb személyi sérülés a vihar alatt. A jég elől sok ember menekült a fák alá, a kiforduló, derékbatörő növények azonban senkit nem ütöttek agyon. A fenyőfák jellemzően félbetörtek, míg a sekély gyökerű fákat kifordította a tomboló vihar. A város temetőjében több tucat síremléket törtek össze a lezuhanó fák. Az egyik friss síron fekvő fa mellett síró asszonyt találtunk, aki az ég felé nézve kérdezte zokogva: – Mondd már meg, mit ártottunk mi Neked?

A közel 100 kilométeres sebességű szél és a jég együtt óriási pusztítást végzett a szőlőkben, gyümölcsösökben, gabonatáblákban. Van olyan kert, ahol a sávban pusztító természeti jelenség mindent letarolt, míg a kertszomszédnak szinte semmi kárt nem okozott. A jég alapos pusztítást végzett a gépjárművek fényezésében és néhány helyen be is horpasztotta az autókat. (A lehetőséget felismerve a zalai napilapban, a Zalai Hírlapban fél oldalas hirdetést jelentetett meg egy budapesti cég, amely jégkárok javítására specializálódott.)

Zalaegerszegen is pusztított a jég. A Flextronics gyárnak a tetejét szabta be a vihar, emiatt a munka is leállt.

Videók:
Kommentár nélküli felvételek a szombathelyi felhőszakadásról. Villámok, vízben gázoló és benne lerobbanó autók, nekivetkőzött gyalogosok, anyázás és helyijáratos buszok száguldása. A legújabb divX kodek szükséges! (80 MB)

A Zanati út eseményei, tömörítve, kicsinyítve (26 MB)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű